Pátek 19. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Český pianista Michal Mašek v Zábřehu

18.04.2024 - Český pianista Michal Mašek v Zábřehu - Pozvánka na...

Počasí

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 4 - Přeháňky-Déšť

Podzimní výstava Flora Olomouc

23. září 2020 - 08:28

Zpět na seznam článků

AKTUALIZOVÁNO! Poukáže na vnitřní krásu rostlin a zdraví plodů

Podzimní výstava Flora Olomouc

ilustrační snímek zdroj foto: archiv VFO

Tradiční podzimní přehlídka ovoce a zeleniny letos opět láká na ukázku těch nejlepších českých výpěstků. Hlavní expozice „ Zdravá rostlina“ se zaměří nejen na krásu rostlin a plodů na pohled, ale zejména na vnitřní složení a zdraví prospěšné látky uvnitř. Flora Olomouc – Hortikomplex, festival Olima a Zahradnické trhy se uskuteční 1. – 4. října na Výstavišti Flora Olomouc.

Autorkou hlavní expozice s názvem je floristka Pavlína Švecová. „Ráda bych prostřednictvím výstavy poukázala na to, jací strašáci nás při vypěstování krásné zdravé rostliny trápí a čím vším se musí potýkat nejen velkopěstitelé, ale i my drobní pěstitelé na svých zahrádkách,“ vysvětluje koncept expozice autorka.

ilustrační snímek zdroj foto: archiv VFO

Celá expozice se ponese v duchu koloběhu života samotné rostliny od semínka po silnou a zdravou plodinu. Expozice poukazuje na pomíjivost krásného plodu na pohled a odkrývá vnitřní bohatství plodů a sílu rostlin.

Výpěstky a plody z českých zahrádek budou moci návštěvníci obdivovat také v přízemí přístavby pavilonu A díky expozici Českého zahrádkářského svazu. Pavilon G bude hostit expozici Hanácká včela od Českého svazu včelařů. Nabitý program čeká i Oranžerii ve Smetanových sadech, kde se můžeme obdivovat výstavu řemesel, zapojit se do workhospů a poslechnout si odborné přednášky. K netradičním expozicím patří experimentální výstava „Z jiného světa“ v pavilonu H. Ta nám přiblíží flóru z jiného světa a ukáže nám, jak by rostliny vypadaly na alternativní planetě Zemi.

ilustrační snímek zdroj foto: archiv VFO

Podzimní Flora je samozřejmě spjatá s tradičním festivalem gastronomie Olima. Na návštěvníky čeká celá řada tradičních i netradičních pochoutek.

Lákavým programem budou soutěže mladých kuchařů a cukrářů Gastro Olomouc – Olima Cup 2020. Mezi hodnotiteli budou i slavné kuchařské osobnosti, které se posléze samy předvedou v kuchařské show. Porotce televizního pořadu Peče celé Česko Josef Maršálek, Jan Horký, kapitán Českého národního týmu kuchařů a cukrářů KA Culinary Olympics Stuttgart, Pavlína Berzsiová, viceprezidentka Asociace kuchařů a cukrářů České republiky. A také Václav Šmerda, který vařil pro české prezidenty Václava Havla a Václava Klause.

Jídlo a pití ale není jediný důvod, proč na podzimní Hortikomplex zavítat. Těšte se na floristickou soutěž Pohár podzimní Flory, kde můžete díky originálním floristickým výtvorům načerpat inspiraci pro svou podzimní výzdobu. Projekt Rozkvetlé památky zase oživí a okrášlí vybrané olomoucké pamětihodnosti květinovou výzdobou. A pro všechny pěstitele, chalupáře či zahrádkáře budou připraveny podzimní Zahradnické trhy.

ilustrační snímek zdroj foto: archiv VFO

Během konání podzimní Flory Olomouc budou dodržována aktuální hygienická opatření vydaná Bezpečnostní radou státu. Dbáme na zajištění maximální bezpečnosti návštěvníků. Jednotlivá opatření se budou odvíjet od aktuálních nařízení v daném termínu.

AKTUALIZOVÁNO 26. září: V souvislosti s nařízením Ministerstva zdravotnictví ČR ze dne 23. září se veletrhy, výstavy a další kulturní akce mohou konat za bezpečnostních opatřeních. „Výstava Letní Flora již v srpnu ukázala, že jsme schopni zajistit maximální možné bezpečí a pohodlí všem návštěvníkům i vystavovatelům, kteří se tak nemusejí bát výstavu navštívit. Podzimní výstavu Flora Olomouc tak budeme realizovat v obdobném režimu jako v létě tj. 500 návštěvníků v pavilonu A, 100 návštěvníků v malých pavilonech a tisíc návštěvníků ve venkovním areálu v jeden okamžik,“ uvedla ředitelka výstaviště Eva Fuglíčková.

Výstaviště čítá několik desítek tisíc metrů čtverečných ploch, proto budou expozice i stánky rozmístěny tak, aby se zamezilo kumulaci návštěvníků, a budou dodrženy předepsané rozestupy minimálně 2 metry. U vstupu do vnitřních prostor budou návštěvníci vyzvání k nasazení roušky. Počet návštěvníků v pavilonu A budeme sledovat a případně regulovat prostřednictvím IP kamer, které jsou umístěny u vstupů do pavilonů. Výstup z pavilonu A bude možný pouze přes terasu pavilonu A. Pro bezbariérový pohyb lze využít výtah. Toalety, restaurační zařízení i gastro zóny budou soustavně dezinfikovány.

V celém areálu budou pro návštěvníky připraveny informační piktogramy a cedule s uvedenými opatřeními. Informační piktogramy jsou tvořeny nejen zákonnými nařízeními, ale také preventivními opatřeními, na jejichž dodržování budeme z bezpečnostních důvodů dbát. Jako organizátoři doporučujeme také na využití online vstupenek, díky kterým se zamezí tvoření většího množství lidí u pokladen. Apelujeme také na využívání plateb bezkontaktní platební kartou, která je možná na hlavních pokladnách. Případná další opatření se budou odvíjet od aktuálních nařízení v daném termínu.

Autor: red., K. Buchtová, zdroj foto: VFO

Fotogalerie

ilustrační snímek                              zdroj foto: archiv   VFO

Další články z rubriky

Speed Marathon 2024 v Olomouckém kraji

Speed Marathon 2024 v Olomouckém kraji

Řidiči lehkou nohu na plynu

Loučení s legendárními Tornády v Olomouci

Loučení s legendárními Tornády v Olomouci

Konec dalších starých vlaků

Cesty napříč Tureckem

Cesty napříč Tureckem

Pozvánka do kina Retro

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.