Čtvrtek 25. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Zdravotní indispozice řidiče během jízdy

24.04.2024 - Zdravotní indispozice řidiče během jízdy - Skončila...

Počasí

25.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 2 - Přeháňky-Déšť

26.04.2024 - Pátek

Teplota: 15 / 3 - PoloJasno

Prodej tabákových výrobků mladistvým není na ústupu

19. června 2019 - 11:21

Zpět na seznam článků

ČOI si k některým kontrolám přizvala i osoby mladší 18 let

Prodej tabákových výrobků mladistvým není na ústupu

ilustrační snímek zdroj foto: čoi

Česká obchodní inspekce pravidelně provádí roční vyhodnocení kontrol zaměřených na dodržování zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, který prodejcům ukládá nejen zákaz prodeje alkoholu mladistvým, ale i zákaz prodeje tabákových výrobků mladistvým. Při kontrolách se dále zaměřuje na dodržování zákona o spotřební dani.

V loňském roce provedla celkem tři tisíce padesát kontrol. Ve sto devadesáti dvou případech zjistila porušení výše jmenovaných zákonů. „Ve vztahu k nabídce a prodeji tabákových výrobků, kuřáckých potřeb, bylinných výrobků určených ke kouření a elektronických cigaret se jednalo o devadesát jeden případ a sedmdesát šest případů se vztahovalo k nabídce a prodeji alkoholických nápojů. V pětadvaceti případech nebyl dodržen zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních,“ uvedl tiskový mluvčí Jiří Fröhlich.

tabulka zdroj: čoi

V rámci kontrol spolupracovala obchodní inspekce ve sto padesáti sedmi případech s dalšími dozorovými orgány. „K osmdesáti čtyřem kontrolám byly přizvány osoby mladší 18 let,“ upřesnil mluvčí. 

Obchodní inspekce v období od 1. ledna do 31. prosince pravomocně uložila téměř jeden a půl tisíce pokut v hodnotě dosahující téměř třináct a půl milionu korun. „Počet a výše pokut se vztahují i k porušení jiných zákonů, než je zákon 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek a zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních, na které byly kontroly obchodní inspekce především zaměřeny a mohou se tedy projevit i v jiných akcích,“ upřesnil Jiří Fröhlich.

ČOI pro porušení povinností stanovených zvláštními předpisy uložila zákaz prodeje na více než pět tisíc šest set kusů výrobků v hodnotě tři sta dvacet tisíc korun a zákaz používání na dvě stě sedmnáct kusů neověřených měřidel, která neodpovídala obecně závazným právním předpisům, technickým normám, jiným technickým předpisům, popřípadě schválenému typu.

Autor: red., J. Fröhlich

Fotogalerie

ilustrační snímek                              zdroj foto: čoi

Další články z rubriky

Recyklované asfalty i betony

Recyklované asfalty i betony

Stávají se součástí staveb

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.