Sobota 20. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

21.04.2024 - Neděle

Teplota: 7 / 1 - PoloJasno

Nemocnice Šumperk otevře vlastní plazmaferetické centrum

24. ledna 2019 - 19:58

Zpět na seznam článků

Bude součástí nového Hematologicko–transfuzního oddělení

Nemocnice Šumperk otevře vlastní plazmaferetické centrum

Nemocnice Šumperk foto: archiv šumpersko.net - M. Jeřábek

Doposud provozovala centrum v areálu šumperské nemocnice Transfúzní služba Šumperk patřící do společnosti AGEL, které vyprší nájemní smlouva. Pro dárce se tím však nic nemění. Dál mohou chodit darovat plazmu, jak byli zvyklí. Nemocnice převezme chod plazmaferetického centra na začátku února. Samotný provoz zahájí 8. února.

Dárci mohou chodit darovat plazmu tak, jak byli doposud zvyklí. „Ale samozřejmě přivítáme i nové dárce, kteří se k nám mohou objednávat k odběrům už teď na zelené lince 800 500 005,“ říká primářka Hematologicko-transfuzního oddělení Nemocnice Šumperk Marie Urbánková s tím, že odběr trvá asi padesát minut.

Roční limit pro jednoho dárce je stanoven na dvacet pět litrů a interval mezi darováním musí být alespoň čtrnáct dní. ,,Krevní plazma má dnes stále nezastupitelnou roli při záchraně lidských životů při masívních krváceních, těžkých popáleninách, poruchách srážení krve. Podává se lidem s poškozenou imunitou a při mnoha dalších závažných onemocněních a zraněních. Plazma se zpracovává buď pro takzvané klinické účely, kdy je pacientům aplikována během transfuzí, nebo se z ní vyrábějí speciální léčivé přípravky, tzv. krevní deriváty,“ vysvětluje primářka Marie Urbánková.

MUDr. Marie Urbánková zdroj foto: archiv šumpersko.net - M. Jeřábek

Plazmaferetické odběry jsou přístrojové odběry, kdy se dárci odebere pouze určitá část krve - tedy plazma. Ostatní složky se vrací dárci zpět do oběhu. „Plazmu nelze uměle vyrobit a existuje mnoho nemocí, které se dají léčit pouze díky lékům z krevní plazmy“, upozorňuje primářka.

Každý provedený odběr je laboratorně testován zejména na přítomnost virů, jako je žloutenka typu B, C, HIV nebo syfilis. Dále se vyšetřuje krevní skupina ABO, RhD, nepravidelné protilátky proti červeným krvinkám, celková bílkovina, cholesterol, případně se provádí další potřebná vyšetření.

Přínos dárcovství pro zdravotnictví je nezastupitelný, proto se nemocnice bude snažit aspoň částečně ohodnotit snahu dárců formou určitých výhod a společenského ocenění. ,,Máme v plánu své dárce pravidelně odměňovat ve spolupráci se zdravotními pojišťovnami, Českým červeným křížem a vedením města Šumperk,“ dodává Marie Urbánková.

**Mezi všeobecně zákonem garantované benefity patří například pracovní volno s náhradou mzdy nebo odpočet ze základu daně z příjmu. Dárci by před odběrem měli dbát na dostatečný přísun tekutin. Den před odběrem nesmí pít alkohol a vyhýbat by se měli i tučným jídlům. Ráno před odběrem mohou lehce posnídat.

Autor: red., H. Hanke, a.č., zdroj foto: archiv šumpersko.net - M. Jeřábek

Fotogalerie

Nemocnice Šumperk                 foto: archiv šumpersko.net - M. Jeřábek
stanovisko vedení společnosti Transfúzní služba a.s.: zveřejněno 27.1.2019 - 8.30

Další články z rubriky

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

Opera, výstava, kniha či obnova kaple

Nehoda při předjíždění na Šumpersku

Nehoda při předjíždění na Šumpersku

Kolize v Loučné nad Desnou se neobešla bez zranění

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.