Pátek 19. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

Prestižní ocenění na Staroměstské radnici převzali i studenti ze Šumperka

11. prosince 2018 - 19:31

Zpět na seznam článků

Britský vzdělávací program DofE letos absolvoval rekordní počet českých studentů

Prestižní ocenění na Staroměstské radnici převzali i studenti ze Šumperka

Prestižní ocenění na Staroměstské radnici převzali i studenti ze Šumperka zdroj foto: M. Oudesová

Vzdělávací program Mezinárodní cena vévody z Edinburghu neboli DofE letos dokončilo na sedm set českých žáků a studentů. Jedná se tak o rekordní počet mladých lidí u nás, kteří v rámci jednoho roku převezmou jedno ze tří ocenění pro absolventy tohoto programu.

Slavnostní předávání proběhnou 11., 13. a 18. prosince na Novoměstské radnici za osobní účasti Lejly Abbasové, zakladatelky projektu Asante Kenya, Zuzany Bahulové, české designérky a animátorky, Kláry Nademlýnské a Tatiany Kovaříkové, české módní návrhářky.

Účastníci se v rámci DofE věnují hned několika oblastem zároveň – sportu, rozvoji talentu, dobrovolnictví a dobrodružné expedici. Za celou myšlenkou stojí princ Philip, manžel královny Alžběty II., který se v 50. letech minulého století rozhodl tímto způsobem rozvíjet mladé lidi na britských školách, pro velkou oblibu se ale DofE rychle rozšířilo do celého světa. V každé z výše jmenovaných čtyř oblastí si účastníci vyberou libovolnou aktivitu s individuálním cílem, kterého chtějí za určitý časový úsek dosáhnout. Program má navíc celkem tři úrovně, jejichž náročnost je stanovena právě délkou plnění aktivit – bronzová úroveň trvá minimálně šest měsíců, zlatá osmnáct měsíců.

Prestižní ocenění na Staroměstské radnici převzali i studenti ze Šumperka zdroj foto: M. Oudesová

Jednou ze škol, jejíž studenti převzali 11. prosince tento prestižní certifikát, se stala i Střední odborná škola Šumperk. Účastníky programu zde mají na starost Jan Sýkora a Alice Válková. „V rámci DofE mě nejvíce motivuje radost z práce s mladými lidmi a sdílení jejich nadšení a zážitků,“ říká Alice Válková. „Je skvělé jít spolu s účastníky vstříc novým výzvám a příležitostem,“ dodává. „Například Bára Stašáková se díky přípravě adaptačního kurzu v rámci dobrovolnictví vypracovala na instruktorku, dokonce se zdokonalila tak, že v letošním roce byla již vedoucí instruktorkou. Posun jsem u ní zaznamenala nejen v organizačních schopnostech, ale i ve schopnostech jednat s lidmi, být spolehlivá a nést odpovědnost,“ odpovídá Alice na otázku, zda u svých studentů zaznamenala posun v osobnostním rozvoji.

Mezi další šikovné účastníky programu patří podle jejích slov také Tomáš Žoužela. „Největší výzvou pro mě bylo nejspíš tancování, protože jsem o tomto sportu nevěděl skoro nic, než jsem ho začal dělat,“ říká Tomáš o svých DofE aktivitách.

V České republice už program funguje od roku 1995 a v současné době je v něm zapojeno tři a půl tisíce studentů, a to v rámci téměř dvou set dětských domovů, středisek volného času a základních, středních a vysokých škol. „Abyste se mohli najít, musíte se nejdřív ztratit! Takhle bych popsala zakončení své DofE cesty. Naše expedice se povedla i přes to, že jsme se párkrát ztratily, omylem si prodloužily cestu a také zdolávaly převýšení krajiny. Dalo mi to úžasný pocit, který měl nádech hrdosti na sebe samu i zbytek týmu,“ říká Bára, další absolventka programu.

Mezi nejznámější držitele tohoto ocenění patří například manželka prince Williama Catherine, vévodkyně z Cambridge, cestovatel Levison Wood, britský velvyslanec v České republice Nick Archer nebo princ Edward, hrabě z Wessexu, syn královny Alžběty II.

Právě princ Edward pravidelně Českou republiku navštěvuje, aby podpořil české účastníky programu – naposledy tomu tak bylo v loňském roce, kdy se osobně zúčastnil Zlaté ceremonie v budově Senátu České republiky. Čeští absolventi programu tak měli možnost převzít svůj certifikát přímo z jeho rukou.

 
 

Autor: red., M.Oudesová,zdroj foto: M. Oudesová

Fotogalerie

Prestižní ocenění na Staroměstské radnici převzali i studenti ze Šumperka   zdroj foto: M. Oudesová

Další články z rubriky

Přednáškový sál v botanické zahradě

Přednáškový sál v botanické zahradě

Otevře Přírodovědecká fakulta UP

Folklórní symfonie bez hranic

Folklórní symfonie bez hranic

Unikátní setkání univerzitních souborů Visegrádu v srdci Olomouce

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.