Pátek 19. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

Poslední papírové dálniční známky jsou v prodeji

06. prosince 2019 - 14:05

Zpět na seznam článků

Nově budou od poplatku osvobozena ekologická auta

Poslední papírové dálniční známky jsou v prodeji

Poslední papírové dálniční známky jsou v prodeji zdroj foto: MD

Na poštách a benzínových pumpách už jsou v prodeji dálniční kupóny pro rok 2020, naposledy mají podobu tištěných známek. Nově za dálniční kupon nebudou muset platit auta na elektrickou energii nebo vodík a některé hybridní vozy. Cena zůstává stejná.

Kupóny s dobou platnosti na jeden měsíc nebo deset dnů bude možné zakoupit opět nejpozději 1. ledna 2020. „Ceny kupónů pro rok 2020 zůstávají stejné jako u kupónů letošního roku. Roční kupón pro rok 2020 má platnost od 1. prosince 2019 do 31. ledna 2021 a jeho cena je 1 500 korun. Cena měsíčního kupónu činí 440 korun a cena desetidenního kupónu je 310 korun. Novinkou od 1. ledna je, že osvobozena od dálničního poplatku budou vozidla s pohonem na elektrickou energii, vodík nebo v kombinaci s jiným palivem (pokud hodnota CO2 nepřekročí 50 g/km),“ uvedl tiskový mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

Státní fond dopravní infrastruktury chystá ke spuštění zavedení elektronickou dálniční známku, která začne platit od 1. ledna 2021. Už začátkem listopadu vyhlásil soutěž na dodavatele, který zajistí výběr časového poplatku na obchodních místech a provoz těchto míst. „Nový systém elektronických dálničních známek přinese řidičům vyšší komfort. Známku si pořídí kdykoliv v e-shopu, mobilní aplikaci nebo také v síti obchodních míst. Pro stát znamená elektronická dálniční známka roční úsporu až sto milionů korun za tisk, distribuci či znehodnocení známek. Řidičům navíc odpadne nepohodlné lepení a strhávání papírové dálniční známky z čelního skla auta,“ říká ministr dopravy Vladimír Kremlík.

Ministerstvo dopravy plánuje, že prodej nových elektronických dálničních známek začne v průběhu prosince 2020.

Autor: red., F. Jemelka

Fotogalerie

Poslední papírové dálniční známky jsou v prodeji   zdroj foto: MD

Další články z rubriky

Speed Marathon 2024 v Olomouckém kraji

Speed Marathon 2024 v Olomouckém kraji

Řidiči lehkou nohu na plynu

Loučení s legendárními Tornády v Olomouci

Loučení s legendárními Tornády v Olomouci

Konec dalších starých vlaků

Cesty napříč Tureckem

Cesty napříč Tureckem

Pozvánka do kina Retro

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.