Sobota 20. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - obcasny-Déšť

21.04.2024 - Neděle

Teplota: 6 / 1 - Zataženo

Rekonstrukce kanalizačních sítí na Šumpersku je ve skluzu

10. října 2014 - 13:21

Zpět na seznam článků

Projektu za víc než jedna a půl miliardy hrozí ztráta dotací

Pouhých 17 měsíců mají stavebníci na rozsáhlou rekonstrukci a výstavbu kanalizačních sítí na Šumpersku. Za tři měsíce od zahájení je však odvedeno pouhých deset procent celkového objemu prací.

Šumpersko tak může přijít o dotace. „Dosavadní tempo výstavby je z hlediska maximální lhůty pro dokončení díla zcela nedostatečné a riziko nedodržení termínu a následných korekcí dotačních prostředků ze strany Státního fondu životního prostředí narůstá. Hrozí, že budeme vracet peníze,“ uvedl ve čtvrtek 9. října na zasedání zastupitelstva v Šumperku místostarosta Petr Suchomel.

Petr Suchomel (vlevo) zdroj foto:archiv

Více než polovina kanalizace v Šumperku, Hanušovicích a Zábřehu je v havarijním stavu. Na některých místech splašky vytékají z opotřebovaného potrubí do řek nebo do země. Řada domácností okresu není na kanalizaci napojena.

Rozsáhlý projekt počítá s rekonstrukcí 21 kilometrů a s výstavbou 60 kilometrů kanalizačních sítí. Zásadní opravy se má dočkat čistička odpadních vod v Mohelnici. Investorem je akciová společnost Vodohospodářská zařízení Šumperk (VHZ), stoprocentně vlastněná městy a obcemi šumperského okresu. Náklady mají dosáhnout 1,664 miliard korun. Podstatnou část – 1,2 miliardy korun – uhradí Evropská unie. „Stavební realizace velkého vodohospodářského projektu byla zahájena 23. června po uzavření smlouvy se Státním fondem životního prostředí, která upravuje podmínky poskytnutí dotace a půjčky na spolufinancování ze strany obcí. Rozhodnutí o poskytnutí dotace VHZ obdržela v květnu letošního roku,“ upřesnil Suchomel.

V pěti městech okresu – Šumperku, Zábřehu, Mohelnici, Hanušovicích a Lošticích - denně pracuje 130 dělníků, techniků a řidičů. Původně se však počítalo s dvouletou dobou výstavby. Zkrácená lhůta teď dělá stavebníkům starosti. V průběhu prací se potýkají s řadou problémů. „V Hanušovicích jsme museli přeložit vodovod, protože vedl jinam, než měl. V Mohelnici nám nečekaně protnula naši novou odpadovou stoku dešťová kanalizace. V Šumperku dokonce narazili dělníci na kanalizaci, která není nikde zanesena a nikdo se k ní nehlásí,“ líčí manažer projektu Aleš Miketa.

rekonstrukce kanalizace v Šumperku zdroj foto:archiv

Dosud se podařilo odvést práce za více než 135 milionů korun. Státní fond životního prostředí však požaduje prostavět do konce letošního roku 700 milionů, a udělat tak téměř polovinu prací. „Tento požadavek nejsou zatím zhotovitelé schopni zajistit, zejména z důvodu nedostatečných kapacit. Počítají s nepřetržitou výstavbou i v zimních měsících, což je vzhledem k místním klimatickým podmínkám nereálné,“ obává se místostarosta.

rekonstrukce kanalizace v Šumperku zdroj foto:archiv

Nejsložitější je situace v Zábřehu, kde se má odvést největší objem prací. V Šumperku se aktuálně buduje v ulicích Dolnostudénská, Javoříčko a v Temenické podél Zahradní. Hotová je stoka v ulici Anglické. „Po složitých jednáních o možnosti urychlení výstavby přislíbil zhotovitel, že v nejbližších týdnech zahájí stavební práce v Temenické v úseku od světelné křižovatky u Koruny ke křižovatce s ulicí Šumavskou, ve Vančurově mezi křižovatkami s ulicemi B. Němcové a Zábřežskou a v Temenici v lokalitě Pod Senovou, Sokolská, Západní a Školní,“ upřesnil Suchomel, jenž kolegům zastupitelům oznámil svou rezignaci na členství v představenstvu VHZ k 31. říjnu. Tento krok odůvodnil rozhodnutím ukončit působení v komunální politice. Členem představenstva společnosti byl od září loňského roku.

Nového zástupce Šumperka v pětičlenném statutárním orgánu VHZ by měli nominovat poslanci městského parlamentu, kteří vzejdou z víkendových voleb. Na budoucích zastupitelích také je, aby iniciovali svolání mimořádné valné hromady, která nového člena představenstva zvolí.

ilustrační snímek zdroj foto:archiv

Suchomelův odchod není jedinou změnou, která se ve vedení VHZ v posledních měsících odehrála. Bývalý ředitel Libor Dostál, jenž od února působí jako šéf investic Povodí Moravy, v červnu rezignoval na členství v představenstvu VHZ z důvodu možného střetu zájmů. Ve funkci předsedy ho vystřídal František Winter z Hanušovic. Manažerem projektu se stal Aleš Miketa z Mohelnice, jenž je zároveň členem představenstva. Statutární orgán doplnil Pavel Žerníček z Rapotína. V srpnu pak křeslo ředitele opustil Jan Závěšický.

Autor: Vladimíra Krejčí

Fotogalerie

Další články z rubriky

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

Opera, výstava, kniha či obnova kaple

Nehoda při předjíždění na Šumpersku

Nehoda při předjíždění na Šumpersku

Kolize v Loučné nad Desnou se neobešla bez zranění

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.