Sobota 27. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Štěpán Rak vystoupí v Šumperku

26.04.2024 - Štěpán Rak vystoupí v Šumperku - Světově uznávaný...

Počasí

27.04.2024 - Sobota

Teplota: 17 / 5 - SkoroJasno

28.04.2024 - Neděle

Teplota: 21 / 10 - PoloJasno

Rapotínská basa 2024

07. března 2024 - 09:05

Zpět na seznam článků

Jednadvacátý ročník opět pobavil

Rapotínská basa 2024

Rapotínská basa 2024 foto: sumpersko.net - M. Jeřábek

Letos se tradiční rapotínská „Basa“ uskutečnila 2. března k ukončení masopustu. Organizátoři akce SDH Rapotín a RAPIPA (Rapotínská pivní parta) ji společně připravují už přes dvacet let.

„První ročník Pochovávání basy se, dle informací od pamětníků, konal 25.února 1995 v KD Rapotín,“ říká velitel SDH Rapotín Petr Bartoš. Poslední pochovávání basy v původních prostorách kulturního domu pak v roce 2005. Za krátkou dobu po této akci kulturák vyhořel.  V roce 2009 se začalo pracovat na novém projektu. Dnešní KKC, které je vybudované v prostorách někdejšího kulturního domu, bylo slavnostně otevřeno v září 2012. Na další ročník „basy“ si v Rapotíně museli počkat sedm let. V nových prostorách si ji všichni náležitě opět užili 2. března 2013. V roce 2021 a 2022 se „basa“ nekonala z důvodu covidu.

Letos se tedy uskutečnil 21. ročník. „Všech ročníků se z řad organizátorů zúčastnili přibližně čtyři za SDH Rapotín a čtyři členové spolku Rapipa,“ sdělil Petr Bartoš, který doplnil: „ Spolek Rapipa byl založen 8. května 1994 v KD Rapotín a v letošním roce slaví  třicáté výročí od svého založení. V současné době má spolek dvanáct členů. Spolupráce s SDH Rapotín je na velmi dobré úrovni nejen v konání kulturních akcí.“

Rapotínská basa 2024 foto: sumpersko.net - M. Jeřábek

Organizátoři mají usnadněný prodej vstupenek. „Jako každý rok je zájem veliký, vstupenky jsou během pár dnů vyprodány,“ s úsměvem říká Petr Bartoš, který přiblížil přípravu akce: „Začíná se někdy koncem října, kdy se začne scházet úzký štáb, tři členové SDH Rapotín a tři členové Rapipy, kteří společně dají dohromady program akce a zajišťují celou organizátorskou činnost. Vlastní akce se potom zúčastní všichni členové SDH, Rapipa a spolek Miciny.“

Samotný průběh „basy“ má neměnný léty osvědčený program, nebo dodáváte nové prvky? „Šibřinky, Masopust, Ostatky i Pochovávání basy má svoje pravidla. V Rapotíně jsme si je trošku upravili tak, aby se to líbilo všem hostům. Vylepšení celé akce přinesli baleťáci skupiny Božské pupky, kteří nacvičují každý rok vždy jinou scénku,“ vysvětlil Petr Bartoš.

Rapotínská basa 2024 foto: sumpersko.net - M. Jeřábek

Kolik času zabral poslední nácvik scény taneční skupiny Božské pupky? „Nácvik scény začíná někdy v říjnu a cvičí se i dvakrát týdně. K úspěchu akce je také nutné opatřit kostýmy, což pomáhá zajišťovat spolek Miciny,“ prozradil Petr Bartoš.

Rapotínská basa 2024 foto: sumpersko.net - M. Jeřábek

Návštěvníci akce ví, kdy se přiblíží zlatý hřeb „Basového“ večera, protože část z nich spěchá na balkon, kde je zázemí pro maskérnu a velká společná šatna.

Vychází smuteční průvod a přítomní „pozůstalí“ v sále s napětím očekávají, jaké nové masky se v průvodu objeví. Tradičně v průvodu kráčí – společně do sebe zavěšeny - nevěsta v bílém, vdova v černém. Dlouhý průvod se několikrát zatočí sálem. Masky předvádí herecké výstupy přímo na parketu.

Rapotínské Pochovávání basy se stalo oblíbenou a hojně navštěvovanou tradiční zábavou, o které se dlouho mluví a rádo na ni vzpomíná.  Skupina Božské pupky už v duchu připravuje choreografii tanečního vystoupení v roce 2025.

FOTOREPORTÁŽ: Rapotínská basa 2024 - I.

FOTOREPORTÁŽ: Rapotínská basa 2024 - II.

FOTOREPORTÁŽ: Rapotínská basa 2024 - III.

Autor: red., a.č., foto: sumpersko.net - M. Jeřábek

Fotogalerie

Rapotínská basa 2024                foto: sumpersko.net - M. Jeřábek

Další články z rubriky

Lesníci se připravují na kůrovce

Lesníci se připravují na kůrovce

První masivní rojení čekají v květnu

Studii na rekonstrukci šumperského kulturáku

Studii na rekonstrukci šumperského kulturáku

Představí architekt Petr Hájek

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.