Čtvrtek 18. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

ŠumpeRUN 2024

18.04.2024 - ŠumpeRUN 2024 - Registrujte se do závodu na nové trati...

Počasí

18.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 1 - PoloJasno

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

Plavební sezóna je v plném proudu

01. července 2021 - 12:15

Zpět na seznam článků

Na Slapech musí lodě plout pomalu

Plavební sezóna je v plném proudu

ilustrační snímek zdroj foto: archiv MD

Začátek prázdnin i prodloužený víkend přivede v následujících dnech k tuzemským vodním plochám desítky tisíc lidí. Zvýšený pohyb plavidel a plavců na vodních hladinách si proto vyžaduje mimořádná opatření, která ochrání všechny účastníky plavebního provozu.

Od července až do srpna je například na vodní nádrži Slapy nařízena výrazně pomalá plavba pouze v tzv. výtlačném režimu. „Státní plavební správa reaguje na očekávaný intenzivní provoz na vodních cestách po celé České republice. Na vytížených vodních plochách jako jsou Slapy, Orlík, Dalešice či Těrlicko jsou vymezeny bezpečné plochy pro koupající se, ale také speciální prostory pro sportovní akrobatickou plavbu a vodní lyžování,“ říká ministr dopravy Karel Havlíček.

Nejvýraznější opatření chránící plavce nebo lidi na menších plavidlech je zpomalení motorových lodí zavedením výtlačného režimu plavby. Při tomto režimu plavby, se zjednodušeně řečeno plavidlu nezvedá příď, čára ponoru se nemění a nevzniká tak vlna, která může ohrozit ostatní účastníky plavebního provozu. „Po zkušenostech z letní sezóny 2020 na Slapech, výraznému zvýšení provozu a nárůstu plavebních nehod, jsme museli zavést výtlačný režim plavby na velké části tohoto vodního díla. Společně s policií budeme dodržování tohoto bezpečnostního opatření pravidelně v terénu kontrolovat,“ vysvětluje ředitelka Státní plavební správy Klára Němcová.

Opatření na Slapech platí v období od 1. července do 31. srpna v úseku od hráze vodního díla Slapy po říční kilometr 118,05 umístěno plavební značení, které nařizuje plavbu pouze ve výtlačném režimu. Podobný režim, ovšem v nižším rozsahu, je na dalších sedmi místech po celé České republice. „Pro bezpečné koupání na vodních nádržích je letos vymezeno celkem jednačtyřicet prostorů. Vymezené jsou také prostory pro akrobatickou plavbu malých plavidel a vodní lyžování,“ upřesnil tiskový mluvčí ministerstva.

Autor: red., F. Jemelka - MD

Fotogalerie

ilustrační snímek                              zdroj foto: archiv MD

Další články z rubriky

Speed Marathon 2024 v Olomouckém kraji

Speed Marathon 2024 v Olomouckém kraji

Řidiči lehkou nohu na plynu

Loučení s legendárními Tornády v Olomouci

Loučení s legendárními Tornády v Olomouci

Konec dalších starých vlaků

Cesty napříč Tureckem

Cesty napříč Tureckem

Pozvánka do kina Retro

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.