Sobota 20. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - obcasny-Déšť

21.04.2024 - Neděle

Teplota: 6 / 1 - Zataženo

Olomoucký varhanní festival připomíná 150 let od narození Louise Vierna

03. srpna 2020 - 17:38

Zpět na seznam článků

Přivítá současné hvězdy mezinárodní varhanní scény

Olomoucký varhanní festival připomíná 150 let od narození Louise Vierna

varhany katedrála sv. Václava zdroj foto: MFO

Na pěti koncertech vystoupí varhaníci z USA, Ruska, Francie, Německa a samozřejmě také České republiky.

Letošní 52. ročník, který se koná ve dnech 3. – 17. září, se ponese ve znamení dvou výročí: 150 let od narození významného francouzského varhaníka a skladatele Louise Vierna a deset let od úmrtí dlouholetého prezidenta a dramaturga festivalu Antonína Schindlera, který stál už u jeho zrodu v roce 1969.

Na zahajovacím koncertu vystoupí 3. září za doprovodu Žesťového souboru Moravské filharmonie Olomouc Karel Martínek, který patří mezi nejlepší české improvizátory a současně je dramaturgem celého festivalu. 7. září se olomouckému publiku představí jeden z nejžádanějších amerických varhaníků a držitel prestižní ceny Grammy Nathan J. Laube. 9. září budou mít posluchači ojedinělou možnost poslechnout si transkripce skladeb ruských skladatelů v podání virtuózního Timura Chaliullina z Ruska, který předvede i svou autorskou tvorbu. 14. září bude hostem festivalu německý varhaník a cembalista Bernhard Klapprott, který se během koncertu představí jako hráč na oba tyto nástroje.

Závěrečný koncert bude patřit titulárnímu varhaníkovi pařížské katedrály Notre-Dame Vincentu Duboisovi, jehož program symbolicky zakončí vlastní improvizace na jméno Louis Vierne. „V účinkujících sólistech se zrcadlí váha a prestiž, které se Mezinárodní varhanní festival ve světě těší. V rámci tradičního počtu pěti festivalových koncertů tak vystoupí varhaníci z pěti zemí, kteří již zavítali na kůry takových kostelů a katedrál, jako jsou například katedrály v Turíně, Antverpách a Gentu, Notre-Dame v Paříži, dóm sv. Štěpána ve Vídni či katedrála sv. Pavla v Londýně,“ říká o letošních hostujících umělcích ředitel Moravské filharmonie Olomouc Jonáš Harman.

 varhany chrám Panny Marie Sněžné zdroj foto: MFO

Koncerty se budou konat od devatenácti hodin v katedrále sv. Václava či chrámu Panny Marie Sněžné, kde se nacházejí jedny z nejhodnotnějších varhan na Moravě. Varhany na hlavním kůru olomoucké katedrály pocházejí z roku 1886, mají tři manuály a padesát znějících rejstříků. Jde o mistrovskou práci vyhlášené varhanářské dílny Bratři Riegrové. Varhany v chrámu Panny Marie Sněžné postavil roku 1730 králický varhanář Johann Gottfried Halbich mladší, představitel velmi známého varhanářského rodu. Nástroj má dva manuály, dvacet osm rejstříků a mechanickou trakturu.

150. výroční narození Louise Vierna (8. října 1870 – 2. června 1937) se odráží v programu hned čtyř koncertů. Z děl skladatele, který 37 let zastával místo titulárního varhaníka katedrály Notre-Dame, si vyslechneme Katedrály a Najády z 24 fantazijních kusů op. 55, Měsíční svit z 24 fantazijních kusů op. 53, výběr z Varhanní symfonie č. 1 D dur op. 14 a výběr z Varhanní symfonie č. 6 h moll op. 59. Právě varhanní symfonie a sbírka 24 fantazijních kusů patří mezi Viernovy nejvýznamnější skladby.

Letošní ročník připomíná také jméno profesora Antonína Schindlera, který se zásadní měrou zasloužil nejen o vznik a mezinárodní reputaci festivalu, ale byl také hybnou silou kulturních aktivit v Olomouci a okolí. Jako muzikolog a varhaník se například zasadil o instalaci mnoha varhan a zvonů v regionu či o rozsáhlou rekonstrukci Englerových varhan v chrámu sv. Mořice v 60. letech. V neposlední řadě byl spoluzakladatelem a následně členem Moravské filharmonie Olomouc, která je dnes pořadatelem varhanního festivalu.    

Programy jednotlivých koncertů jsou k dispozici na webu Moravské filharmonie Olomouc.

Moravská filharmonie Olomouc patří k předním a nejstarším symfonickým orchestrům v České republice. Na jejím uměleckém vývoji se podílely významné osobnosti české i světové hudební scény. Za dobu své existence si Moravská filharmonie Olomouc vytvořila mimořádně rozsáhlý a rozmanitý repertoár: věnuje se především klasickému symfonickému repertoáru, propaguje však i soudobou českou a světovou hudební tvorbu, o čemž svědčí uvedení více než 250 novinek. Moravská filharmonie Olomouc má bohatou diskografii a vystupuje na významných mezinárodních hudebních festivalech doma i v zahraničí. Především je ale kulturní institucí, která se zásadní měrou podílí na organizaci uměleckého a koncertního života v Olomouci a okolí. Pořádá festivaly Dvořákova Olomouc a Mezinárodní varhanní festival Olomouc. Mezi její činnosti patří také řada vzdělávacích aktivit pro děti a mladé lidi.

Autor: red., Andrea Pitronová, zdroj foto: MFO

Fotogalerie

varhany katedrála sv. Václava                    zdroj foto: MFO

Další články z rubriky

Český pianista Michal Mašek v Zábřehu

Český pianista Michal Mašek v Zábřehu

Pozvánka na koncert v kostele svaté Barbory

Divadla zamíří na zábřežský hrad

Divadla zamíří na zábřežský hrad

Také s lákavým titulem - Úča musí pryč

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.