Pátek 19. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Český pianista Michal Mašek v Zábřehu

18.04.2024 - Český pianista Michal Mašek v Zábřehu - Pozvánka na...

Počasí

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

„Pozice místostarosty mne naučila trpělivosti, i když často hraju o čas,“ říká Jakub Jirgl

01. prosince 2019 - 18:37

Zpět na seznam článků

ROZHOVOR s druhým místostarostou města Šumperka

„Pozice místostarosty mne naučila trpělivosti, i když často hraju o čas,“ říká Jakub Jirgl

Ing. Jakub Jirgl 2. místostarosta města Šumperka foto: sumpersko.net - M. Jeřábek

Město Šumperk v současné době prochází z hlediska investic nelehkým obdobím, čeká ho dokončení modernizace krytého bazénu, stavba přestupního terminálu, záchrana manufaktury či příprava na rekonstrukci domu kultury.

Některé projekty se ještě mění vstříc novým technologiím, aby držely krok s dobou. „Nicméně musíme tyto kroky činit s rozvahou. Je potřeba se zamyslet, zda v době, kdy nemáme dost peněz na základní věci v souvislosti s plánovanými investicemi či na údržbu již stávajícího majetku, je strategické se zadlužovat,“ říká druhý místostarosta Jakub Jirgl, v jehož gesci je odbor rozvoje, strategického plánování a investic, odbor výstavby a odbor životního prostředí.

Před několika týdny došlo k obměně vedení města. Do uvolněného křesla první místostarostky usedla zastupitelka Marta Novotná. Jak hodnotíte tuto změnu?

Jakub Jirgl: Vnímám, že zvolením nové první místostarostky se atmosféra na radnici uklidnila. Kolegyni, znám, vím, že je to velice schopný a pracovitý člověk, proto jsem rád, že s ní mohu spolupracovat. V současné době společně objíždíme příspěvkové organizace – školy, školky, budovy centra Doris. Zde se totiž naše kompetence setkávají. Místostarostka Novotná má na starost školství a já investice. Proto nyní zjišťujeme, v jakém jsou stavu a co je třeba nejdříve řešit. Tuto spolupráci vítám i z hlediska její erudovanosti, když dříve působila jako investiční technik.

Rok jste na pozici šumperského II. místostarosty. Čím Vás nová práce obohatila?

Jakub Jirgl: Musím se přiznat, že mne naučila trpělivosti, i když často hraju o čas. Vyvracení některých argumentů není vůbec lehké a ve skutečnosti je podpora věcí jiná, než se zdá. Především jsem se ale naučil mnohem lépe hospodařit s časem, abych se mohl i přes časově náročnou práci věnovat své rodině. 

Ing. Jakub Jirgl 2. místostarosta města Šumperka foto: sumpersko.net - M. Jeřábek

Jeden z vašich odborů, který máte na starost je životní prostředí. Berete ekologii i jako součást vašeho života?

Jakub Jirgl: Ekologii považuji již řadu let za součást svého života a mám radost z každé maličkosti, která se podaří. Za úspěch považuji vše, co pomůže přírodě – od drobnosti, jako je například to, že si má dcera nechala vysvětlit zbytečnost plastového brčka v limonádě, nebo že v kanceláři nebudeme návštěvám dávat mléko do kávy v plastových kalíšcích, až po revitalizaci lesoparku Cihelna, na které nyní pracujeme a která by se jednou moha stát místem, kde se budou lidé o přírodě učit díky edukativním prvkům. Je třeba však věci nepřehánět a nekritizovat někoho za to, že si zaletí na dovolenou, nebo že má auto. Daleko více než cesta autem zatíží životní prostředí například podzimní zatopení v krbu nebo padesátý osmý plyšák, kterého musím nutně koupit pod stromeček. Stejně tak například nákup balené vody, i když máme kvalitní kohoutkovou. No a stejně jako my všichni žijeme v klidu, klid si zaslouží zvířata včetně lesní zvěře. Takže s odborem mimo jiné chceme na jaře umístit informační tabule u vstupů do lesů. Jejich prostřednictvím budeme připomínat, jak se v lesích chovat a proč si máme přírody vážit.

Zastupitelé na konci října schválili zelené střechy na budoucím přestupním terminálu, což znamená navýšení rozpočtu. Terminál tak přijde na 160 milionů korun. Vy jste se zdržel hlasování. Jaký jste měl důvod?

Jakub Jirgl: Projekt přestavby autobusového nádraží začal vznikat již za minulého vedení. Současný terminál je zastaralý, je to doslova ostuda města, proto jsem přivítal, že mí předchůdci k rekonstrukci přistoupili. Soutěž na projekt byla vypsána v roce 2011 a od té doby se toho hodně změnilo, protože technologie jdou rychle kupředu. I z tohoto důvodu byla nutná úprava projektu směrem k novým technologiím, abychom nestavěli terminál, který bude za pár let starý a nebude uživatelsky přívětivý pro cestující. Proto také zelené střechy vítám podobně jako jakoukoliv iniciativu, která povede k výsadbě zeleně. Nicméně musíme tyto kroky činit s rozvahou. Je potřeba se zamyslet, zda v době, kdy nemáme dost peněz na základní věci souvislosti s plánovanými investicemi či na údržbu již stávajícího majetku, je strategické vynakládat tyto prostředky, případně se dále zadlužovat. Je totiž pravděpodobné, že na zelené střechy si město bude muset vzít úvěr.

terminál Šumperk - pohled na výpravčí budovu - vizualizace zdroj: mus

terminál Šumperk - vizualizace zdroj: mus

terminál Šumperk - hlavní nástupiště vizualizace: zdroj: mus

Jaké investice máte na mysli?

Jakub Jirgl: V první řadě je třeba vyřešit problémy týkající se kvality elektroinstalací prakticky ve všech příspěvkových organizacích, jako jsou školy a školky. Přesvědčili jsme se o tom společně s paní místostarostkou během našich návštěv škol. Například výměna elektroinstalace v jedné základní škole vyjde město zhruba na třicet milionů korun. Další investice si vyžádá i výměna povrchů podlah, které mohou být pro děti doslova nebezpečné. Po obměně volá i osvětlení ve třídách či zastaralé rozvody vody. Dost těžko se vysvětluje učitelům a rodičům, že budeme mít zelené střechy, ale děti nebudou mít ve třídách teplou vodu. Domnívám se, že je potřeba dávat věci na misky vah a nebavit se o tom, jestli jsem pro anebo proti čemukoliv zelenému, ale jestli si to mohu dovolit a efekt je skutečně takový, jak se deklaruje.

Ing. Jakub Jirgl 2. místostarosta města Šumperka foto: sumpersko.net - M. Jeřábek

Zmínil jste, že nechcete stavět terminál, který bude za pár let zastaralý, jaké další změny kromě zelených střech jste ještě do projektu zapracovali?

Jakub Jirgl: Jde také například o vybudování dostatečné technologické infrastruktury, která umožní terminálu rozvoj i v budoucnosti. Touto problematikou jsme se zabývali na pracovní skupině Smart Šumperk City, která už společně s odborníky prověřuje navržená řešení. Mluvím například o technologiích, které umožní nejrůznější smart řešení – od elektronabíječek, smart řízení dopravy, monitoring kvality ovzduší, sledování vytíženosti parkovacích ploch, připojení k internetu nebo sdílení dat hromadné dopravy. Chceme být připraveni, protože smart technologie jdou dopředu velmi rychle. Bylo by špatné, kdybychom v tomto směru zaspali.

V Šumperku probíhají dvě významné investiční akce - rekonstrukce bazénu a autobusového nádraží. Jak jste s průběhem prací spokojeni?  

Jakub Jirgl: Rekonstrukce bazénu a autobusového nádraží jsou naše strategické investiční akce. Mohu konstatovat, že zatím vše probíhá bez komplikací a podle plánu. Bazén by se měl pro veřejnost otevřít na konci května. Co se týče autobusového nádraží, tak od ledna nás čekají krušné chvíle, protože terminál musíme přestěhovat, největší zátěž ponesou od 13. ledna příštího roku ulice Fialova a E. Beneše. Nový moderní terminál by měl být dokončen za deset měsíců, tedy v listopadu.

rekonstrukce plaveckého bazénu v Šumperku foto: S. Singerová - mus

rekonstrukce plaveckého bazénu v Šumperku foto: S. Singerová - mus

rekonstrukce plaveckého bazénu v Šumperku foto: S. Singerová - mus

rekonstrukce plaveckého bazénu v Šumperku foto: S. Singerová - mus

rekonstrukce plaveckého bazénu v Šumperku foto: S. Singerová - mus

Šumperk - plavecký bazén - vizualizace - zdroj: mus

Když se hovořilo o modernizaci šumperského kulturáku, tak se původně plánovalo, že se uzavře začátkem roku 2020 a začne rozsáhlá rekonstrukce. Stane se tak, nebo došlo k nějaké změně?

Jakub Jirgl: Přestavbu domu kultury jsme museli bohužel odsunout. V současné době probíhá diskuse s projekční firmou, která vysoutěžila zhotovení projektu. Jakým způsobem se bude ubírat naše spolupráce, jak budeme postupovat v přípravách na rekonstrukci domu kultury, budeme vědět víc začátkem příštího roku.

Šumperk - částečný pohled na DK v centru města foto: archiv sumpersko.net - M. Jeřábek

V centru Šumperka se stále obtížněji parkuje. Jak bude vedení radnice tuto situaci řešit?

Jakub Jirgl: Tuto situaci v budoucnu částečně vyřeší parkoviště na přednádraží, kde vznikne přes sto nových parkovacích míst. Další parkoviště zhruba pro sto míst vznikne v areálu bývalé Hedvy.

areál bývalé Hedvy - vizualizace zdroj:mus

Mezi avizované investiční akce patří očekávaná bytová výstavba. Jedná se o lokalitu Bratrušovská a lokalitu v bývalém areálu Hedvy v centru města. Jak záměr postoupil?

Jakub Jirgl: Na nových záměrech intenzivně pracujeme. Projednali jsme změny územního plánu, majetkové vypořádání některých pozemků, máme již studie, které zpracoval brněnský architekt Jakub Kynčl. Pro lokalitu Hedva, která je menší, bychom s přípravou pro územní rozhodnutí chtěli začít v příštím roce, poté by mohla přijít na řadu Bratrušovská.

lokalita Bratrušovská - vizualizace zdroj: mus

 lokalita Bratrušovská foto: sumpersko.net - M. Jeřábek

lokalita Bratrušovská foto: sumpersko.net - M. Jeřábek

Město připravilo novinku na závěr roku. Vánoční trhy budou probíhat na jiném místě, více se investovalo do programu i výzdoby.

Jakub Jirgl: Vánoční trhy se stěhují na náměstí Míru k radnici. Pro návštěvníky připravujeme bohatý program se spoustou překvapení. Mezi nimi je například i to, že punče se budou nalévat do hrníčků, město se tak snaží minimalizovat plastový odpad. Investovali jsme i do nových, a domnívám se, že velmi zajímavých ozdob, do kterých se poprvé oblékne i radnice. Program odstartuje 5. prosince, návštěvníky zvu na slavnostní rozsvícení vánočního stromu, které se uskuteční hned po mikulášském průvodu. Punče však budou moci ochutnat už o den dřív, kdy odpoledne proběhnou již Vánoce nanečisto. Další novinkou je, že stánky budou otevřené až do 26. prosince. Přeji všem, ať se jim Vánoce u radnice líbí. Budeme rádi, když lidé akci zhodnotí na webových stránkách města, kde od prosince spustíme anketu. Budeme tak mít zpětnou vazbou pro další roky.

Šumperk - příprava vánočních trhů 2019 foto: sumpersko.net - M. Jeřábek

Šumperk - příprava vánočních trhů 2019 foto: sumpersko.net - M. Jeřábek

Šumperk - příprava vánočních trhů 2019 foto: sumpersko.net - M. Jeřábek

Autor: red., a.č., S. Adoltová, zdroj vizualizace mus, zdroj foto: mus - S. Singerová, sumpersko.net - M. Jeřábek

Fotogalerie

Ing. Jakub Jirgl 2. místostarosta města Šumperka     foto: sumpersko.net - M. Jeřábek

Další články z rubriky

Přednáškový sál v botanické zahradě

Přednáškový sál v botanické zahradě

Otevře Přírodovědecká fakulta UP

Folklórní symfonie bez hranic

Folklórní symfonie bez hranic

Unikátní setkání univerzitních souborů Visegrádu v srdci Olomouce

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.