Úterý 23. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Vladimír Velčovský: Tak dlouho jsem vybíral hlavního trenéra až jsem přebral

22.04.2024 - Vladimír Velčovský: Tak dlouho jsem vybíral hlavního...

Počasí

23.04.2024 - Úterý

Teplota: 10 / 0 - Zataženo

24.04.2024 - Středa

Teplota: 7 / 4 - obcasny-Déšť

Navzdory koronaviru dárci krve a plazmy o tradiční Mikulášský odběr nepřijdou

01. prosince 2020 - 13:43

Zpět na seznam článků

Musí se předem objednat

Navzdory koronaviru dárci krve a plazmy o tradiční Mikulášský odběr nepřijdou

personál Transfúzní služby i letos pořádá mikulášský odběr zdroj foto: R. Miloševská Agel

Mikulášský odběr připravila Transfúzní služba v Šumperku pro své dárce i v období koronavirové epidemie. Na šumperském odběrovém středisku se uskuteční ve čtvrtek 3. a v pátek 4. prosince. Mikulášský odběr bude určen nejen pro pravidelné dárce, ale také pro prvodárce.

Ti, kdo se rozhodnou krev darovat, se však musí předem objednat. „Nejjednodušší je objednat se k odběru online na webu transfúzní služby nebo telefonicky,“ informuje o nadcházející akci lékař Radan Volnohradský z Transfúzní služby. Cílem této akce je podle něj dárce motivovat a také jim za jejich aktivitu poděkovat.

Mikulášský odběr, který se stal v Šumperku už tradicí, má nejen pomoci při získání nejcennější tekutiny potřebným, ale také naladit dárce i zdravotníky na předvánoční náladu. „I letos se část personálu převlékne do mikulášských kostýmů a jak už je několik let tradicí, rozdáme dárcům i drobné dárky. Období epidemie koronaviru letos bylo a stále je náročné. Nejen pro zdravotníky, ale i další obyvatele a samozřejmě také pro dárce krve. Proto se je pokusíme aspoň na chvíli přivést na jiné myšlenky, zpříjemnit jim den a samozřejmě poděkovat za jejich ochotu darovat krev,“ poznamenal dále Radan Volnohradský.

Pracovníci Transfúzní služby ujišťují dárce i potenciální zájemce o dárcovství, že se k odběru rozhodně nemusí obávat přijít. Pro zajištění odběrů krve a plazmy bez omezení zpřísnilo odběrové centrum hygienická opatření, která jsou nutná pro maximální ochranu dárců a zaměstnanců. „Změnili jsme způsob objednávek na odběry tak, abychom zabezpečili, že v odběrových centrech bude možné dodržet bezpečnostní rozestupy a občerstvení po odběru si dárci odnášejí s sebou domů. Stejně jako je to v dalších zdravotnických zařízeních, i u nás je vstup povolen pouze dárcům a zájemcům o dárcovství. Riziko nákazy snižujeme i bezkontaktním měřením tělesné teploty všem zaměstnancům přicházejícím do budov odběrových center,“ uvedl odborný zdravotnický pracovník Renata Wasserburgerová.

Zároveň informovala o pravidlech, která se týkají dárcovství krve a plazmy v případě prokázání pozitivity na koronavirové onemocnění: „Darovat krev nebo plazmu je možné již po čtrnácti dnech od uzdravení z koronavirového onemocnění, to znamená po odeznění všech příznaků nebo jeden měsíc od pozitivního PCR testu. Dárce, kterému byla nařízena karanténa, k nám může přijít hned po jejím ukončení. Dárci také nesmí zapomenout, že hlavním předpokladem k dárcovství je dobrý zdravotní stav,“ sdělila Renata Wasserburgerová a dodala: „I v období mimo epidemie má dárce povinnost do týdne od odběru informovat transfúzní službu v případě infekčního onemocnění. Veřejnost se tedy nemusí ničeho obávat.“

Autor: red., R. Miloševská,

Fotogalerie

personál Transfúzní služby i letos pořádá mikulášský odběr    zdroj foto: R. Miloševská Agel

Další články z rubriky

Studii na rekonstrukci šumperského kulturáku

Studii na rekonstrukci šumperského kulturáku

Představí architekt Petr Hájek

Přednáškový sál v botanické zahradě

Přednáškový sál v botanické zahradě

Otevře Přírodovědecká fakulta UP

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.