Úterý 16. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Nová aplikace sdílí informace o zřizovaných organizacích

15.04.2024 - Nová aplikace sdílí informace o zřizovaných...

Počasí

16.04.2024 - Úterý

Teplota: 12 / 6 - Zataženo

17.04.2024 - Středa

Teplota: 10 / 4 - obcasny-Déšť

Pacientům šumperské nemocnice pomáhají při rehabilitaci nové moderní přístroje

20. října 2018 - 20:10

Zpět na seznam článků

Rehabilitační novinky více než za čtyři milióny korun přinesou zejména efektivnější léčbu

Pacientům šumperské nemocnice pomáhají při rehabilitaci nové moderní přístroje

Pacientům šumperské nemocnice pomáhají při rehabilitaci nové moderní přístroje foto: H. Hanke - NŠ

Nemocnice Šumperk pokračuje ve své modernizaci rehabilitačního oddělení. Po rekonstrukci bazénu nyní investovala do přístrojového vybavení. Peníze směřovaly například do nákupu nového běžeckého trenažéru nebo hydrogalvanických van.

Jednou z novinek, které nemocnice na své rehabilitační oddělení pořídila, je běžecký trenažér. Na rozdíl od klasických běžeckých pásů je nový trenažér vybaven po stranách speciálními madly, takže na něm mohou cvičit i hůře pohybliví pacienti. Madla jsou také vybavena ovládáním pro nastavení rychlosti nebo výšky sklonu. „Na novém trenažéru cvičí pacienti po úrazech nebo operacích. Pomáhá nám při nácviku správného stereotypu chůze, symetrie délky kroků i k obnovení a zvětšení fyzické kondice“, vysvětluje Zdena Procházková, hlavní fyzioterapeutka šumperské nemocnice

Kromě běžeckého trenažéru zakoupila nemocnice na rehabilitační oddělení také dvě nové hydrogalvanické vany. Oproti předchozím starším přístrojům tohoto typu jsou vany navíc vybaveny o vířivou koupel a nabízí větší možnosti takzvané hydrogalvanoterapie, která využívá léčebný účinek galvanického proudu. Díky příjemné teplotě vody působí navíc relaxačně i analgeticky. „Nová vana je pro pacienty mnohem komfortnější už jenom pro své vnitřní řešení, které nabízí možnost opřít si chodidla o speciální schůdky,“ dodává Zdenka Procházková s tím, že vana je také vybavena opěrkou hlavy.

Mezi další přístrojové novinky patří například nový přístroj pro lymfodrenáž nebo rehabilitační systém, který v sobě kombinuje léčbu za pomocí elektrod a ultrazvuku. Kombinovanou rehabilitační terapii využívají odborníci zejména pro odstranění takzvaných trigger bodů ve svalech. „Jde o malé tuhé uzlíky ve svalech, které mohou být na pohmat silně bolestivé nebo mohou při podráždění vyvolat bolest i ve vzdálených oblastech těla,“ objasňuje vedoucí fyzioterapeutka s tím, že příčin vzniku těchto bolestivých uzlíků může být několik. „Může jít o poranění svalů nebo jejich chronické přetížení. Například při práci vsedě, kdy má člověk podvědomě zvednutá ramena, pak dochází k přetížení trapézových svalů a vzniku trigger bodů,“ přibližuje šumperská fyzioterapeutka.

Jako jedna z mála nemocnic se může ta šumperská pochlubit také speciálním antigravitačním trenažérem chůze, který zakoupila na rehabilitační pracoviště letos v létě. Přístroj pracuje na principu, který vyvinula NASA, a to na rozdílu tlaku vzduchu. Chůze na speciálním chodníku tak připomíná chůzi na Měsíci. V šumperské nemocnici pomáhá novinka při rehabilitaci pacientů po úrazech a operacích dolních končetin.

Rehabilitačním oddělením ročně projdou necelé dvě tisícovky pacientů, z nich zhruba více jak jedna třetina rehabilituje právě po operaci či úrazu dolní končetiny. Zdejší tým však poskytuje široké spektrum rehabilitační péče. Stará se zde nejen o pacienty po úrazech a operacích, ale také o pacienty s akutními a chronickými potížemi pohybového aparátu. A také o pacienty s chirurgickými, interními, neurologickými či gynekologickými obtížemi. Rehabilitace prošla v posledních letech také postupnou rekonstrukcí. Loni nemocnice zrekonstruovala rehabilitační bazén. V předchozích letech pak investovala například do své tělocvičny, a pro pacienty zakoupila přístroj k aplikaci plynových injekcí nebo přístroj na léčbu s pomocí rázové vlny.

Autor: red., H. Hanke

Fotogalerie

Pacientům šumperské nemocnice pomáhají při rehabilitaci nové moderní přístroje  foto: H. Hanke - NŠ

Další články z rubriky

FOTO. Když hasiči trénují v zoo

FOTO. Když hasiči trénují v zoo

Speciální skupina krajských hasičů

Znáte někoho, kdo pomáhá srdcem?

Znáte někoho, kdo pomáhá srdcem?

Nominujte ho do krajské ankety

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.