Pátek 19. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

Profesionální hasič Martin Žaitlik odchází „do civilu“

28. května 2020 - 21:33

Zpět na seznam článků

Téměř po osmadvaceti letech služebního poměru

Profesionální hasič Martin Žaitlik odchází „do civilu“

plukovník Ing. Martin Žaitlik foto: archiv sumpersko.net - M. Jeřábek

Výrazná a nepřehlédnutá osobnost z řad profesionálních hasičů v Olomouckém kraji, plukovník Martin Žaitlik – ředitel Územního odboru Šumperk, k 31. květnu odchází na vlastní žádost ze služebního poměru.

Martin Žaitlik vystudoval Vysokou školu báňskou v Ostravě, zaměření "Technika požární ochrany a bezpečnost průmyslu" a jako profesionální hasič působil v Šumperku od roku 1991. „ Pět let jsem zastával pozici jako odborný pracovník Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje na krajském ředitelství v Olomouci s působností i po celé republice. Od roku 2009 jsem byl na pozici ředitele Územního odboru Sever (působnost okresu Šumperk a Jeseník) a po rozdělení působností jsem od roku 2011 do 31. května ředitelem Územního odboru Šumperk,“ uvedl plukovník Žaitlik.

Zájem o práci hasiče prohloubil plukovník Žaitlik i jako člen odborných komisí Ministerstva vnitra, mezinárodních organizací, kde zastupoval Českou republiku, zejména pro oblast vyprošťování u dopravních nehod, v mezinárodních organizacích World Rescue Organisation (WRO - Světová záchranářská organizace) a International Association of Fire and Rescue Services (CTIF - Mezinárodní asociace hasičských záchranných sborů). A mnoho dalších organizací.

Veřejnost nejen na Šumpersku má v podvědomí aktivní spolupráci plukovníka Žaitlika se státní správnou, samosprávou, jeho práci v komisích. „Jsem rád, že díky přednáškové činnosti a ostatní spolupráci v rámci požární ochrany, integrovaného záchranného systému, krizového řízení, prevence kriminality a preventivně výchovné činnosti jsem mohl předávat zkušenosti a pomáhat jménem hasičského záchranného sboru občanům,“ sdělil Martin Žaitlik.

„Bylo mi ctí, že jsem mohl po dobu 27 let a 262 dnů naplňovat z pozice profesionálního hasiče poslání pro zajištění bezpečí na všech různých úrovní. Ohni zmar!“ 

S plukovníkem Martinem Žaitlikem připravujeme rozhovor.

Autor: red., S. Adoltová

Fotogalerie

plukovník Ing. Martin Žaitlik              foto: archiv sumpersko.net - M. Jeřábek

Další články z rubriky

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

Opera, výstava, kniha či obnova kaple

Nehoda při předjíždění na Šumpersku

Nehoda při předjíždění na Šumpersku

Kolize v Loučné nad Desnou se neobešla bez zranění

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.