Pátek 19. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Český pianista Michal Mašek v Zábřehu

18.04.2024 - Český pianista Michal Mašek v Zábřehu - Pozvánka na...

Počasí

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

Pád laviny s tragickým následkem v Jeseníkách

15. ledna 2021 - 18:45

Zpět na seznam článků

V místě s pohybovali tři skialpinisté

Pád laviny s tragickým následkem v Jeseníkách

ilustrační snímek zdroj foto: archiv HS

Zatím z nezjištěných příčin sjela v pátek 15. ledna kolem jedné hodiny odpoledne lavina v oblasti Velkého Kotle, zasypala jednoho ze tří skialpinistů, kteří se tam pohybovali.

Záchranáři Horské služby se na místo dostali ze stanice Karlov a Ovčárna během dvaceti minut. „Zavalený se na místě pohyboval s kamarády. Těm se ho podařilo ještě před naším příjezdem lokalizovat a vyhrabat. Mladík byl ale v bezvědomí a nedýchal, takže jsme okamžitě přikročili k pokusům obnovit životní funkce,“ informoval Ondřej Škovránek, zasahující člen Horské služby Jeseníky.

K nehodě zamířil i vrtulník Letecké záchranné služby z Ostravy a zároveň i sanitka Rychlé zdravotnické pomoci, která se ale neměla šanci na místo dostat. „Vrtulník ovšem klesl a v nízké výšce nad svahem vysadil přímo u nás lékaře LZS. Ten si bezvládného skialpinistu převzal a pokračoval v resuscitaci. Všechny pokusy se ale ukázaly jako marné a lékař byl nakonec nucen konstatovat smrt,“ popsal dění u nehody Jiří Hejtmánek, další přítomný člen HS.

Horská služba nechce spekulovat, z jakých důvodů a čí zaviněním byla lavina stržena. „Jenže je fakt, že v Jeseníkách nyní platí druhý stupeň lavinového nebezpečí, ovšem dnes přes den naši specialisté naměřili hodnoty, které jsou blíž stupni tři. To znamená, že pravděpodobnost samovolného pádu, nebo skluzu vlivem klimatických okolností je větší. I menší vrstvu sněhu na lavinových svazích ovšem za takových okolností může strhnout i malá skupinka turistů, nebo lyžařů,“ komentoval dnešní tragickou událost Vítězslav Kaller, náčelník Horské služby Jeseníky.

Pohyb v lavinových katastrech, zejména na lyžích, je ovšem při druhém stupni zakázaný. „Všechna tato místo místa jsou mimo značené cesty a nikdo na nich nemá co dělat. Je to nesmírně riskantní. Předem varuji návštěvníky hor, aby se v následujících dnech nepokoušeli podívat na místo nehody. Riskují ohrožení zdraví, a jak se dnes ukázalo, i života,“ důrazně apeloval na návštěvníky Jeseníků náčelník Kaller.

Autor: red., R. Zeman - HS

Fotogalerie

ilustrační snímek                              zdroj foto: archiv HS

Další články z rubriky

Na Jesenicku budou kontrolovat přetížená vozidla

Na Jesenicku budou kontrolovat přetížená vozidla

Hejtmanství policii darovalo další přenosnou váhu

Studii na rekonstrukci šumperského kulturáku

Studii na rekonstrukci šumperského kulturáku

Představí architekt Petr Hájek

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.