Pondělí 06. května 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Český den proti rakovině

06.05.2024 - Český den proti rakovině - Informace pro veřejnost

Počasí

06.05.2024 - Pondělí

Teplota: 21 / 11 - Bouřky

07.05.2024 - Úterý

Teplota: 16 / 10 - obcasny-Déšť

Nově objevený obraz mohelnického malíře Toulce

26. dubna 2024 - 14:25

Zpět na seznam článků

Vystaví ve věži kostela sv. Bartoloměje

Nově objevený obraz mohelnického malíře Toulce

Obraz Toulec zdroj foto: muz

O májovém zábřežském jarmarku, který je v letošním roce spojen s konáním Dne mikroregionu Zábřežsko, bude otevřena také věž farního kostela sv. Bartoloměje spolu s expozicí Farního muzea Zábřeh.

Zábřežští zvoníci, kteří se o věž starají, veřejnosti představí nedávno objevený obraz piety od mohelnického malíře Leopolda Toulce z roku 1869. „Obraz jsme jako anonymní dílo dostali darem ze zrušené fary v Šubířově. Při restaurování byla objevena autorská signatura mohelnického malíře Leopolda Toulce a vročení 1869. Podařilo se tak zachránit umělecké dílo se vztahem k našemu regionu. Místo pro trvalé umístění obrazu se teprve hledá,“ přiblížil zábřežský patriot a zvoník Aleš Pátek.

Mohelnický malíř Leopold Toulec se na svých malbách častěji podepisoval německy jako Tauletz. Doposud je od něj znám obraz Panny Marie Immaculaty z roku 1877 v mohelnickém muzeu a obraz Nejsvětější Trojice z roku 1920 v soukromé sbírce.

Leopold Tauletz se vedle vlastní tvorby věnoval restaurátorství, pracoval například pro kostel sv. Tomáše z Canterbury ve své domovské Mohelnici. „Záchrana a objev obrazu mohelnického malíře Toulce z roku 1869 je dalším úspěšným počinem skupiny přátel kolem kostela sv. Bartoloměje v Zábřeze, který napomůže posílit kulturní identitu našeho regionu. V posledních letech se podařilo získat například dlouho ztracený zvon z roku 1801 či domněle neexistující sádrový model pro bronzovou sochu Tomáše Garrigue Masaryka, který v poválečném období vytvořil pro město Zábřeh sochař Antonín Berka,“ sdělil starosta Zábřeha František John.

Obraz bude veřejnosti představen při májových prohlídkách věže kostela sv. Bartoloměje, 1. května od devíti do šestnácti hodin.

Autor: red., L. Mahdalová, zdroj foto: muz.

Fotogalerie

Obraz Toulec                                     zdroj foto: muz
Obraz Toulec                                     zdroj foto: muz
Obraz Toulec                                     zdroj foto: muz

Další články z rubriky

Dvě nehody v jednom úseku na D 35

Dvě nehody v jednom úseku na D 35

Bohužel se neobešly bez zranění

Sraz a soutěž historiských vozidel

Sraz a soutěž historiských vozidel

Na zábřežském náměstí

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.