fitnesskotelna
fitnesskotelna
fitnesskotelna
Čtvrtek 18. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

ŠumpeRUN 2024

18.04.2024 - ŠumpeRUN 2024 - Registrujte se do závodu na nové trati...

Počasí

18.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 1 - PoloJasno

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

240 650 fitness kotelna

Premiéra běžeckých hvězd na půlmaratonské trati v Olomouci

20. června 2015 - 09:53

Zpět na seznam článků

Keitany chce zaútočit na rekord závodu

Premiéra běžeckých hvězd na půlmaratonské trati v Olomouci

Olomouc - tisková konference před závodem foto:sumpersko.net

Nedávný držitel světového rekordu v maratonu Wilson Kipsang a olympijský vítěz Stephen Kiprotich z Ugandy spolu závodili už mnohokrát. V sobotu 20. června však bude Mattoni 1/2Maraton Olomouc jejich vůbec prvním společným půlmaratonem.

Avšak může se stát, že pozornost na sebe strhne favoritka ženského závodu a běžecká superstar Mary Keitany, která bude v České republice závodit poprvé. České startovní pole reprezetují matadoři RunCzech běžecké ligy Petra Kamínková, Ivana Sekyrová, Jan Kreisinger a Jiří Homoláč.

Tři prvotřídní atleti budou čelit opravdu silné konkurenci a vítězství nemají zdaleka zaručeno. Na startu bude hned devět atletů, kteří mají půlmaraton zaběhnutý pod 62 minut. S Mary Keitany poběží pět dalších atletek s osobními maximy pod 70 minut.

Olomouc - tisková konference před závodem foto:sumpersko.net

Olomouc - tisková konference před závodem foto:sumpersko.net

Toto hvězdné složení olomouckého startovního pole činí z Mattoni 1/2Maratonu Olomouc jeden z předních světových závodů tohoto běžeckého léta a dokládá, že Olomouc si zlatou známku kvality IAAF opravdu zaslouží. „Nestává se často, aby se takové hvězdy potkaly v jenom závodě. A když ano, tak je to v New Yorku nebo Londýně, ale my je máme teď v Olomouci. To je něco neuvěřitelného,” raduje se prezident organizačního výboru Carlo Capalbo. „Jsem hrdý, že můžu takovéto běžce přivítat právě v Olomouci. Pro letošek jsme získali zlatou známku, což je pro nás čest i závazek zároveň. Myslím, že takto nabité startovní pole kvalitu závodu dokonale stvrzuje,” pochvaluje si primátor města Olomouc Antonín Staněk.

primátor města Olomouc Antonín Staněk foto: sumpersko.net

Původně měl sám běžet, nakonec mu však kvůli zdravotním problémům se zády zůstala role startéra závodu. „Loni jsem vyzkoušel roli dobrovolníka, letos ho odstartuji a dobrovolnickou funkci převezme syn,” doplňuje.

Náměstek hejtmana Olomouckého kraje k tomu dodává: „Díky fotbalu se Olomouc v červnu stala hlavním evropským městem sportu, díky půlmaratonu a jeho běžeckým hvězdám hlavním světovým městem sportu,” propojuje fotbalové Euro hráčů do 21 let a Mattoni 1/2Maraton Olomouc Radovan Rašťák.

náměstek hejtmana Olomouckého kraje Radovan Rašťák foto: sumpersko.net

Půlmaratonský čas 58:59 Wilsona Kipsanga je nejrychlejším z olomouckého startovního pole. Muž, který ho loni překvapivě porazil, Geoffrey Ronoh, se na poslední chvíli ze závodu omluvil kvůli zranění kolene, ale kromě Kiprotiche bude čelit dalším kvalitním soupeřům.

Jedním z nich je Jonathan Maiyo, jehož osobní rekord 59:02 je hluboko pod hodinu a jen o tři sekundy pomalejší než Kipsangův. „Loni jsem si závod opravdu užil, jsem rád, že jsem mohl přijet znovu,” říká třiatřicetiletý Wilson Kipsang a dodává: „Tentokrát jsem na závod dobře připraven a jsem tu, abych vyhrál. Tento půlmaraton je pro mě zároveň testem před mistrovstvím světa v maratonu. Po Olomouci se už budu soustředit jen na něj.”

Stephen Kiprotich a Wilson Kipsang foto: sumpersko.net

Pro olympijského vítěze a mistra světa Stephena Kiprotiche bude závod v Olomouci teprve druhý letošní start a první půlmaratonský závod. Šestadvacetiletý atlet ukázal dobrou formu v únoru v Tokiu, kde doběhl druhý a vylepšil svůj vlastní ugandský rekord o 47 vteřin na 2:06:33. Sobotní půlmaraton pro něj bude důležitým testem formy, kterou ladí na obhajobu titulu mistra světa na srpnovém světovém šampionátu v Pekingu. Jeho současný nejlepší půlmaratonský čas je 1:01:15. „Připravuji se na Peking, proto jsem poslední dobou nezávodil,” sděluje Kiprotich. Skóre vzájemných soubojů Kipsang-Kiprotich jasně vede Kipsang, ale Kiprotich ho porazil v nejdůležitějím závodě na Olympijských hrách v Londýně.

Olomouc - tisková konference před závodem foto:sumpersko.net

Mary Keitany je druhou nejrychlejší půlmaratonskou běžkyní všech dob a do loňského roku byla také držitelkou světového rekordu v hodnotě 1:05:50. Před týdnem prokázala vynikající formu v New Yorku, kde zvítězila ve velmi těžkých podmínkách v závodě na 10 km v čase 31:15. „Jsem připravena a těším se na dobrý závod,” říká Mary Keitany.

Mary Keitany foto: sumpersko.net

Mary je jasnou favoritkou. Časy dalších běžkyň zdaleka nedosahují jejích kvalit, ale i tak časy dalších běžkyň slibují souboj hluboko pod hranicí 70 minut. Helah Kiprop přijíždí do Olomouce s časem 1:07:39, další její soupeřkou je vítězka Mattoni 1/2Maratonu České Budějovice a letos zatím neporažená Rose Chelimo s časem 1:08:22.

Šestý ročník běžeckého svátku v Olomouci si nenechá ujít ani olomoucká rodačka Petra Kamínková a její věčná rivalka Ivana Sekyrová. Představí se i mistryně republiky v maratonu Šárka Macháčková. Mezi českými muži svedou souboj Jan Kreisinger a Jiří Homoláč. Letos se v rámci závodů RunCzech potkali jen v Karlových Varech, kde jasně zvítězil Jan Kreisinger.

Petra Kamínková foto: sumpersko.net

Půlmaratonské oslavy začaly již v pátek ráno otevřením Moravia Sport Expa, které je otevřené běžcům a všem návštěvníkům v pátek a v sobotu do 19 hodin.

V sobotu už se veškeré dění bude soustředit kolem Horního náměstí, kde v 17 hodin odstartuje dm rodinný běh s 2 900 malými i velkými běžci a v 19 hodin potom Mattoni 1/2Maraton Olomouc s účastí 5 500 běžců. „Trasa nedoznala oproti loňsku výraznějších změn. Loni se zaběhly hned čtyři rekordy závodu, letos by měla být trasa ještě rychlejší, protože jsme eliminovali část se stoupáním a kostkami,” doplňuje ředitel závodu Václav Skřivánek.

Autor: red., Z. Pecková, foto: sumpersko.net

Fotogalerie

Olomouc - tisková konference před závodem  foto:sumpersko.net
Olomouc - tisková konference před závodem  foto:sumpersko.net
Olomouc - tisková konference před závodem  foto:sumpersko.net
Olomouc - tisková konference před závodem  foto:sumpersko.net
Olomouc - tisková konference před závodem  foto:sumpersko.netOlomouc - tisková konference před závodem  foto:sumpersko.net
Olomouc - tisková konference před závodem  foto:sumpersko.net

Další články z rubriky

ŠumpeRUN 2024

ŠumpeRUN 2024

Registrujte se do závodu na nové trati běžeckého závodu v Šumperku

Dietos vs Warriors 20:16

Dietos vs Warriors 20:16

Reportáž ze zápasu

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.