Pátek 26. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Dietos vs Golems

25.04.2024 - Dietos vs Golems - Pozvánka na zápas

Počasí

26.04.2024 - Pátek

Teplota: 13 / 2 - Oblačno

27.04.2024 - Sobota

Teplota: 17 / 7 - PoloJasno

Polévky ošetřeny ionizujícím zářením na českém trhu

12. ledna 2022 - 07:30

Zpět na seznam článků

Čtyři šarže z dovozu

Polévky ošetřeny ionizujícím zářením na českém trhu

nevyhovující potravina zdroj: SZPI

Státní zemědělská a potravinářská inspekce uskutečnila v loňském roce kontrolní akci s cílem ověřit, zda výrobci a dovozci informují na obalu spotřebitele o použití ionizujícího záření u potravin, které byly touto technologií ošetřeny.

Tuto informační povinnost ukládají evropské i národní právní předpisy. „Inspektoři odebrali ke kontrole vzorky potravin, u kterých nebyla informace o ozáření na obalu uvedena, přičemž se zaměřovali zejména na komodity, u nichž výsledky dřívějších kontrol prokázaly porušení předpisu - tj. neuvedení informace o ozáření, přestože laboratorní analýza použití ionizujícího ozáření prokázala. Šlo zejména o koření, bylinné čaje, instantní polévky obsahující sáček s kořením, sušený česnek, sušené houby a doplňky stravy. Místem odběru vzorků byly velkoobchody. Z celkového počtu třiceti sedmi odebraných vzorků analýza prokázala ošetření ionizujícím zářením bez uvedení požadované informace na obalu u čtyř vzorků,“ uvedl tiskový mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Ošetření potravin a surovin ionizujícím zářením je podle odborných autorit v zájmu ochrany veřejného zdraví, protože může účinně nahradit např. použití fumigantů (insekticid), respektive zamezit vzniku nežádoucích kontaminací např. u sušených bylin a koření. „V některých členských státech EU je ale ozařování potravin stále otevřeným tématem a někteří spotřebitelé mají z této technologie obavy. Proto vznikl požadavek na označování ozáření potravin a surovin včetně ozářených složek, aby se spotřebitelé mohli rozhodnout dle svých preferencí,“ upřesnil mluvčí.

S kontrolovanými osobami zahájila SZPI správní řízení o uložení pokuty.

Autor: red., Pavel Kopřiva, zdroj foto SZPI

Fotogalerie

nevyhovující potravina                      zdroj: SZPI
nevyhovující potravina                      zdroj: SZPI

Další články z rubriky

Recyklované asfalty i betony

Recyklované asfalty i betony

Stávají se součástí staveb

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.