Čtvrtek 25. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Prvního máje se do Zábřehu sjede celý region

25.04.2024 - Prvního máje se do Zábřehu sjede celý region - K...

Počasí

25.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 3 - Přeháňky-Déšť

26.04.2024 - Pátek

Teplota: 13 / 2 - Oblačno

Olomoucká Kašpárkova říše oslaví v lednu 100 let

14. listopadu 2019 - 06:49

Zpět na seznam článků

V listopadu proběhl její 24. ročník.

Olomoucká Kašpárkova říše oslaví v lednu 100 let

Kridova pohádka r. 1958 zdroj foto: OLK

Loutkářský soubor vznikl v roce 1920 a funguje nepřetržitě dosud. Od roku 1973 pořádá každé dva roky nesoutěžní přehlídku amatérských loutkářů z České republiky Čechova Olomouc. Malí i velcí diváci mohli ve Slovanském domě shlédnout celkem 10 titulů v celé škále různých stylů a druhů loutkového divadla. Hrály se klasické i moderní pohádky tradiční i netradiční formou, černé divadlo, a dokonce i strašidelný příběh o Krabatovi (na motivy pohádky Čarodějův učeň). Stoletá Kašpárkova říše zahrála na festivalu příběh Tři prasátka. V předsálí divadelních scén vznikla i netradiční a specifická výstava loutek z fondu Kašpárkovy říše a také loutek a rodinných loutkových divadel ze sbírek manželů Nopových ze Samotišek. Letošní festival navštívilo téměř pět set diváků.

Broučci r. 1955 zdroj foto: OLK

Kašpárkova říše hraje každou neděli na scéně loutkového sálu v olomouckém Slovanském domě od patnácti hodin - a to od půlky října do velikonoc. Program uspokojí zejména malé diváky ve věku do 6 let, na které působí krátká loutková pohádka „na živo“ téměř magicky. „Dobro vždy zvítězí a zlo dostane na frak. Hned od začátku děti ví, kdo je kladný a kdo záporný hrdina. Pohádky pro nejmenší nic nepředstírají, mají jednoduchý klasický příběh, jednoduchou scénu a tak otvírají v dětech i hodně prostoru pro zapojení jejich vlastní fantazie“, řekl o představeních Kašpárkovy říše její principál pan Aleš Pop, a dodal:  „Dnes se neobejdeme bez televize a rychlých médií, plných speciálních počítačových efektů. Naivní loutka v jejím přirozeném a jednoduchém prostředí, ve vlastním loutkovém sále je tak něco, co na děti dýchá úplně jinou atmosféru. Jsem rád, že se nám podařilo pokračovat v práci našich předchůdců a svět loutek pro další generace zachovat“.

Tři prasátka r. 2019 zdroj foto: OLK

Kašpárkova říše loutek začínala v roce 1920 pod vedením Františka Čecha (1898–1951) U Dostálů v Hejčíně jako loutkářský odbor Národní jednoty svou první hrou Doktor Faust. Od roku 1922 patřila říše loutek pod Sokol v Hejčíně, kde měla větší a vybavené jeviště. Když bylo v roce 1929 Zemským úřadem zřízení loutkářského spolku Kašpárkova říše oficiálně povoleno, fungoval spolek v sále Sokola v Řepčíně.

Do Hejčína se spolek vrátil na sokolské hřiště v roce 1935. V letech 1951–1957 se říše loutek stala součástí Závodního klubu Moravských železáren. „Na scéně loutkového sálu Slovanského domu je soubor od roku 1958. Za už stoletou éru fungování odehráli dobrovolní a amatérští loutkoherci přes 300 titulů her a pohádek. V našem depozitu máme přes 800 funkčních loutek. Máme nejen klasické maňásky a marionety, ale také třeba javajky a kornoutové loutky. S některými původními loutkami i kulisami hrajeme dodnes, mnohé jsme si vyrobili svépomocí. Všichni jsme amatéři. Ve svém volném čase vymýšlíme program, režírujeme hry, vyrábíme nebo opravujeme loutky, malujeme kulisy," uvedla Ivana Švecová, členka souboru

Autor: red., E. Knajblová, zdroj foto: OLK

Fotogalerie

Kridova pohádka r. 1958                              zdroj foto: OLK

Další články z rubriky

Lesníci se připravují na kůrovce

Lesníci se připravují na kůrovce

První masivní rojení čekají v květnu

Studii na rekonstrukci šumperského kulturáku

Studii na rekonstrukci šumperského kulturáku

Představí architekt Petr Hájek

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.