Čtvrtek 02. května 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Motorkář přejel do protisměru

02.05.2024 - Motorkář přejel do protisměru - Moto sezóna pro něj...

Počasí

02.05.2024 - Čtvrtek

Teplota: 21 / 14 - Oblačno

03.05.2024 - Pátek

Teplota: 21 / 15 - Zataženo

Společné stanovisko vedení města Šumperka nejen o programovém prohlášení koalice

30. listopadu 2018 - 09:14

Zpět na seznam článků

Které investiční akce jsou zásadní?

Společné stanovisko vedení města Šumperka nejen o programovém prohlášení koalice

Šumperk - historická budova radnice před rekonstrukcí zdroj foto: archiv šumpersko.net

Po tiskové konferenci, která se uskutečnila v pondělí 26. listopadu na Městském úřadu v Šumperku, redakce Šumpersko net. zaslala shodné otázky pro Tomáše Spurného, Irenu Jonovou, Jakuba Jirga. Vedení radnice odpovědělo společným prohlášením, kde na otázky odpovídali: starosta města Tomáš Spurný, 1. místostarostka Irena Jonová a 2. místostarosta města Jakub Jirgl

Kdy je podle Vás nejpozdější termín podepsat programové prohlášení?

Mgr. Tomáš Spurný - starosta města zdroj foto: musTomáš Spurný, starosta města: V rámci koalice jsme se dohodli, že podrobné programové prohlášení bude zveřejněno nejpozději do konce března 2019, budeme se však velmi snažit jej občanům předložit dříve. V současné době jsou známy průsečíky jednotlivých programů uskupení, které jsou součástí koalice, ale také konkrétní body, v nichž se názory rozcházejí. Tyto body je nutno vzájemně podrobněji prodiskutovat, vyjasnit si jednotlivé názory, cíle a možnosti jejich řešení.

 

Jak předpokládáte, že bude prohlášení obsahově široké. Mgr. Irena Jonová, 1. místostarostka města zdroj foto: redakce

Irena Jonová, 1. místostarostka města: Aby tento materiál měl pro naše občany smysl, musí být zcela konkrétní. Musí obsahovat nejen vytýčení cílů, ale také určení způsobů, jak těchto cílů dosáhnout. Smyslem programového prohlášení je sdělit občanům, jaké body původních předvolebních programů jednotlivých stran si koalice bere za společné priority a jaké kroky je připravena pro ně učinit.

Budou zde vyjmenovány i investiční akce, které je nutné dokončit? Včetně označení priorit?

Ing. Jakub Jirgl, 2. místostarosta města zdroj foto: musJakub Jirgl, 2. místostarosta města: V současné době již některé velké akce započaly, například rekonstrukce krytého bazénu na Benátkách, další jsou již připravené a nadchází doba jejich realizace, zejména vysoutěžení zhotovitelů – například autobusové nádraží. Prioritou proto bude zejména úspěšně zrealizovat právě tyto významné projekty. U ostatních investičních záměrů budeme diskutovat jejich význam pro naše město a také zohledňovat finanční možnosti města pro jejich uskutečnění. Nelze zahájit významnější stavební akce, pokud si nejsme jisti, že je budeme schopni ufinancovat.

Veřejnost samozřejmě zajímá nejen čerpání dotací na investiční akce, ale i případné zadlužení města?

Tomáš Spurný, starosta města: Jak již místostarosta Jirgl uvedl, je před námi několik významných investičních akcí. Ale rozpočet má město jen jediný. I když jsme dosud hospodařili vyrovnaně a jediný podstatný úvěr byl za výhodných podmínek přijat za účelem financování rekonstrukce krytého bazénu, je nutno pečlivě sledovat pravděpodobný budoucí vývoj hospodářství našeho státu. Již v současné době jsou evidentní známky ochlazování naší ekonomiky, je možné předpokládat negativnější vývoj daňových výnosů, které jsou základním příjmem rozpočtů obcí. V žádném případě bychom nechtěli jít do významnějšího zadlužování města, investice tedy budeme realizovat hlavně podle toho, co městská kasa dovolí.

Utvořit koalici nebyla v Šumperku otázka několika dnů. Každý subjekt z koaličního uskupení musel z volebního programu „lehce slevit“.  Co to bylo například u Vás?

Jakub Jirgl, 2. místostarosta města: Vytvoření koalice vždy znamená přijetí určitých kompromisů. Nemáme zde většinový volební systém, je proto velmi pravděpodobné, že na každé koaliční vládě nad městem se musí shodnout více subjektů. Je možné, že se občanům zdálo jednání o šumperské koalici dlouhé a snad i nepřehledné, pokud vycházeli z útržkovitých informací z lokálních médií či Facebooku. Považovali jsme však za nutné podrobně projednat jak programové shody i rozpory, tak budoucí personální složení vedení města tak, abychom si byli jisti, že po nadcházející čtyři roku budeme moci klidně a efektivně pracovat pro naše město. Vždy je lepší učinit pečlivou přípravu a až následně se pustit do díla.

Kdy předpokládáte, že přijde na řadu plnění alespoň části Vašeho volebního programu – tedy těch zásadních bodů, se kterými jste oslovili voliče a ti Vám dali hlas?

Irena Jonová, 1. místostarostka města: Své volební sliby jsme začali plnit od svého zvolení. Plánujeme průběžně a podrobněji, než tomu snad bylo dřív, veřejnost informovat o realizaci našich volebních programů v podobě konkrétních akcí. Doba čtyř let se může zdát dlouhá, ale většina plánovaných významných projektů je časově velmi náročná. Proto nebyl důvod na něco vyčkávat, museli jsme se do společné práce pustit hned.

 
 

Autor: red., S. Adoltová

Fotogalerie

Šumperk - historická budova radnice před rekonstrukcí    zdroj foto: archiv šumpersko.net

Související články

Další články z rubriky

Motorkář přejel do protisměru

Motorkář přejel do protisměru

Moto sezóna pro něj nezačala šťastně

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.