Pátek 19. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Český pianista Michal Mašek v Zábřehu

18.04.2024 - Český pianista Michal Mašek v Zábřehu - Pozvánka na...

Počasí

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

Prodejce doplňků stravy klamal spotřebitele

23. července 2021 - 07:50

Zpět na seznam článků

Potravinářská inspekce uložila pokuty za téměř 14 milionů korun a společnosti bylo zrušeno živnostenské oprávnění

Prodejce doplňků stravy klamal spotřebitele

ilustrační snímek zdroj foto: archiv

Státní zemědělská a potravinářská inspekce obdržela řádově desítky podnětů od spotřebitelů na postup společnosti Beauty Line. Ta se zabývá zejména prodejem doplňků stravy na dálku – prostřednictvím dopisů – zejména formou spotřebitelských soutěží o ceny a peněžité výhry.

Inspektoři SZPI kontrolované osobě opakovaně prokázali užití nekalých obchodních praktik a neplnění uložené součinnosti. „Za uvedené skutky SZPI společnosti Beaty Line pravomocně uložila v šesti správních řízeních pokuty v celkové výši 13,9milionů korumn,“ uvedl tiskový mluvčí obchodní inspekce 945 tisíc korun.

Inspekce zároveň podala podnět místně příslušné Městské části Praha 12, Úřadu městské části – odboru živnostenskému, ke zrušení živnostenského oprávnění právnické osoby Beauty Line a to za opakované závažné porušení zákona č. 634/1992 Sb. o ochraně spotřebitele. „Živnostenský odbor aktuálně rozhodl o sankčním zrušení živnostenského oprávnění uvedené právnické osoby. Společnost, resp. její statutární orgán nemůže stejnou živnost vykonávat po dobu tří let,“ informoval Pavel Kopřiva

Porušení předmětného zákonného ustanovení se společnost dopustila mj. tím, že vytvářela klamný dojem ohledně nabízení výrobků bezplatně, přestože ve skutečnosti museli spotřebitelé za objednané výrobky – doplňky stravy – zaplatit. „Dále kontrolovaná osoba vytvářela klamný dojem, že spotřebitelé vyhrají peněžitou cenu, pokud si objednají zboží k bezplatnému testování. Ve skutečnosti museli spotřebitelé vynaložit finanční prostředky, protože obdržení ceny bylo podmíněno odběrem zboží z katalogu kontrolované osoby a zaplacením částky za přepravu a balení. Kontrolovaná osoba se dopustila užití nekalých obchodních praktik tím, že nabízela zboží prostřednictvím soutěže o ceny v řádu až milionů korun, aniž by tyto ceny byly uděleny,“ sdělil mluvčí SZPI.

Doplňky stravy jsou klasifikovány jako potravina a nemohou jim být přisuzovány léčebné účinky. „Závažnost porušení právních předpisů SZPI spatřuje zejména v tom, že kontrolovaná osoba dlouhodobě narušovala ekonomické chování spotřebitelů, když je oslovovala dopisy, ve kterých je informovala, že jsou jedinečnými výherci cen až miliónových hodnot, přičemž obdržení výhry bylo podmíněno finančním výdajem v řádu stovek korun. Po zaplacení částky však spotřebitelé výhru neobdrželi a následně podali podnět nám,“ dodal Pavel Kopřiva.

Autor: red., Pavel Kopřiva, zdroj foto SZPI

Fotogalerie

ilustrační snímek                              zdroj foto: archiv

Další články z rubriky

VIDEO. Hrad v ohrožení

VIDEO. Hrad v ohrožení

Jak si hasiči poradili s požárem lesa u Helfštýna?

FOTO. Když hasiči trénují v zoo

FOTO. Když hasiči trénují v zoo

Speciální skupina krajských hasičů

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.