Úterý 16. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Loučení s legendárními Tornády v Olomouci

16.04.2024 - Loučení s legendárními Tornády v Olomouci - Konec...

Počasí

16.04.2024 - Úterý

Teplota: 12 / 6 - Zataženo

17.04.2024 - Středa

Teplota: 10 / 4 - obcasny-Déšť

První autobus vyjede z nového nádraží 18. ledna

04. prosince 2020 - 19:11

Zpět na seznam článků

Výstavba moderního autobusového nádraží v Šumperku jde do finále.

První autobus vyjede z nového nádraží 18. ledna

výstavba autobusového nádraží zdroj foto: sumpersko.net - M. Jeřábek

Do konce roku proběhnou poslední dokončovací práce a testy. Provoz autobusového nádraží se vrátí na původní místo téměř přesně po roce provozu na náhradním stanovišti. První autobus z nového nádraží vyjede v pondělí 18. ledna.

Původní autobusové nádraží v Šumperku bylo postaveno v roce 1973. Příprava současné rekonstrukce začala v roce 2014. Samotná realizace byla zahájena v květnu 2019.

autobusové nádraží před rekonstrukcí foto: archiv sumpersko.net - M. Jeřábek

V polovině ledna letošního roku byl přemístěn provoz nádraží na Jeremenkovu a Fialovu ulici, dopravní režim musel být změněn i v okolí náhradních nástupišť. „Všem občanům města a cestujícím děkuji za trpělivost. Jsem si vědom toho, že náhradní autobusové nádraží je zátěží pro cestující i okolní dopravu. Proto jsem velmi rád, že se z provizoria můžeme vrátit po roce zpět. I přes omezení spojená s epidemií se nám podařilo splnit původní plán a dokončit rekonstrukci autobusového nádraží, včetně stavby parkoviště a cyklověže, ještě v roce 2020,“ řekl starosta Šumperka Tomáš Spurný.

V rámci projektu rekonstrukce autobusového nádraží byla postavena nová výpravní budova, jejíž přízemí je určeno pro veřejnost. Cestující zde budou moci využívat čekárnu, informační kancelář i sociální zázemí. Vnitřní prostory jsou klimatizované a pokryté wifi signálem. Ve zbytku budovy bude zázemí pro řidiče a správu nádraží. Výhodou při stavbě bylo použití modulárního systému CUBESPACE. Instalace tohoto systému je možná v jakémkoli ročním období a samotná hrubá stavba celé budovy trvala pouze dva dny.

výstavba autobusového nádraží zdroj foto: sumpersko.net - M. Jeřábek

výstavba autobusového nádraží zdroj foto: sumpersko.net - M. Jeřábek

Přístřešky autobusových zastávek mají zelené střechy s extenzivní výsadbou. Porost vysoký přibližně šedesát centimetrů, tedy intenzivní typ zelené střechy, je na zastávce městské hromadné dopravy s logem města. 

výstavba autobusového nádraží zdroj foto: sumpersko.net - M. Jeřábek

Nyní probíhají dokončovací práce, instalace a testování informačních, kamerových a bezpečnostních systémů a příprava koordinace logistiky na nástupištích.

Na začátku příštího týdne bude do připravené konstrukce umístěna socha Merkura, ochránce cestujících. „Udělali jsme maximum pro pohodlí a komfort cestujících. Celý prostor nádraží bude bezbariérový, do projektu byly přidány smart funkcionality, posílena byla významně také zeleň. Cestující budou mít k dispozici wi-fi připojení, které bude součástí bezplatné městské sítě wi-fi hotspotů, mobiliář doplní chytré lavičky, nástupiště osvětlují chytré lampy, které reagují na pohyb. Chybět nebude ani sofistikovaný informační systém pro cestující, “ vyjmenoval místostarosta města Jakub Jirgl. Dodal, že intenzivní a pravidelnou komunikací s dodavatelskými firmami, stavebním dozorem a generálním projektantem se celé dílo daří vést k cíli.

Rozsáhlou rekonstrukcí prošel také prostor u vlakového nádraží. Vzniklo zde nové veřejné parkoviště pro osobní automobily, cyklověž pro 118 kol a odstavná plocha pro autobusy. Nový povrch získala i Jesenická ulice, která revitalizovanou oblast protíná.

Investory výstavby přestupního terminálu je město Šumperk ve spolupráci se společností ČSAD Ostrava ze skupiny OSTRA. Společnost ČSAD Ostrava financovala novou výpravní budovu. O výstavbu nádraží se postarala Společnost Terminál Šumperk, což je sdružení brněnských firem IMOS a PSN DS. „V rámci Olomouckého kraje provozujeme autobusová nádraží kromě Šumperka také v Olomouci, Uničově a Litovli. V Olomouci právě probíhá rekonstrukce čekárny a v Litovli a Uničově se připravuje celková rekonstrukce autobusového nádraží. Náš podíl na investicích do lepších služeb pro cestující chápeme jako součást služby pro města, ve kterých autobusová nádraží provozujeme,“ řekl za společnost ČSAD Ostrava předseda představenstva Tomáš Vrátný.

Autor: red., S.Singerová - mus, foto - archiv sumpersko.net - M. Jeřábek

Fotogalerie

výstavba autobusového nádraží        zdroj foto: sumpersko.net - M. Jeřábek

Související články

Další články z rubriky

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.