Čtvrtek 25. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Zdravotní indispozice řidiče během jízdy

24.04.2024 - Zdravotní indispozice řidiče během jízdy - Skončila...

Počasí

25.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 3 - Přeháňky-Déšť

26.04.2024 - Pátek

Teplota: 13 / 2 - Oblačno

Spotřebitel zaplatí za originál, dostane padělek

10. července 2019 - 13:58

Zpět na seznam článků

ČOI uložila přes tři sta padesát pokut

Spotřebitel zaplatí za originál, dostane padělek

ilustrační snímek zdroj foto: čoi

Česká obchodní inspekce pravidelně kontroluje, zda se na tuzemském trhu nevyskytují výrobky, které by porušovaly některá práva duševního vlastnictví. Z celkového počtu 433 kontrol, které provedla v prvním čtvrtletí letošního roku, bylo zjištěno porušení právních předpisů ve 304 případech. Z tohoto počtu u 91 kontrol bylo zaznamenáno porušení zákazu nabízení za účelem prodeje, prodeje a skladování výrobků porušujících některá práva duševního vlastnictví, což v procentuálním vyjádření představuje 21 procent.

Z hlediska sortimentu nejčastěji docházelo k porušení některých práv duševního vlastnictví u oděvů, textilních výrobků, audio-video a obuvi. U zajištěných výrobků byl nejvyšší objem u ochranných známek značek Crocs, Tangle Teezer, Tommy Hilfiger, Lego a Gucci. „Česká obchodní inspekce provádí tyto kontroly nejen na základě vlastních poznatků, ale také na základě spotřebitelských podání a podání majitelů práv duševního vlastnictví. Vzhledem k tomu, že poptávka a nabídka v oblasti padělaného zboží i nadále trvá, ČOI bude v těchto kontrolách důsledně pokračovat,“ říká ke kontrolní akci ústřední ředitel České obchodní inspekce Mojmír Bezecný.

Inspekce při akci spolupracovala s dalšími orgány státní správy. „Ve dvaceti osmi případech kontroly probíhaly v součinnosti s Celní správou ČR, Policií České republiky nebo živnostenskými úřady,“ uvedl tiskový mluvčí Jiří Fröhlich.

ČOI na základě zjištěných porušení právních předpisů v tomto období pravomocně uložila 358 pokut v částce přesahující čtyři miliony korun. „Kromě sankčních opatření zajistila a uložila mimo dosah kontrolovaných osob přes pět tisíc kusů padělků v hodnotě originálů v částce přesahující třináct milionů korun. Výrobky, které neodpovídají zvláštním právním předpisům a bude o nich pravomocně rozhodnuto ve smyslu jejich propadnutí anebo zabrání, budou následně zničeny nebo využity k humanitárním účelům,“ upřesnil mluvčí.

Autor: red., J. Fröhlich, zdroj foto: čoi

Fotogalerie

ilustrační snímek                              zdroj foto: čoi

Další články z rubriky

Recyklované asfalty i betony

Recyklované asfalty i betony

Stávají se součástí staveb

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.