Úterý 16. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Loučení s legendárními Tornády v Olomouci

16.04.2024 - Loučení s legendárními Tornády v Olomouci - Konec...

Počasí

16.04.2024 - Úterý

Teplota: 12 / 6 - Zataženo

17.04.2024 - Středa

Teplota: 10 / 4 - obcasny-Déšť

Prostory ČNB se otevřely veřejnosti

24. září 2019 - 09:24

Zpět na seznam článků

V rámci oslav 100. výročí zavedení československé koruny

Prostory ČNB se otevřely veřejnosti

ČNB - Den otevřených dveří 2019 zdroj foto: ČNB

Den otevřených dveří České národní banky v sobotu 21. září se setkal s velkým zájmem a ohlasem veřejnosti. Hlavní budovou v ulici Na Příkopě prošlo přes tři tisíce návštěvníků a program v přilehlém Kongresovém centru ČNB, včetně vystavení druhé největší zlaté mince na světě, přilákal více než dva tisíce lidí.

ČNB - Den otevřených dveří 2019 zdroj foto: ČNB

ČNB své prostory zpřístupnila po třech letech. Tématem bylo přiblížení činností centrální banky, a to nejen těch hlavních jako péče o cenovou a finanční stabilitu, peněžní oběh nebo dohled nad finančním trhem, ale i těch podpůrných. Akci dodala váhu osobní přítomnost guvernéra Jiřího Rusnoka, který se na svou přednášku dostavil 100 let starým vozem a v dobovém oblečení, aby odkázal k době vzniku naší vlastní měny.

ČNB - Den otevřených dveří 2019 zdroj foto: ČNB

Velký zájem veřejnosti byl tradičně o stálou expozici ČNB Lidé a peníze, kde si návštěvníci mohli potěžkat zlatou cihlu nebo vyzkoušet rozpoznávat ochranné prvky bankovek. Lidé se dostali také do jindy nepřístupné zasedací místnosti bankovní rady, kde se mohli vyfotografovat v křesle guvernéra, a nahlédli do jeho pracovny.

ČNB - Den otevřených dveří 2019 zdroj foto: ČNB

V Kongresovém centru ČNB byla vystavena druhá nejtěžší zlatá mince na světě, která byla vyrobena jako symbol letošního 100. výročí koruny. Tuto expozici doprovázely prezentace partnerů ČNB – České mincovny a Státní tiskárny cenin – s ukázkami techniky výroby platidel.

ČNB - Den otevřených dveří 2019 zdroj foto: ČNB

Den otevřených dveří je jednou z akcí, kterými se centrální banka snaží komunikovat s veřejností tak, aby posílila důvěru a porozumění tomu, co a proč dělá. Už za dva roky se ČNB otevře ještě více – chystá totiž přestavbu bankovní haly své centrály a vytvoření Návštěvnického centra, jehož dominantní částí bude interaktivní výstava zaměřující se na hlavní činnosti centrální banky.

Den otevřených dveří se od vzniku ČNB v roce 1993 letos konal posedmé.

Autor: red., Markéta Fišerová, zdroj foto: ČNB

Fotogalerie

ČNB - Den otevřených dveří 2019                       zdroj foto: ČNB

Další články z rubriky

Uvedení filmu Mezi příkopy a valy

Uvedení filmu Mezi příkopy a valy

Připomene smutné výročí vyvraždění 3792 Čechoslováků v tzv. terezínského rodinného tábora

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.