Sobota 20. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - obcasny-Déšť

21.04.2024 - Neděle

Teplota: 6 / 1 - Zataženo

Ředitelství silnic a dálnic převzalo nový mýtný systém

25. listopadu 2019 - 17:26

Zpět na seznam článků

Již příští rok díky němu získá stát z mýtného o 2,5 miliardy korun více

Ředitelství silnic a dálnic převzalo nový mýtný systém

ilustrační snímek zdroj foto: MD

Společnost CzechToll předala k 22. listopadu do majetku státu nový systém elektronického mýtného. Společnost zároveň splnila všechny podmínky, aby byl nový mýtný systém k 1. prosinci 2019 spuštěn.

Výnosy z výběru mýtného se po odečtení nákladů na provoz systému zvýší v roce 2020 podle odhadů nového provozovatele o 2,5 miliardy korun: 900 milionů korun představují provozní úspory, 1,6 miliardy korun by měl provozovatel vybrat na mýtném na nově zpoplatněných 860 kilometrech silnic I. třídy. „Díky rozsáhlým provozním úsporám získává Česká republika jeden z nejefektivnějších mýtných systémů na světě, jehož nákladovost se bude pohybovat kolem pěti procent z vybraného mýtného. Provozní náklady starého mikrovlnného systému byly těsně pod hranicí patnácti procent,“ uvedl Václav Nestrašil, ředitel úseku provozovatele elektronického mýta Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Celkové náklady na vybudování nového satelitního mýtného systému dosáhly téměř dvou miliard korun. Podle smluvních podmínek uhradí ŘSD ČR tuto částku postupně ve splátkách v průběhu příštích tří let. „Investice do vybudování nového mýtného systému se českému státu vrátí na provozních úsporách a zvýšeném výběru mýtného na silnicích I. tříd ještě během roku 2020,“ uvedla tisková mluvčí Lenka Rezková.

Ředitelství silnic a dálnic převzalo nový mýtný systém zdroj: MD

Součástí dodávky nového systému elektronického mýtného je mimo jiné 600 tisíc palubních jednotek pro satelitní sledování vozidel, šedesát kontrolních bran (čtyřicet devět bran existujících bran z původního systému osazených novou technologií a jedenáct nově vybudovaných kontrolních bran na silnicích I. třídy), čtyřicet hlídkových vozidel pro mobilní kontrolu výběru mýtného, centrální systém kontroly úhrady mýtného, kompletní technické vybavení více než dvě stě obchodních míst, dvě rozsáhlá datová centra – jedno hlavní a jedno záložní, dohledová pracoviště pro pracovníky ŘSD, nový zákaznický portál a samoobsluhu včetně mobilní aplikace pro úhradu mýtného, další podstatné komponenty a kompletní softwarové propojení všech těchto komponent, které tvoří ucelený a funkční systém elektronického mýtného.

Autor: red., L. Rezková

Fotogalerie

ilustrační snímek                              zdroj foto: MD

Další články z rubriky

Speed Marathon 2024 v Olomouckém kraji

Speed Marathon 2024 v Olomouckém kraji

Řidiči lehkou nohu na plynu

Loučení s legendárními Tornády v Olomouci

Loučení s legendárními Tornády v Olomouci

Konec dalších starých vlaků

Cesty napříč Tureckem

Cesty napříč Tureckem

Pozvánka do kina Retro

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.