Čtvrtek 25. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Zdravotní indispozice řidiče během jízdy

24.04.2024 - Zdravotní indispozice řidiče během jízdy - Skončila...

Počasí

25.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 3 - Přeháňky-Déšť

26.04.2024 - Pátek

Teplota: 13 / 2 - Oblačno

Odkryté příběhy 20. století

16. března 2023 - 18:04

Zpět na seznam článků

Paměť národa Střední Morava chystá program na jaro v krytu civilní obrany

Odkryté příběhy 20. století

Expozice Olomouc zdroj foto: PN

Spolu s přicházejícím jarem se k životu pomalu probouzí i kryt. Poprvé se v tomto roce otevře pro veřejnost v sobotu 25. března a nebude to jen tak - k audiovizuální výstavě Odkryté příběhy 20. století chystáme i akci Jak se žilo (nejen) dětem v totalitním Československu. Návštěvníci si budou moci poslechnout dechberoucí příběhy pamětníků, kteří byli v této době dětmi, zahrát si kvíz o ceny a dozvědět se o krutých a barbarských činech diktátorů Stalina a Gottwalda od jejichž smrti tento měsíc uplynulo 70 let.

Expozice Odkryté příběhy 20. století, kterou v průběhu minulého roku vidělo přes tři tisíce návštěvníků, bude k vidění i nyní, i když s menší obměnou. „Nově návštěvníci budou moci v centrální části výstavy zhlédnout vždy v pátek a neděli čtyři dokumenty z naší "dílny". Sobota bude i nadále patřit výběru toho nejlepšího, co Paměť národa natočila,“ uvedl ředitel pobočky Petr Zavadil.

Velkoformátové projekce archivních fotografií a pět dramatických osudů pamětníků války a komunismu součástí výstavy zůstanou po všechny dny beze změny.  „Nově bude kryt také součástí doprovodného programu AFO Olomouc - otevřeme 1.patro, kde bude zajímavá instalace fotografií. Divadlo na Cucky u nás excelují se svou hrou Vstup zakázán - na jaře to bude jedna z posledních možností se o tom přijít přesvědčit. A protože se chceme přiblížit i mladšímu publiku, započali jsme velmi zajímavou spolupráci se studenty Gymnázia Paměti národa a spolupráci v tuto chvíli rozjíždíme i se studenty Muzejní pedagogiky Univerzity Palackého,“ přiblížil ředitel Zavadil.

Expozice otevírá poslední víkend v březnu (sobota 25. a neděle 26. března), poté od dubna do konce června vždy v pátek, sobotu a neděli od 14 do 18 hodin. Pro školy budou vyhrazena středeční a páteční dopoledne.

Paměť národa Střední Morava už od roku 2017 plní své poslání také v Olomouckém a Zlínském kraji. Díky důvěře našich partnerů a příznivců dokumentujeme vzpomínky pamětníků událostí 20. století, vyprávíme jejich příběhy veřejnosti a vzděláváme mladou generaci i pedagogy.

Autor: red., P. Zavadil

Fotogalerie

Expozice Olomouc                  zdroj foto: PN
Expozice Olomouc                  zdroj foto: PN

Další články z rubriky

Uvedení filmu Mezi příkopy a valy

Uvedení filmu Mezi příkopy a valy

Připomene smutné výročí vyvraždění 3792 Čechoslováků v tzv. terezínského rodinného tábora

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.