Středa 24. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti

23.04.2024 - Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti...

Počasí

24.04.2024 - Středa

Teplota: 8 / 4 - obcasny-Déšť

25.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 2 - Přeháňky-Déšť

První videozáznam ze šumperského parlamentu je na internetu

25. února 2015 - 11:04

Zpět na seznam článků

Zatím jen na webu opozice

První videozáznam ze šumperského parlamentu je na internetu

Šumperk - první videozáznam z jednání ZM se pořídíl 19. února foto:sumpersko.net

Tragikomická situace nastala na posledním zasedání zastupitelstva v Šumperku. Po třech neúspěšných pokusech prosadit zveřejňování videozáznamů schůzí přinesla zastupitelka Zdeňka Dvořáková Kocourková (Pro-Region) vlastní kameru a oznámila kolegům, že je natáčí. Před okem její kamery pak starosta Zdeněk Brož předložil svůj návrh přenášet jednání na webu města a ukládat na něm záznamy. Očekávaný všeobecný souhlas však nenastal. Opozice byla proti.

výsledek hlasování

Jablkem sváru se tentokrát stalo, jak dlouho videa na webu města zveřejňovat. „Starosta navrhoval aktuální volební období. Já jsem chtěla čtyři roky, což může hrát roli na konci volebního období, a doplnila jsem formulaci, že záznam na webu města bude upravený na základě zákona o ochraně osobních údajů. Potom radní Michael Kohajda převzal mé doplnění o upravování záznamů v souladu se zákonem, ale zkombinoval je s původním starostovým návrhem ukládat video po dobu aktuálního volebního období. O Kohajdově protinávrhu se hlasovalo,“ vysvětlila Dvořáková Kocourková, proč byla proti.

 

Ve výsledku je však spokojená s tím, že přenosy budou. Považuje to za vítězství vlastního úsilí prosadit natáčení na jednáních zastupitelstva. „Věci se teď chopí odborníci oddělení informačních technologií radnice, což mi ušetří práci. Ještě víc mě však těší, že záznamy budou pravděpodobně mít vyšší technickou kvalitu,“ pochvaluje si zastupitelka.

Celé video si pozorně prohlédla, jestli neobsahuje citlivé osobní údaje, které by bylo třeba vypípat, a pak záznam zveřejnila na webu uskupení Pro-Region. Odkaz ZDE

Šumperk - z jednání ZM se pořídil videozáznam foto: sumpersko.net

Ani na březnové jednání zastupitelstva však Dvořáková Kocourková nevyrazí bez kamery. „Hodlám opět natáčet, a to pro případ, že by se to pracovníkům radnice hned napoprvé nepovedlo. Už budu mít zkušenosti s úpravou videa a možná se mi ho podaří zveřejnit rychleji než tentokrát. Jakmile se záznam objeví na stránkách města, ten svůj stáhnu,“ slíbila Dvořáková Kocourková.

Starostův návrh přenášet jednání zastupitelstva prošel těsnou většinou jednoho hlasu. „Stacionární IP kamera bude zabírat prostor, kde se nacházejí zastupitelé. Online přenos bude dostupný na stránkách města. Po skončení zasedání bude záznam upraven, vystřižena přestávka a popřípadě vypípané osobní údaje. Takto upravený záznam bude po dobu vždy aktuálního volebního období archivován na webu města,“ uvedl Brož.

Šumperk - jednání ZM - hovoří starosta Zdeněk Brož

Natáčení na zasedáních zastupitelstva si vynutí změnu jednacího řádu. Má vzniknout pracovní skupina, která se bude podílet na jeho aktualizaci. „Jednací řád je zastaralý a vyžaduje řadu změn, a to nejen v souvislosti s přenosy,“ soudí Dvořáková Kocourková.

Autor: red.,V. Krejčí

Fotogalerie

Šumperk - první videozáznam z jednání ZM se pořídíl 19. února  foto:sumpersko.net

Související články

Další články z rubriky

Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti

Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti

Budou společně darovat krev ve FN Olomouc

Řidič podcenil rychlost

Řidič podcenil rychlost

Dopravní nehoda se neobešla bez zranění

V paneláku řešil osobní spory pyrotechnikou

V paneláku řešil osobní spory pyrotechnikou

Incident se neobešel bez zranění

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.