Čtvrtek 18. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

ŠumpeRUN 2024

18.04.2024 - ŠumpeRUN 2024 - Registrujte se do závodu na nové trati...

Počasí

18.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 1 - PoloJasno

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

Připravuje se proměna dětských domovů v kraji

08. prosince 2022 - 17:21

Zpět na seznam článků

Bude se týkat osmi zařízení

Připravuje se proměna dětských domovů v kraji

ilustrační snímek zdroj foto: OLK

Hejtmanství odstartovalo proces, jehož cílem je transformace dětských domovů s ústavní a ochrannou výchovou. Z velkých budov se mají děti a mládež rozejít do menších bytových jednotek nebo domů a snáze se tak zapojit do společnosti. Krajští radní už schválili první příslušné smlouvy.

Změny se budou týkat osmi zařízení, jež patří mezi příspěvkové organizace Olomouckého kraje. „Praxe je dnes taková, že například pro jídlo si děti v domovech chodí s tácky – podobně jako ve školní jídelně. Po transformaci by si měly společně s vychovateli potraviny samy nakupovat, vařit, uklízet a dělat všechno tak jako v běžné domácnosti,“ vysvětlil Aleš Jakubec, radní Olomouckého kraje pro oblast školství.

Půjde o podobný model, jaký olomoucké hejtmanství praktikovalo už v sociálních službách, kdy klienty z ústavů rozdělilo do domácností po celém kraji.

V případě dětí a mládeže vzniknou menší pracovní skupiny, které budou posuzovat situaci v jednotlivých zařízeních i regionech tak, aby všechno probíhalo účelně a plynule. „Inspirujeme se Pardubickým krajem, kde taková transformace úspěšně běží. Jsme ale teprve na začátku – musíme zajistit organizaci celého projektu, jeho financování a pracovat budeme samozřejmě i na hledání vhodných nemovitostí, kam by se mladší i starší děti mohly s vychovateli přestěhovat,“ dodává radní Jakubec.

Autor: red., Alena Minxová

Fotogalerie

ilustrační snímek                         zdroj foto: OLK

Další články z rubriky

Studii na rekonstrukci šumperského kulturáku

Studii na rekonstrukci šumperského kulturáku

Představí architekt Petr Hájek

Začíná festival populárně-vědeckých filmů AFO

Začíná festival populárně-vědeckých filmů AFO

Olomouc se na týden stane světovým centrem popularizace vědy

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.