Čtvrtek 18. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

ŠumpeRUN 2024

18.04.2024 - ŠumpeRUN 2024 - Registrujte se do závodu na nové trati...

Počasí

18.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 1 - PoloJasno

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

Potravinářská inspekce zveřejňuje seznam rizikových webů

17. května 2019 - 10:14

Zpět na seznam článků

Nabízejících potraviny a doplňky stravy

Potravinářská inspekce zveřejňuje seznam rizikových webů

Státní zemědělská a potravinářská inspekce aktuálně spustila na webu Potraviny na pranýři novou sekci Rizikové weby.

web rozkliknuto zdroj foto: SZPI

Tato služba informuje spotřebitele o webových stránkách, u kterých inspekce zjistila, že nabízejí potraviny - zejména doplňky stravy – v rozporu s právními předpisy ČR a EU. Jedná se o stránky, které jsou jednoznačně orientovány na tuzemského spotřebitele – zboží prezentují v českém jazyce, prodej nabízí v českých korunách a umožňují doručení zásilky do ČR –, ve skutečnosti ale jejich provozovatelé sídlí převážně mimo území EU, případně jejich sídlo nelze identifikovat a SZPI tak u těchto prodejců má velmi omezenou možnost vymáhat dodržování právních předpisů.

U každého z webů na seznamu jsou po jejich rozkliknutí k dispozici následující informace:Název internetové domény nebo URL adresa; Stav stránek ke dni (datum, ke kterému jsou poskytnuty informace); Nabízené potraviny; Stručný popis stránek; Na co si dát pozor (v čem jsou webové stránky pro spotřebitele „rizikové“); Printscreeny či jiné zobrazení vybraných částí webové stránky.

K informacím, v čem provozovatel porušuje právní předpisy nebo v čem jsou stránky pro spotřebitele „rizikové“, náleží: „Např. varování, že provozovatel neposkytnul všechny vyžadované kontaktní údaje, případně že takové údaje zcela chybí, stránky jsou registrovány mimo území ČR a držitele doménového jména není možné zjistit, na stránkách jsou používané nekalé obchodní praktiky, chybí povinné informace o potravině, provozovatel uvádí u nabízených potravin (zejména doplňků stravy) neschválená zdravotní tvrzení a tzv. „léčebná tvrzení“ v rozporu s právními předpisy atd.,“ uvedl tiskový mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

mobilni aplikace položky zdroj foto: SZPImobilni aplikace rozkliknuto zdroj foto: SZPI

V současnosti dochází k prudkému rozvoji nabízení a prodeje potravin prostřednictvím internetu a s tím souvisí i vznik nových praktik ohrožujících spotřebitele. „Našim cílem je proto varovat spotřebitele před riziky nákupu na webových stránkách, zejména pokud jejich provozovatel sídlí mimo EU, kde mají dozorové orgány velmi omezenou možnost vymáhat dodržování práva a kde může mít takový nákup pro spotřebitele negativní finanční nebo dokonce zdravotní dopady,“ uvedl Pavel Kopřiva.

Autor: red., Pavel Kopřiva, zdroj foto: SZPI

Fotogalerie

Další články z rubriky

VIDEO. Hrad v ohrožení

VIDEO. Hrad v ohrožení

Jak si hasiči poradili s požárem lesa u Helfštýna?

FOTO. Když hasiči trénují v zoo

FOTO. Když hasiči trénují v zoo

Speciální skupina krajských hasičů

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.