Neděle 06. října 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Horská služba Jeseníky má nového náčelníka

05.10.2024 - Horská služba Jeseníky má nového náčelníka - Od 1....

Počasí

06.10.2024 - Neděle

Teplota: 13 / 9 - Zataženo

07.10.2024 - Pondělí

Teplota: 12 / 7 - Oblačno

Od chemie po Kafku

23. září 2024 - 09:11

Zpět na seznam článků

Noc vědců v Olomouckém kraji bude plná proměn

Od chemie po Kafku

ilustrační snímek zdroj: archiv upol - V. Duda

Vodík jako palivo budoucnosti, využití umělé inteligence v umění, soudní rozhodování, kouzla fyziky a chemie, ale také bližší pohled na dílo Franze Kafky, od jehož úmrtí letos uplynulo 100 let. Kafkovskou Proměnou inspirovaná Noc vědců v pátek 27. září po 17. hodině otevře dveře nejen vědecko-výzkumných pracovišť všem zájemcům o vědecká témata z Olomouce a okolí.

Na program plný poznání a zábavy láká zejména Univerzita Palackého v Olomouci (UP) a Fakultní nemocnice Olomouc, aktivity přichystala i přerovská Vysoká škola logistiky, spolek Geniátor v Hlubočkách nebo hvězdárna v Prostějově. „Letošní Noc vědců je pro Olomoucko v mnoha ohledech speciální. Podařilo se nám akci rozšířit do dalších tří měst v regionu a zároveň připravit pro návštěvníky rekordní program. Olomoucká Noc vědců tak i letos nabídne třetí nejbohatší program v Česku,“ pozval k návštěvě Ondřej Martínek, s tím, že prologem budou již v pondělí 23. září speciální Hospodské kvízy v Olomouci a Přerově.

Vůbec poprvé se do Noci vědců na Olomoucku zapojí Logiscool Olomouc, která se zaměřuje na rozvoj digitální gramotnosti u dětí a zábavně pojatou výuku programování. Na pobočce ve Vídeňské ulici mohou zájemci zhlédnout ukázkové lekce. Do programu nově přibyl také Prostějov – tamní hvězdárna v Kolářových sadech láká nejen na pozorování hvězd, ale také pokusy se světlem nebo tvoření s vesmírnou tematikou. „Za vědou mohou zájemci vyrazit také do Přerova.Ve firmě Olympus Medical Products Czech nahlédnou do výroby resekčních elektrod a sond využívaných při lékařských zákrocích, Vysoká škola logistiky zase uvede do tajů distribuce zboží od výrobce k zákazníkovi a k prohlídkám zve i Inovační Hub Přerov,“ vypočítala z programu Gabriela Sýkorová Dvorníková z organizačního týmu. Nejen o možnostech 3D tisku pak bude Noc vědců se spolkem Geniátor v Hlubočkách, částečnou proměnu přísně utajovaného vojenského objektu pro civilní využití zase představí průvodci v Bunkru Přáslavice.

Zájemci si mimo jiné na teologické fakultě budou moci prohlédnout výstavu studentských fotografií na téma Proměna, na právnické fakultě si zase vyzkoušejí rozhodování u soudu. Na filozofické fakultě se seznámí s pohledem nederlandistů na dílo Franze Kafky nebo s možnostmi využití umělé inteligence v audiovizuálním umění. O moderních technologiích se bude mluvit také například na pedagogické fakultě nebo na fakultě tělesné kultury, kde návštěvníci budou moci nahlédnout do práce fyzioterapeutů i odborníků zabývajících se lidským pohybem.

Na lékařské fakultě si návštěvníci vyzkoušejí techniky chirurgického šití a endoskopické vyšetření žaludku nebo se prostřednictvím výstavy blíže podívají na proměny mozkové tkáně. Jak se vyvíjí plod i člověk v pubertě a ve stáří, přiblíží fakulta zdravotnických věd. Otevřené dveře zájemci najdou také například na oddělení rehabilitace a klinické biochemie Fakultní nemocnice Olomouc.

Už tradičně budou během Noci vědců silně zastoupeny přírodovědné obory. V laboratořích vysokoškolského ústavu CATRIN na příchozí čekají pokusy s kapalným dusíkem nebo ukázky tisku senzorů nanomateriálovými inkousty, hovořit se bude mimo jiné i o proměně vodíku v energii a jeho využití jako paliva budoucnosti. K vidění bude výstava vědeckých komiksů, žáci a studenti se budou moci i zapojit do komiksové soutěže. Nespočet aktivit pak připravila přírodovědecká fakulta. Nebudou chybět nejrůznější fyzikální a chemické pokusy, deskové hry, nebo pozorování noční oblohy. Probírat se mimo jiné budou proměny Země i vesmíru a také to, jak se matematické výpočty promítají do reálného světa.

Otevřeno bude i centrum popularizace Pevnost poznání, do jejíchž expozic a dílen se zájemci mohou podívat za zvýhodněné vstupné. Před centrem v areálu Korunní pevnůstky bude pro všechny noční poutníky za vědou připraveno občerstvení a relax zóna se členy umělecké skupiny Chaos Company.

Veškerý program Noci vědců je přístupný zdarma, na některé prohlídky či aktivity je však nutné se dopředu registrovat. K přepravě mezi pracovišti Univerzity Palackého bude možné využít zdarma speciální autobusovou linku, která bude po celou dobu konání akce křižovat Olomouc.

Autor: red., E. Havrlant, zdroj foto: archiv upol - V. Duda

Fotogalerie

ilustrační snímek                           zdroj: archiv upol - V. Duda

Další články z rubriky

Na Jesenicku pojedou všechny autobusové spoje

Na Jesenicku pojedou všechny autobusové spoje

Spojení na poškozených železnicích bude nahrazeno autobusy

Uctění památky seznulých policistů v kraji

Uctění památky seznulých policistů v kraji

Při pietním aktu se sešli jak policisté, tak rodinní příslušníci

Slivovice stará čtvrt století i destiláty z fíků, malin či aronie

Slivovice stará čtvrt století i destiláty z fíků, malin či aronie

AKTUALIZOVÁNO! Již od 3.října.Letošní Flora košt představí unikátní pálenky

Exkluzivní Fotogalerie

Čokoládové Losiny 2024 - II.

Čokoládové Losiny 2024 - II.

Fotek: 84
Přidáno: 24.09.2024

Čokoládové Losiny 2024 - I.

Čokoládové Losiny 2024 - I.

Fotek: 58
Přidáno: 24.09.2024

Desná na Šumpersku

Desná na Šumpersku

Fotek: 32
Přidáno: 15.09.2024

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.