Zde je místo pro Vaši reklamu
Zde je místo pro Vaši reklamu
Zde je místo pro Vaši reklamu
Úterý 16. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Loučení s legendárními Tornády v Olomouci

16.04.2024 - Loučení s legendárními Tornády v Olomouci - Konec...

Počasí

16.04.2024 - Úterý

Teplota: 12 / 6 - Zataženo

17.04.2024 - Středa

Teplota: 10 / 4 - obcasny-Déšť

Zde je místo pro Vaši reklamu

Objevujte krásu vědy s Fyzikálním kaleidoskopem

22. ledna 2022 - 14:00

Zpět na seznam článků

Letos online z Pevnosti poznání

Objevujte krásu vědy s Fyzikálním kaleidoskopem

ilustrační snímek zdroj foto: archiv upol

Studenti středních škol, učitelé, odborníci a další zájemci z řad široké veřejnosti jsou zváni na Fyzikální kaleidoskop, který se letos uskuteční v pátek 28. ledna od devíti do třinácti hodin online přenosem z Pevnosti poznání, interaktivního muzea vědy Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

Cílem je představit fyziku jako zajímavý obor, který má uplatnění v mnoha oblastech lidské činnosti. V programu jsou čtyři přednášky odborníků, které se zaměřují na nejnovější technologie, jež pronikají do všech aspektů našeho života. Mluvit se bude o umělé inteligenci, přírodních jevech, optických klamech i superodolných materiálech.

Popularizační akce je každoročně organizovaná Přírodovědeckou fakultou Univerzity Palackého a představí se na ní jednotlivá fyzikální pracoviště fakulty, včetně hostů z jiných institucí. Letos se zúčastní Petr Münster z Českého hydrometeorologického ústavu Brno, který divákům přiblíží problematiku tornád a bude hovořit o katastrofě na jižní Moravě v červnu roku 2021.

Přednášející Marek Rác z katedry biofyziky popovídá o robotech v zemědělství – například o tom, jak robot pozná, co je plevel a co plodina. V rámci přednášky se účastníci podívají na fyzikální principy, které jsou nezbytné pro správné fungování autonomní farmy. Dalším tématem budou zrakové klamy a jejich příčiny, ve své prezentaci je představí František Pluháček z katedry optiky. Posluchače seznámí s problematikou jejich vzniku a organizací zrakového vnímání. „Přednášky určitě mohou být zpestřením výuky, a proto zvu všechny pedagogy, aby se k nám 28. ledna dopoledne připojili. Jako učitel fyziky tuto popularizační aktivitu velmi vítám, žáci se seznámí se zajímavými a aktuálními tématy a zjistí, jak mohou látku z učebnic uplatnit v praxi,“ zhodnotil Fyzikální kaleidoskop Roman Chvátal, programový ředitel Pevnosti poznání.

Přednášející Jan Tomáštík ze Společné laboratoře optiky Univerzity Palackého a Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR se zase bude věnovat problematice povrchu materiálů i objektů. Popíše, jak se povrchy testují a upravují tenkými vrstvami a jak vzniká třeba nezničitelný motor nebo nepromokavá bunda. „Všechny materiály i objekty světa mají jednu důležitou část, a tou je povrch. Skrze něj s okolím interaguje kladivo, talíř, silnice i komora nukleárního reaktoru. Přihodím i pár zajímavostí z výzkumu vrstev, kterému jsem se věnoval na své nedávné stáži na americké univerzitě Virginia Tech,“ pozval na program vědecký pracovník.

Katedra experimentální fyziky PřF UP pořádá Fyzikální kaleidoskop od roku 2003. V posledních letech se ho každoročně účastnilo až 400 středoškoláků z Olomouckého kraje a přilehlých regionů. Letos se uskuteční online na YouTube kanále Pevnosti poznání.

Autor: red., E. Havrlant

Fotogalerie

ilustrační snímek                              zdroj foto: archiv upol

Další články z rubriky

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.