Pátek 19. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

Šumperský festival „Město čte knihu“

28. září 2020 - 09:54

Zpět na seznam článků

Má letos dvě novinky

Šumperský festival „Město čte knihu“

logo festivalu zdroj:mestocteknihu

Pošestnácté se celý Šumperk začte do jedné knihy. Oblíbený festival „Město čte knihu“ od letošního roku doznává dvou zásadních změn. Probíhat bude v říjnu a vycházet již nebude kniha, jak dosud bylo zvykem. Pořadatelé ale věří, že letošní vybraný titul osloví jak děti, tak dospělé čtenáře. Číst se totiž bude Malý princ, nejproslulejší dílo francouzského spisovatele Antoina de Saint-Exupéryho.

Akce, kterou pořádá město spolu s knihovnou, volnočasovým centrem Doris, kinem Oko, divadlem, muzeem, domem kultury, ZUŠkou a šumperskými středními, základními a mateřskými školami, proběhne od 12. do 17. října. „Důvodem posunutí termínu festivalu na říjen je především fakt, že se v listopadu koná ve městě hned několik velkých kulturních akcí. Letos to je například pětadvacátý ročník Blues Alive a také hojně navštěvovaná Noc divadel,“ vysvětlila Kamila Šeligová, ředitelka knihovny TGM.

program festivalu zdroj: mestocteknihu

Zároveň zdůraznila, že letos poprvé nevyjde festivalová kniha. „Situace na knižním trhu se v posledních letech změnila. Většina současných českých spisovatelů je vázána smlouvou s konkrétním nakladatelstvím, jež neumožňuje vydání u někoho jiného. Dohodli jsme se proto s knihkupectvím Kosmas, že bude Malého prince během pondělního a sobotního čtení a také při zahájení výstavy v muzeu přímo na místě prodávat,“ doplnila ředitelka knihovny.

Festival „Město čte knihu“ bude letos šestidenní. Stejně jako v uplynulých ročnících budou jednotlivá čtení probíhat na různých místech ve městě a doprovodí je hudební vystoupení, dvě výstavy, ale také beseda, tvoření či pásmo pohádek v kině Oko.

Akci odstartuje v pondělí 12. října v informačním centru vernisáž výstavy obrázků z výtvarné soutěže pro děti a mládež, spojená s vystoupením místní „ZUŠky“. V úterý 13. října bude v Rytířském sále vlastivědného muzea otevřena výstava, na níž umělecká sklářka Alice Dostálová představí figurky a skleněné baňky. Druhá část výstavy nabídne sedm nejpůsobivějších astronomických úkazů, jaké může smrtelník vidět očima, tak, jak je zachytil fotograf, astronom a cestovatel Petr Horálek.

Malého prince přiveze ve čtvrtek 15. října na festival také Víťa Marčík se svým loutkovým divadlem, v pátek se pak budou moci děti vydat za touto literární postavou během zábavného dne na Komíně.

Hlavní festivalový večer se odehraje v sobotu 17. října v 18 hodin v divadle, následovat bude od půl osmé zpívání před Hrádkem s herci šumperského divadla, které na klavír doprovodí Zdeněk Dočekal. „S výjimkou sobotního hlavního večera v divadle je vstup na všechny festivalové akce zdarma,“ doplnila Kamila Šeligová.

Autor: red., S.Singerová - mus,

Fotogalerie

logo festivalu                         zdroj:mestocteknihu

Další články z rubriky

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

Opera, výstava, kniha či obnova kaple

Nehoda při předjíždění na Šumpersku

Nehoda při předjíždění na Šumpersku

Kolize v Loučné nad Desnou se neobešla bez zranění

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.