Zde je místo pro Vaši reklamu
Zde je místo pro Vaši reklamu
Zde je místo pro Vaši reklamu
Čtvrtek 18. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

ŠumpeRUN 2024

18.04.2024 - ŠumpeRUN 2024 - Registrujte se do závodu na nové trati...

Počasí

18.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 1 - PoloJasno

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

Zde je místo pro Vaši reklamu

Plošné odkalování vodovodní sítě v Šumperku

29. března 2023 - 12:54

Zpět na seznam článků

ŠPVS informuje veřejnost

Plošné odkalování vodovodní sítě v Šumperku

ilustrační snímek zdroj: archiv

V poslední době se v tlakovém pásmu H1, které je zásobováno z vodojemu Skalka umístěném mezi Temenicí a Bratrušovem, periodicky objevuje zvýšený zákal v dodávané vodě. Zákal vzniká v jakémkoli vodovodním potrubí – jde o mikroskopické částice, které se jednak uvolňují při korozi kovových potrubí, jednak se dostanou do potrubí při manipulaci s ním, zejména při jeho opravách. Částice zákalu se usazují v místech slabšího průtoku, především v koncových větvích vodovodu, při změně proudění se však mohou rozvířit a zakalit. Provozovatel vodovodu se snaží zákal odstraňovat řízeným odkalováním, a to jak preventivně pravidelným odkalováním odkalovacími ventily, tak i operativně při nutných zásazích do vodovodní sítě. Přes veškerou snahu však nelze zcela zabránit, aby se zakalená voda dostala až přímo ke spotřebitelům.

Vnitřní stěny vodovodního potrubí v řadě míst Šumperka jsou silně zkorodované, což zvyšuje uvolňování železitých částic způsobujících zákal, v obdobném stavu je i přivaděč vody z Koutů přes Rapotín a dál do Šumperka. Ačkoli potrubí je celkově neporušené a plně funkční, vnitřní koroze negativně ovlivňuje kvalitu dodávané vody. Z tohoto důvodu investuje vlastník vodovodu, společnost Vodohospodářská zařízení Šumperk, nemalé finanční prostředky do výměny vodovodního potrubí. V současné době probíhá druhá část 1. etapy výměny vodovodního přivaděče v Loučné a další etapy by měly navazovat. Z preventivních důvodů je tedy nutné navýšit frekvenci odkalování na dodavatelské síti.

V minulém týdnu proběhlo mimořádné vyčištění vodojemu Skalka a v období přelomu března a dubna bude probíhat plošná odkalovací kampaň v těchto ulicích: Švédská, Norská, Dánská, Islandská, Finská, Jugoslávská, Temenická, Anglická, Sládkova, Fibichova, Čajkovského, Šumavská, Zemědělská, Erbenova, Březinova, Kmochova.

V případě, že zaznamenáte zákal v dodané vodě ve vašem bytě, prosíme o sdělení této skutečnosti obratem na centrální vodárenský dispečink (nepřetržitá služba), tel. 583 317 202. Tímto nám pomůžete lokalizovat pohyb kalového mraku a vhodně stanovit správná místa pro odkalení.

Dodávka zakalené vody je sice pro odběratele opticky nevyhovující, nejsou jí však porušeny povolené limity pro dodávku pitné vody. Voda je nadále hygienicky nezávadná a lze ji používat. Obvykle stačí krátké odpuštění zakalené vody k obnovení standardní dodávky.

Autor: red., Jan Havlíček - ŠPVS

Fotogalerie

ilustrační snímek                           zdroj: archiv

Další články z rubriky

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.