Sobota 20. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - obcasny-Déšť

21.04.2024 - Neděle

Teplota: 6 / 1 - Zataženo

Od 1. února Šumperk uzavře pobočku městské knihovny Sever

04. prosince 2019 - 13:12

Zpět na seznam článků

Část služeb zde zůstane, další se rozšíří

Od 1. února Šumperk uzavře pobočku městské knihovny Sever

Od 1. února Šumperk uzavře pobočku městské knihovny Sever zdroj foto: archiv

Šumperští radní rozhodli, že od 1. února město uzavře pobočku městské knihovny Sever ve čtvrti Temenice. Hlavním důvodem jsou vzrůstající náklady na provoz a mzdy i klesající počet čtenářů. Část služeb však pro obyvatele této části města zůstane ve stávajících prostorách zachována. Vedení města zvažuje prostory, které sloužily knihovně, využít pro vilu Doris.

Právě s ohledem na zvýšené provozní náklady a snižující se počet uživatelů knihovny Sever vedlo radní k ekonomickému rozhodnutí. Dojde k centralizaci knihovnických služeb do Masarykovy knihovny v ulici 28. října. V bývalé pobočce Sever si zájemci budou moci vypůjčit si knihy v půjčovně, která vznikne v prostorách Klubu důchodců.

Šumperk - středisko Sever Temenice zdroj foto: mus

Mimo provozní dobu půjčovny budou moci čtenáři vracet vypůjčené knihy do biblioboxu, který knihovna umístí před středisko Sever. Ve spolupráci s Klubem důchodců plánuje spolupráci při pořádání přednášek pro seniory. „I nadále budeme přivážet knihy do center pro seniory, jako jsou domy s pečovatelskou službou, odlehčovací služby i do denního centra. Pokud by nějaké podobné zařízení projevilo o službu zájem, určitě nebude problém jim vyhovět,“ ujistila ředitelka knihovny Kamila Šeligová, která upřesnila: „Výrazně zde narostl počet nových čtenářů, jak na dětském, tak na dospělém oddělení. V hlavní budově je registrováno 3631 čtenářů a z toho je 972 dětí. Na pobočce Sever je registrovaných 563 čtenářů a z toho je 139 dětí. Z tohoto počtu čtenářů si jich 140 chodí půjčovat knihy i do Masarykovy knihovny,“ dodala Kamila Šeligová.

na snímku vlevo ředitelka knihovny TGM v Šumperku zdroj foto: archiv: sumpersko.net

Kromě půjčovny knih jsou v hlavní budově k dispozici dva sály, které slouží pro pořádání literárních, kulturních a vzdělávacích akcí, jejichž návštěvnost je velmi vysoká. Zajišťuje také vzdělávací programy pro základní a mateřské školy nejen ze Šumperku, ale i z širšího okolí.

Šumperk - knihovna TGM zdroj foto: archiv sumpersko.net

Šumperk - knihovna TGM zdroj foto: archiv sumpersko.net

Šumperk - knihovna TGM zdroj foto: archiv sumpersko.net

Čtenářům je k dispozici také Literární kavárna. „Čtenářům ze Severu určitě vyjdeme vstříc, budeme se snažit udělat maximum, abychom jim služby zrušené knihovny vynahradili. K cestě do knihovny mohou využít městskou dopravu. Od poloviny příštího roku budou mít senioři možnost využít zvýhodněné TaxiMaxi. Doufám, že všichni chápou, že se město musí chovat jako řádný hospodář,“ doplnil starosta Tomáš Spurný.

Šumperk - vedení města - tisková konference 3. prosince zdroj foto: sumpersko.net

Vedení města zvažuje, že uvolněné prostory v Temenici bude využívat vila Doris, jejíž kapacita nestačí současnému zájmu o pohybové a taneční kroužky. Vzhledem k tomu, že areál byl v nedávné době rekonstruován, nepředpokládá vedení radnice vynaložení větších nákladů. „Počítáme s úpravami, které se vejdou do řádu desítek tisíc korun,“ upřesnil starosta.

Autor: red., a.č., S. Adoltová, zdroj foto: mus, archiv sumpersko.net

Fotogalerie

Od 1. února Šumperk uzavře pobočku městské knihovny Sever   zdroj foto: archiv

Další články z rubriky

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

Opera, výstava, kniha či obnova kaple

Nehoda při předjíždění na Šumpersku

Nehoda při předjíždění na Šumpersku

Kolize v Loučné nad Desnou se neobešla bez zranění

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.