Sobota 20. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - obcasny-Déšť

21.04.2024 - Neděle

Teplota: 6 / 1 - Zataženo

O konopí bez předsudků s národním protidrogovým koordinátorem

01. prosince 2022 - 12:04

Zpět na seznam článků

Pozvánka na besedu do olomoucké Pevnosti poznání

O konopí bez předsudků s národním protidrogovým koordinátorem

ilustrační snímek zdroj: catrin up

Jak využívat tak všestrannou rostlinu, jakou je konopí, v zemědělství, průmyslu nebo zdravotnictví? O tom budou v Pevnosti poznání, centru popularizace vědy Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, již potřetí debatovat výzkumníci a experti na konopnou problematiku. Hlavním tématem letošního ročníku je legalizace užívání konopí pro rekreační účely, ke kterému se vyjádří osoba nejpovolanější, národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Volně přístupná beseda O konopí, bez předsudků se koná 12. prosince v devatenáct hodin v Laudonově sále olomoucké Pevnosti poznání. Vstup na akci je zdarma.

Hosté besedy budou mluvit o třech klíčových oblastech: legalizace, konopí jako superpotravina a materiál pro budoucnost (konopné semínko, konopný květ, vlákno, pazdeří).

Odborníci se dotknou také problematiky nové lékové formy konopí zejména pro dermatologii. „Cílem našeho snažení je vzdělávat širokou laickou i odbornou veřejnost a popularizovat konopí, protože jsme jako přírodovědci přesvědčeni o jeho přínosech pro společnost v mnoha oblastech lidského života od zdravé výživy přes udržitelné zemědělství až po klinické a technické využití prakticky každé části této rostliny,“ vysvětlil organizátor Petr Tarkowski z Českého institutu výzkumu a pokročilých technologií Univerzity Palackého, který se ujme role moderátora. „Konopí je po tisíce let všestranně využívanou plodinou. Zneužívání jediné malé skupiny substancí s psychoaktivním účinkem, kterou tato rostlina produkuje, brání už od padesátých let minulého století jejímu širšímu využití,“ doplnil Tarkowski.

Dalším hostem bude Anežka Kosmáková Janatová (výzkumná pracovnice České zemědělské univerzity), která bude mluvit o selekci a charakterizaci odrůd pro individualizovanou léčbu, testování biologické aktivity odrůd léčebného konopí a nových nanomateriálech.

K diskusi přispěje také farmaceut Jaroslav Peč (předseda sekce přírodních léčiv České farmaceutické společnosti České lékařské společnosti J. E. Purkyně), který se věnuje především dermatologickým účinkům konopí pro léčebné účely. „Konopí má obrovský potenciál a vzbuzuje také velké emoce. Naším cílem je nastolit racionální veřejnou debatu a najít argumenty pro co nejvšestrannější a nejefektivnější využití této rostliny, a podílet se tak na zásadní společenské změně, která s legalizací a čím dál větším průmyslovým využitím přichází,“ řekl Matěj Dostálek, ředitel Pevnosti poznání.

Autor: red., E. Havrlant, zdroj foto: catrin up

Fotogalerie

ilustrační snímek                           zdroj: catrin up

Další články z rubriky

Přednáškový sál v botanické zahradě

Přednáškový sál v botanické zahradě

Otevře Přírodovědecká fakulta UP

Folklórní symfonie bez hranic

Folklórní symfonie bez hranic

Unikátní setkání univerzitních souborů Visegrádu v srdci Olomouce

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.