Sobota 20. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - obcasny-Déšť

21.04.2024 - Neděle

Teplota: 6 / 1 - Zataženo

Ochutnávka tradičních jídel EU bude součástí Šumperské muzejní noci

02. května 2018 - 20:04

Zpět na seznam článků

Oslavou Mezinárodního dne muzeí a galerií

Ochutnávka tradičních jídel EU bude součástí Šumperské muzejní noci

ilustrační snímek zdroj foto: archiv

Šumperská muzejní noc se bude konat na nádvoří Pavlínina dvora v pátek 18. května, tedy přesně na Mezinárodní den muzeí. Již tradičně budou během večera zpřístupněny nejen všechny aktuální výstavy šumperského muzea, ale také stálá expozice.

V rámci první části hlavního programu budou představeny tradiční pokrmy vybraných evropských států, a to prostřednictvím ochutnávky formou roznosu mezi hosty v průběhu prezentace. „Návštěvníci mohou nejen degustovat, ale dozvědí se také něco o tradičních jídlech a gastronomii vybraných zemí, budou si také moci prohlédnout zajímavá místa představovaných států. Celkem bude prezentováno čtrnácti zemí: Belgie, Česká republika, Finsko, Francie, Itálie, Maďarsko, Německo, Nizozemsko, Polsko, Rakousko, Řecko, Slovensko, Španělsko a Švédsko. Tyto země byly vybrány pro jejich velmi typické pokrmy, přihlédli jsme však také k možnosti přichystat toto občerstvení svépomocí. Za každou zemi nabídneme jeden typický pokrm. Návštěvníci tak budou moci ochutnat např. belgické vafle, řecké tzatziki či slovenské halušky,“ láká na akci tisková mluvčí muzea Eva Šebestíková. 

ilustrační snímek zdroj foto: archiv

ilustrační snímek zdroj foto: archiv

Druhá část Šumperské muzejní noci bude již ryze muzejní, věnovaná významným a zajímavým sbírkovým předmětům, které jsou vystaveny ve stálé expozici šumperského muzea. Návštěvníci se na velkoplošné projekci a s komentářem odborných pracovníků seznámí s podrobnostmi nálezu unikátního postřelmovského Venouška, dále bude v atraktivním 3D zobrazení představeno dalších osm exponátů, například nádherné sousoší Tři grácie nebo pieta z čarodějnického sloupku.

Poslední částí muzejní noci bude prohlídka všech aktuálních výstav. Krátký výlet do historie fenoménu, se kterým se setkala nejedna generace našich předků, nabídne výstava historických kočárků „Až přiletí čáp“.

pozvánka zdroj: VMŠ

S různými váhami, délkami a mírami, které se v minulosti používaly, se návštěvníci seznámí na výstavě Míry a váhy. Milovníci architektury jistě ocení výstavu Tomáš Pospěch: Šumperák, věnující se stavbě těchto budov, netradiční kombinaci kreseb a fotografií nabídne výstava Z Čech až na konec světa. Otevřená bude i interaktivní výstava Fyzika hrou, která přibližuje nejrůznější fyzikální jevy.

Návštěvníci se také mohou těšit na „oživenou“ expozici, kde na ně budou čekat nejrůznější historické úkoly, hry a hádanky.

Autor: red., E. Šebestíková

Fotogalerie

ilustrační snímek                      zdroj foto: archiv

Další články z rubriky

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

Opera, výstava, kniha či obnova kaple

Nehoda při předjíždění na Šumpersku

Nehoda při předjíždění na Šumpersku

Kolize v Loučné nad Desnou se neobešla bez zranění

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.