Sobota 20. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

21.04.2024 - Neděle

Teplota: 7 / 1 - PoloJasno

Natáčet šumperská zastupitelstva už nemá v plánu jen opozice, ale také vedení města

09. února 2015 - 23:10

Zpět na seznam článků

Lidé chtějí Velkého Bratra, mají ho mít, říká starosta Brož

Natáčet šumperská zastupitelstva už nemá v plánu jen opozice, ale také vedení města

Šumperk - jednání zastupitelstva foto: sumpersko.net

Videozáznamy z jednání nejvyššího orgánu města jsou už od začátku tohoto volebního období ožehavým tématem komunální politiky v Šumperku. Návrh na jejich pořizování, jednou vznesený z publika a dvakrát předložený opozicí, zatím pokaždé spadl pod stůl.

S neúspěchem se nehodlá smířit zastupitelka Zdeňka Dvořáková Kocourková, která se na příštím zasedání městského parlamentu chystá natáčet.

Vlastní řešení však připravuje také vedení města. „Pracujeme na něm a předložíme zastupitelům solidní návrh,“ ujistil starosta Zdeněk Brož.

Hlava města v předchozích třech případech o návrhu natáčet na jednáních zastupitelstva vůbec nehlasovala. „Každý zastupitel má právo předložit vlastní návrh, ale šanci na to, aby prošel, zvyšuje kvalita jeho předjednání. Je nutné posoudit veškeré aspekty, protože pokud město něco udělá špatně, hrozí mu milionové pokuty,“ objasnil Brož. Proti přenosům či záznamům z jednání zastupitelstev však podle svých slov principiálně není. „Požadavek veřejnosti koresponduje s dobou, lidé to chtějí, proto to budou mít,“ uvedl starosta a v narážce na Velkého Bratra připomněl román George Orwella 1984.

Na návrhu řešení pracuje oddělení informatiky radnice a dosud není jasné, zda ho vedení města předloží už na únorovém zasedání zastupitelstva. „Prioritou pro nás bylo zpracování rozpočtu. Je možné, že se návrh podaří připravit tak, aby mohl být předložen už 19. února, ale zatím to nemohu slíbit,“ řekl Brož. „Technicky je dnes možné takřka cokoliv, nabízí se více možností. V Mohelnici například mají on-line přenosy, jiná města dávají přednost videozáznamům. Někde je zveřejňují jen do doby provedení zápisu, jinde do dalšího jednání zastupitelstva, po celý rok nebo do konce volebního období. Na kanálu Youtube lze odvysílat také přímý přenos, po jehož skončení záznam už není dostupný,“ nastínil technické možnosti tajemník radnice Petr Holub.

Pokud se zastupitelé rozhodnou pro vysílání, měli by podle tajemníka přikročit ke změně jednacího řádu. „Je třeba zakotvit v něm, jak se bude nakládat s pořízenými záznamy,“ upřesnil starosta Brož.

Upravit by se mělo také oznámení na dveřích, které v současné době upozorňuje, že se pořizují zvukové záznamy z jednání. „Záměr starosty předložit vlastní návrh jedině vítám. Čekala jsem, že to takhle dopadne,“ tvrdí politička Dvořáková Kocourková.

Od původního záměru zaznamenat vlastní IP kamerou už příští jednání zastupitelstva a zveřejnit ho na stránkách hnutí Pro-Region však podle svých slov neustoupí. „Je to nejlepší způsob, jak předejít tomu, že radnice ještě nakonec od záměru couvne,“ soudí zastupitelka. „Ať si natáčí, kdo chce co chce, bránit nikomu nehodlám, pokud ovšem nebude pobíhat mezi zastupiteli, narušovat jejich prostor, zabírat detaily tváří či občany. Proti stacionární kameře nasměrované na zastupitele nic nenamítám,“ uvedl Brož. „Zastupitele je možno natáčet, občany nikoliv,“ zdůraznil Holub. 

informace opozičního seskupení zdroj: PRO-REGION

Dvořáková Kocourková tvrdí, že si uvědomuje případná rizika a nehodlá občany krátit na jejich právech. „Mandát člena zastupitelstva vzniká zvolením a jeho funkce se považuje za veřejnou, proto i jeho projevy mají veřejnou povahu a nevztahuje se na ně ochrana osobnosti dle ustanovení občanského zákoníku. Za projevy osobní povahy nelze považovat ani projevy úředních osob,“ uvádí zastupitelka a soudí, že kdokoliv se účastní jednání zastupitelstva, měl by si být vědom toho, že se nachází na veřejnosti a že ho může kdokoliv pozorovat. „Pokud se judikatura kloní k tomu, že mohou být nahráváni aktivně vystupující občané, tím spíše by mělo být možné nahrávat i ty pasivní. K této interpretaci přispívá i občanský zákoník, podle něhož je možné bez svolení zaznamenat veřejné vystoupení,“ domnívá se Dvořáková Kocourková.

Ujišťuje však, že nehodlá natáčením rušit jednání zastupitelstva a že učiní vše potřebné, aby se nedostala do rozporu s platnými právními normami.

Autor: Vladimíra Krejčí

Fotogalerie

Šumperk - jednání zastupitelstva      foto: sumpersko.net

Související články

Další články z rubriky

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

Opera, výstava, kniha či obnova kaple

Nehoda při předjíždění na Šumpersku

Nehoda při předjíždění na Šumpersku

Kolize v Loučné nad Desnou se neobešla bez zranění

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.