Sobota 27. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Štěpán Rak vystoupí v Šumperku

26.04.2024 - Štěpán Rak vystoupí v Šumperku - Světově uznávaný...

Počasí

27.04.2024 - Sobota

Teplota: 17 / 5 - SkoroJasno

28.04.2024 - Neděle

Teplota: 21 / 10 - PoloJasno

Nejstarší fotografie Olomouce

20. ledna 2024 - 10:58

Zpět na seznam článků

Vlastivědné muzeum v Olomouci chystá výstavu

Nejstarší fotografie Olomouce

ilustrační snímek zdroj: FB Historické fotografie Olomouc

Vlastivědné muzeum v Olomouci finišuje s přípravami výstavy "Nejstarší fotografie Olomouce", která se bude konat od 2. února do 31. března v Mánesově galerii muzea. Tato komorní výstava představuje jedinečnou příležitost nahlédnout do historie města prostřednictvím jeho nejstarších dochovaných fotografií.

Hlavním lákadlem výstavy jsou snímky berlínského fotografa Hermanna Haubenreissera pořízené v září 1860. Tyto vzácné fotografie uložené až do roku 1961 ve střešní makovici radniční věže zachycují Horní náměstí a sloup Nejsvětější Trojice.

Haubenreisserovy snímky jsou zajímavé nejen pro svou ikonografickou hodnotu, ale také pro způsob, jakým byly pořízeny a zachovány. Výstava dále představí fotografii Jakoba Höflingera, která nově definovala počátek fotografické historie Olomouce.

Kromě těchto pozoruhodných kousků budou k vidění snímky ateliéru A. Pichler & spol., portrétní vizitkové fotografie a další ukázky z období raného vývoje fotografie. „Pro návštěvníky bude v rámci expozice k dispozici digitální dotyková obrazovka umožňující srovnání historických snímků s moderními fotografiemi města, pořízenými z těch samých míst jako dobové snímky. Jedním z lákadel výstavy je také fotokoutek, kde si návštěvníci mohou udělat snímek v dobových kostýmech,“ zve tiskový mluvčí VMO Jiří Kutal.

Vernisáž výstavy Nejstarší fotografie Olomouce se uskuteční 1. února v sedmnáct hodin v Radeckého sále Vlastivědného muzea v Olomouci. Výstava je nejen oslavou fotografického umění, ale také významným příspěvkem k zachování a prezentaci kulturního dědictví města.

Autor: red., J. Kutal - zdroj foto: FB Historické fotografie Olomouc

Fotogalerie

ilustrační snímek   zdroj: FB Historické fotografie Olomouc

Další články z rubriky

Uvedení filmu Mezi příkopy a valy

Uvedení filmu Mezi příkopy a valy

Připomene smutné výročí vyvraždění 3792 Čechoslováků v tzv. terezínského rodinného tábora

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.