Středa 24. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti

23.04.2024 - Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti...

Počasí

24.04.2024 - Středa

Teplota: 8 / 4 - obcasny-Déšť

25.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 2 - Přeháňky-Déšť

Odborníci z Přírodovědecké fakulty UP připravují speciální pocitovou mapu

11. července 2020 - 09:51

Zpět na seznam článků

Pomůže městům bojovat s vysokými letními teplotami

Odborníci z Přírodovědecké fakulty UP připravují speciální pocitovou mapu

ilustrační snímek zdroj foto: pocitove mapy

Unikátní pocitovou teplotní mapu Olomouce připravují odborníci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci (PřF UP), kteří díky tomuto výzkumu pomohou městům navrhnout účinná opatření ke snížení teplotního stresu ve městě během horkých letních dnů. Na letním výzkumu se podílejí i obyvatelé a návštěvníci města. S jejich pomocí vědci určí lokality, kde jsou lidé nejčastěji vystavování stresu z nadměrného tepla.

Výsledky výzkumu včetně pocitové teplotní mapy budou k dispozici začátkem příštího roku. „K výzkumu využíváme moderní metodu participativního mapování. Cílem studie je analyzovat prostorové preference obyvatel a návštěvníků města během horkých letních dnů a identifikovat lokality, které považují během těchto dní za nehostinné. Zároveň vyhodnotíme obyvateli preferovaná opatření z hlediska snížení teplotního stresu,“ popsal výzkum Michal Lehnert z katedry geografie PřF UP.

Pocitová teplotní mapa Olomouce navazuje na předchozí výzkum, do kterého se zapojila města Brno, Olomouc, Ostrava a Plzeň. Vědci z katedry geografie PřF UP a Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd České republiky na základě prostorové analýzy místních klimatických poměrů vytvořili a těmto spolupracujícím městům předali výstupy umožňující identifikaci lokalit ohrožených teplotním stresem.

Z dosavadních výsledků výzkumu vyplývá, že třeba v Olomouci vysoké teploty ve dne panují například v prostoru před hlavním nádražím, na ulici Tovární, tř. Svobody či na náměstích v historickém centru města. V noci naopak v úzkých ulicích historického centra, které se špatně provětrávají a pomalu ochlazují. „Současné přístupy k hodnocení teplotního stresu kromě námi dříve zkoumané fyzikální úrovně, jako jsou bioklimatické podmínky, kterým je jedinec vystaven, zdůrazňují také roli fyziologických a psychologických faktorů a jejich vzájemnou interakci,“ zdůvodnil Lehnert zapojení obyvatel města do další fáze výzkumu – tvorby pocitové teplotní mapy. Vědci potřebují získat informace zhruba od tisícovky obyvatel a návštěvníků Olomouce.

Zatím se do projektu zapojilo více než dvě stě respondentů.

Výsledky výzkumu poslouží nejen k vědeckým účelům, ale budou také předány olomouckému magistrátu. „Mohou tak přispět k implementaci efektivních adaptačních opatření,“ zdůraznil Michal Lehnert.

Autor: red., Šárka Chovancová,

Fotogalerie

ilustrační snímek                              zdroj foto: pocitove mapy

Další články z rubriky

Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti

Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti

Budou společně darovat krev ve FN Olomouc

Řidič podcenil rychlost

Řidič podcenil rychlost

Dopravní nehoda se neobešla bez zranění

V paneláku řešil osobní spory pyrotechnikou

V paneláku řešil osobní spory pyrotechnikou

Incident se neobešel bez zranění

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.