Středa 24. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti

23.04.2024 - Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti...

Počasí

24.04.2024 - Středa

Teplota: 7 / 4 - obcasny-Déšť

25.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

Rock Point – Horská výzva 2013 má za sebou první část! Jeseníky

10. dubna 2013 - 11:08

Zpět na seznam článků

Na start se postavilo 850 závodníků

Letošní jarní sezónu ultratrailových běhů a trekingů dvojic odstartoval již tradičně v pátek 5.dubna v Koutech nad Desnou, první závod seriálu Rock Point – Horská výzva 2013.

I přesto, že se termín prvního závodu překrýval s jiným běžeckým podnikem v České republice, konaným v betonové zástavbě velkoměsta, většina ultratrailových závodníků stejně jako klasických běžců se rozhodla pro tu pravou „výzvu“ a dala tak přednost zasněženým vrcholkům hor a kouzelné přírodě Hrubého Jeseníku.

RP - Horská výzva sobota 6. dubna

Na startu závodů Long na 63km a Half na 35km, konaných v rámci dvou závodních dnů se tak sešlo dohromady na 850 závodníků z celé České republiky a to jak z řad české špičky toužící po vítězství, tak široké veřejnosti, pro niž nebylo prioritou vyhrát, ale vyzkoušet si své limity a pokusit se dorazit ve zdraví do cíle!

RP - Horská výzva sobota 6. dubna

„Již meterologické prognózy před pátečním startem závodu Long dávaly tušit, že se nebude jednat o procházku růžovou zahradou. Cesty jako například ta Hučivou Desnou pod Vřesovou studánku, kterou závodníci absolvovali ihned po startu, či kolečko přes Šerák, Ramzovou a Obří skály jsou cesty, které se přes zimu nepříliš využívají. To se potvrdilo i v reálu, kdy první závodníci neměli podmínky nijak ulehčeny a museli prošlapávat zhruba půlmetrovou vrstvu čerstvého sněhu, který v Jeseníkách v posledních dnech napadl,“ přibližuje situaci na trati závodu jeho hlavní organizátor Pavel Zitta.

To nahrávalo však také k zatraktivnění průběhu závodu v podobě taktizování o tom, kdo bude prošlapávat cestu a kdo udrží své nervy na uzdě a v závěru zabojuje...

Do role jedněch z největších favoritů závodu Long byla již před startem všemi pasována dvojice Petr Vabroušek a Zbyněk Cypra z týmu SLS3/Adidas Czech AR team.

Díky prozatím nejnabitější startovní listině v historii seriálu dalšími dvojicemi schopnými vyhrávat však nebylo pochyb o tom, že to na trati favorité nebudou mít nijak jednoduché a nikdo jim vítězství zadarmo nedá! „Ihned po startu se ukázalo být toto tvrzení pravdivým, to navíc když dvojice Vabroušek – Cypra ulila start a vyrazila tak na trať s několika minutovým zpožděním a téměř pětistovkou závodníků před sebou,“ uvedl Pavel Zitta.

Obě trasy závodu Half i Long čítaly jednu, resp.tři občerstvovací stanice, na kterých mohl každý závodník načerpat energii v podobě jídla a pití co hrdlo ráčí. Kvůli opravdu špatnému počasí se také pořadatelé rozhodli, umožnit závodníkům v případě nepokračování v závodě nastoupit do sběrného autobusu a to na dvou sběrných místech, Ramzové a Ovčárně.

„Této možnosti hojně využívali závodníci na obou sběrných místech, počasí letos opravdu začátek dubna příliš nepřipomínalo a nešlo se divit, že spousta závodníků svou „výzvu“ na některém sběrném místě vzdala,“ řekl Pavel Zitta.

Očekávaný souboj o první místo se udál až v závěru v masivu Dlouhých Strání, když favorizovaná dvojice Varboušek – Cypra utekla dotírající dvojici Jan Francke/Michal Francke z týmu ABT Česana Rohozec a doběhla si tak v čase 11:07:33hod.pro vítězství v prvním závodě letošního seriálu.

RP - Horská výzva sobota 6. dubna

Velký výkon na trase Long pak předvedl také závodník kategorie Dogtrekking, která se však nehodnotí do celkového pořadí - Adam Krutiš z týmu Ušáci, který dorazil nikým neohrožen i se svým chlupáčem do cíle v nejlepším čase dne.10:47:12hod.

Kategorie Half, která startovala v sobotním dopoledni, pak měla podmínky trochu vylepšené již prošlapanou trasou, avšak i tak jsou výkony všech, kteří dorazili až do cíle obdivuhodné a nelze pak ani říci, že by poloviční trasa zažívala méně závodění než trasa Long. Odpovídaly tomu také dosažené časy, kdy vítězná dvojice závodu Half, VZS Ostrava – Houbaři ve složení Robert Hegedus a Rudolf Munk dosáhla času 5:36:39hod.

RP - Horská výzva sobota 6. dubna

Závěr dne patřil v 17.00 hodin vyhlášení vítězů všech kategorií a na závěr dne pak vystoupení hudební skupiny Jupiter. Posedět u jídla v cíli, či pivka pak mohl každý až do večerních hodin, kdy docházeli také poslední závodníci do cíle. Rock Point – Horská výzva 2013 tak má za sebou úspěšně absolvovaný první závod seriálu.

„Běžci, trekkisté, turisté a vůbec všichni příznivci hor rád se s vámi zase uvidím za necelé dva měsíce 7. a 8. června na Šumavě, konkrétně v areálu Zadov, kde se uskuteční další podnik seriálu Rock Point – Horská výzva 2013,“ dodává na závěr Pavel Zitta.

RP - Horská výzva sobota 6. dubna

 

 

Autor: red.,Pavel Zitta, zdroj foto:RP-HV

Fotogalerie

Další články z rubriky

Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti

Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti

Budou společně darovat krev ve FN Olomouc

Řidič podcenil rychlost

Řidič podcenil rychlost

Dopravní nehoda se neobešla bez zranění

V paneláku řešil osobní spory pyrotechnikou

V paneláku řešil osobní spory pyrotechnikou

Incident se neobešel bez zranění

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.