Zde je místo pro Vaši reklamu
Zde je místo pro Vaši reklamu
Zde je místo pro Vaši reklamu
Čtvrtek 25. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Prvního máje se do Zábřehu sjede celý region

25.04.2024 - Prvního máje se do Zábřehu sjede celý region - K...

Počasí

25.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 3 - Přeháňky-Déšť

26.04.2024 - Pátek

Teplota: 13 / 2 - Oblačno

Zde je místo pro Vaši reklamu

Rekonvalescentní plazmu odebírá nově šumperská Transfúzní služba

04. prosince 2020 - 12:52

Zpět na seznam článků

Zapojila se do boje proti koronavirovému onemocnění

Rekonvalescentní plazmu odebírá nově šumperská Transfúzní služba

ilustrační snímek zdroj foto:AGEL - TS

Transfúzní služba s odběrovými středisky krve a plazmy v Šumperku a Bruntále je nově zapsána do seznamu středisek, která odebírají rekonvalescentní plazmu od dárců s prodělaným onemocněním Covid-19 veřejností známou také jako anti-covid plazma, která slouží k podpoře léčby pacientů s koronavirovým onemocněním v nemocnicích. „Obě naše transfúzní střediska splnila všechny podmínky Státního ústavu pro kontrolu léčiv pro odběr a zpracování této plazmy. Můžeme přivítat dárce této plazmy,“ uvádí lékař Radan Volnohradský.

Na základní otázku, co je to anti-covid plazma, odpovídá předseda představenstva AGEL Transfúzní služby, Václav Kokeš: „Dárci, kteří prošli onemocněním Covid-19, mají v krvi vytvořené protilátky, které je možné pomocí odběru anti-covid plazmy předat pacientovi, u kterého toto onemocnění probíhá se silnými průvodními příznaky a je tak hospitalizován v nemocnici.“

ilustrační foto - AGEL Transfúzní služba - odebraná plazma

Kritérií pro dárcovství anti-covid plazmy je několik.

Základem je, že je dárce v dobrém zdravotním stavu, plně se vyléčil z onemocnění Covid-19 a splňuje běžné podmínky pro dárcovství. Pokud je dárcem žena, je důležité, aby dosud nebyla těhotná. „Odběr anti-covid plazmy probíhá ve stejném režimu jako běžný odběr plazmy. Dárci se tak nemusí bát delší doby odběru, nebo jiných komplikací. Již nyní se nám naši dárci ozývají s tím, že přijdou tuto anti-covid plazmu darovat, za což jim moc jménem naší společnosti děkuji,“ uzavírá Václav Kokeš.

Autor: red., R. Miloševská

Fotogalerie

ilustrační snímek                              zdroj foto:AGEL - TS

Další články z rubriky

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.