Pátek 19. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

Slavné melodie z československých filmů zazní v Šumperku

19. října 2021 - 16:46

Zpět na seznam článků

V podání Moravské filharmonie Olomouc

Slavné melodie z československých filmů zazní v Šumperku

MFO zdroj foto: DK

Obyvatelé města Šumperka si letos připomenou 103. výročí vzniku samostatného československého státu. Při této slavnostní příležitosti se v šumperském domě kultury uskuteční slavnostní koncert Moravské filharmonie Olomouc pod vedením dirigenta Jakuba Kleckera.

Jakub Klecker zdroj foto: archiv

Společně v úterý 26. října od devatenácti hodin uvedou koncertní program, který připomene slavné československé filmové melodie od Zděnka Lišky, Karla Svobody, Luboše Fišera a Petra Hapky. Čtveřice skladatelů zastoupených na  koncertě patří k vůbec nejplodnějším a také umělecky nejvýraznějším a nejoriginálnějším poválečným tvůrcům české filmové hudby.

program zdroj: DK

Slavnostní večer pořádá Dům kultury Šumperk ve spolupráci s Olomouckým krajem a městem Šumperk. Vstupné na sezení je za 150 korun.

Moravská filharmonie Olomouc patří k předním a nejstarším symfonickým orchestrům v České republice. Sídlí v historické metropoli Moravy a již více než 70 let funguje jako centrum hudebních aktivit v kraji. Na jejím uměleckém vývoji se podílely významné osobnosti české i světové hudební scény. Za všechny jmenujme například dirigenty Otto Klemperera a Václava Neumanna, houslisty Josefa Suka a Gidona Kremera či violoncellistu Pierra Fourniera. Za dobu své existence si vytvořila mimořádně rozsáhlý a rozmanitý repertoár. Věnuje se především velkým tvůrcům světové hudby 19. a 20. století, propaguje však i soudobou českou a světovou hudební tvorbu, o čemž svědčí uvedení více než dvě stě padesát novinek. Orchestr se rovněž řadí k autentickým interpretům klasiků české národní hudební kultury: Antonína Dvořáka, Bedřich Smetany, Leoše Janáčka a Bohuslava Martinů.

Autor: red., M. Horáková - dk, zdroj foto: DK

Fotogalerie

MFO                                 zdroj foto: DK

Další články z rubriky

Český pianista Michal Mašek v Zábřehu

Český pianista Michal Mašek v Zábřehu

Pozvánka na koncert v kostele svaté Barbory

Divadla zamíří na zábřežský hrad

Divadla zamíří na zábřežský hrad

Také s lákavým titulem - Úča musí pryč

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.