Čtvrtek 25. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Zdravotní indispozice řidiče během jízdy

24.04.2024 - Zdravotní indispozice řidiče během jízdy - Skončila...

Počasí

25.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 3 - Přeháňky-Déšť

26.04.2024 - Pátek

Teplota: 13 / 2 - Oblačno

Srpnové Farmářské trhy v Šumperku můžete navštívit již tento pátek

06. srpna 2015 - 10:41

Zpět na seznam článků

Hejtmanství trhy opět finančně podpořilo

Srpnové Farmářské trhy v Šumperku můžete navštívit již tento pátek

ilustrační snímek zdroj foto:archiv

Páté pokračování v letošním roce budou mít Farmářské trhy v Šumperku. V pátek 7. srpna na tradičním místě, kterým se stal začátek Hlavní třídy, budou nabízet své produkty farmáři i drobní pěstitelé. Od roku 2011, kdy se zde trhy konaly prvně, se postupně rozšiřuje počet nakupujících i prodávajících.

FT Šumperk - srpen 2012 foto: archiv sumpersko.net

Výrobci se snaží také nakupujícím radit, jak si správně vybrat, případně nabídnou i malou ochutnávku.

Organizátoři každým rokem se také obrací se žádostí o finanční podporu na Olomoucký kraj, protože trhy samy o sobě nejsou finančně soběstačné. „Přestože vybíráme poplatky za stánek, i tak náklady vždy převýšily výnosy,“ vysvětluje organizátorka trhů Lucie Hošková.

organizátorka Lucie Hošková foto: archiv sumpersko.net

Mezi náklady, které organizátoři musí uhradit, patří například přívoz, odvoz a postavení stánků, elektrická energie, přistavení kontejnerů, odvoz a likvidace odpadů, úklid prostranství.

Některé náklady zaplatí Město Šumperk. „Od roku 2011 jsme každým rokem žádali o finanční podporu do 25 tisíc korun, letos poprvé nám byla žádost v prvním kole zamítnuta,“ uvedla Hošková, která dodává: „Zamítnutí příspěvku by pro nás znamenalo zdražení stánku a tím bychom jistě odradili některé menší prodejce, popřípadě vyvolali vlnu zdražování produktů a to nechceme.“

FT Šumperk - srpen 2012 foto: archiv sumpersko.net

Šumperské trhy se staly akcí, kde mají místní lidé možnost seznámit se s výrobci z okolí, s netradičními výrobky, které se ve městě běžně nedostanou koupit, s kvalitními potravinami oceněnými značkou Regionální potravina i Výrobek Olomouckého kraje.

ilustrační snímek zdroj foto:archiv

Na trhu se vyčleňují i pracovní příležitosti, nebo možnost přivýdělku prostřednictvím prodeje přebytků ze zahrádky nebo ruční výrobou, kdy se jedná zejména o maminky na mateřské dovolené, které háčkují nebo šijí. „Na červnovém zasedání Rady Olomouckého kraje nám byly dotace přiznány i pro letošní rok. Velkou zásluhou na získání dotací byla i záštita ministra zemědělství Mariana Jurečky, kterou jsme získali,“ informovala Lucie Hošková.

ilustrační snímek zdroj foto:archiv

V pátek kvůli avízovaným vysokým teplotám tentokráte nenajdeme stánek Uzenářství Klimeš z Bušína, Řeznictví Kunovský, Farmu u Veselé kozy Ivana Němečka. Kvůli čerpání dovolené nebudou ani Uzené ryby a pan Hořák z Janovic od Rýmařova s čerstvým hovězím masem. „Těšit se ale můžete na ochutnávku oceněných Regionálních potravin Olomouckého kraje,“ zve s úsměvem k návštěvě trhů Lucie Hošková.

seznam prodejců 7. srpna 2015

Autor: red.,a.č., foto: sumpersko.net

Fotogalerie

ilustrační snímek               zdroj foto:archiv

Další články z rubriky

Zdravotní indispozice řidiče během jízdy

Zdravotní indispozice řidiče během jízdy

Skončila dopravní nehodou na dálnici D35

Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti

Záchranáři všech složek umocní svou pomoc veřejnosti

Budou společně darovat krev ve FN Olomouc

Řidič podcenil rychlost

Řidič podcenil rychlost

Dopravní nehoda se neobešla bez zranění

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.