Úterý 23. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Lesníci se připravují na kůrovce

23.04.2024 - Lesníci se připravují na kůrovce - První masivní...

Počasí

23.04.2024 - Úterý

Teplota: 10 / 0 - Zataženo

24.04.2024 - Středa

Teplota: 7 / 4 - obcasny-Déšť

Největší obnova lesů v historii začíná

05. září 2019 - 06:55

Zpět na seznam článků

Pozvánka na „Den za obnovu lesa“

Největší obnova lesů v historii začíná

ilustrační snímek zdroj foto: archiv

V jeden den, 19. října, pomůže veřejnost ve všech krajích na dvanácti místech v zemi obnovit lesy postižené kůrovcovou kalamitou. Jedná se o největší akci svého druhu v historii státního podniku.

Přijďte taky. „Už tím, že zasadíte třeba jedinou sazeničku, vyjádříte svou podporu a zájem o obnovu lesů v České republice,“ vzkazuje Josef Vojáček, generální ředitel Lesů České republiky.

Celostátní akce “Den za obnovu lesa“ se koná od devíti do šestnácti hodin za každého počasí.  Státní podnik představí na všech místech les, který už dnes sází místo uhynulých porostů. Je smíšený z několika desítek původních druhů českých dřevin, přizpůsobený měnícímu se klimatu, schopný zadržet vodu, odolnější vůči škůdcům.

Akce má široký záběr a je určena všem, kteří mají k vztah k přírodě a kterým není lhostejné, jaký les poroste příštím generacím. „Věříme, že oslovíme každého, rodiny s dětmi i ochránce přírody, studenty, turisty i sportovce. Proto jsme dali této unikátní akci podtitul Den, který nás spojí,“ dodává Vojáček.

Lidé 19. října vysadí pod vedením lesníků a studentů lesnictví tisíce dřevin, uklidí vytěžené plochy a postaví oplocenky, které sazenice ochrání před zvěří. Nářadí bude k dispozici. Účastníky čekají autogramiády známých osobností, ukázky lesní techniky i práce v lese, lesní pedagogika a půjčovny kol.

Dorazí i zástupci místních samospráv, sportovci a osobnosti kulturního a společenského života.  Lesy ČR do akce zapojí všechny své tradiční partnery, Klub českých turistů, Svaz lyžařů, Junák, Skaut, dobrovolné hasiče, ale i Český svaz ochránců přírody nebo Český olympijský výbor a další.

Podrobnosti a lokality naleznete ZDE

Autor: red., E. Jouklová

Fotogalerie

ilustrační snímek                              zdroj foto: archiv

Další články z rubriky

Uvedení filmu Mezi příkopy a valy

Uvedení filmu Mezi příkopy a valy

Připomene smutné výročí vyvraždění 3792 Čechoslováků v tzv. terezínského rodinného tábora

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.