Sobota 20. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

V únoru nevyhovělo pět kontrolovaných vzorků pohonných hmot

20.04.2024 - V únoru nevyhovělo pět kontrolovaných vzorků pohonných...

Počasí

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - obcasny-Déšť

21.04.2024 - Neděle

Teplota: 6 / 1 - Zataženo

Šumperský sociální podnik Dobroty

20. června 2020 - 13:54

Zpět na seznam článků

Nabízí dobroty, od kterých se nedokážete odtrhnout

Šumperský sociální podnik Dobroty

Šumperský sociální podnik Dobroty zdroj foto: mus

Je to firma, která hýří barvami, je kreativní a plná rozličných vůní, ze kterých se návštěvníkovi sbíhají sliny. Řeč je o sociálním podniku Dobroty. „Zaměstnáváme osoby se zdravotním handicapem. Sídlíme na Šumavské ulici v Šumperku v suterénu budovy Centra sociálních služeb Pomněnka. Naší filosofií je vyrábět dobroty na přání především z regionálních potravin, dle tradičních receptur a z kvalitních surovin,“ říká zakladatelka Dobrot Nataše Strakošová Vykydalová.

Sociální podnik Dobroty vznikl zhruba před pěti lety. Tím hlavním impulzem byla poptávka lidí se zdravotním postižením po práci. „I když mají lidé hendikep, chtějí pracovat a my jsme jim v tomto chtěli být nápomocni. Se zaměstnáváním jsme začali již v Centru sociálních služeb Pomněnka, kde máme zhruba dvě desítky pracovních míst pro osoby se zdravotním postižením. Poptávka po volných místech ale stále rostla, a my jsme nedokázali všechny zaměstnat. Proto jsme založili sociální podnik, aby mohly vzniknout další pracovní příležitosti,“ vysvětluje Nataša Strakošová Vykydalová.

Na začátku byl plán vyrábět sirupy a marmelády z vlastních výpěstků. Tento záměr ale zpočátku nebyl příliš úspěšný. „Jednou před Vánoci nás napadlo, že zkusíme nabídnout vánoční cukroví. Překvapilo nás, kolik lidí se na nás obrátilo. Díky tomuto pokusu jsme zjistili, že cukrářská výroba by mohla být ta správná náplň našeho podniku. Zaměstnaly jsme proto dvě ženy, které sice nejsou vyučené cukrářky, ale jsou velmi šikovné, a pečení je jejich hobby,“ vypráví zakladatelka podniku.

Po vánočním cukroví se „Dobroťáci“ pustili do pečení ovesných sušenek, rozhodli se jít cestou zdravé domácí kuchyně. Postupně si začali hledat zajímavé recepty a se svými produkty oslovili několik kaváren. „Tou první, která s námi začala spolupracovat, byla Pikola. Pekli jsme pro ni cukroví, protože v té době jim vypadla cukrářská výroba. Za to jsme byli moc vděční, protože nám to v rozjezdu opravdu hodně pomohlo, hodně jsme se toho i naučili a hlavně jsme získali potřebné sebevědomí,“ vypráví Nataša Strakošová Vykydalová

Pak už Dobroty našly odvahu se svou nabídkou oslovit další kavárny v Šumperku a okolí. A byly úspěšné.

Na výrobnu se stále častěji obracejí lidé, kteří organizují soukromé oslavy – svatby, narozeniny nebo nejrůznější srazy. Dobroty založily i „sektor“ studené kuchyně, takže její pracovnice dokážou vykouzlit i parádní „slaný“ raut na přání. „Připravujeme i zdravé svačinky pro zaměstnance nejrůznějších podniků a organizací v Šumperku. Věřím, že jsme se vydali správným směrem, protože nám zakázky přibývají. Těší nás, že se k nám lidé vracejí, protože jsou s námi spokojeni,“ doplnila Nataša Strakošová Vykydalová.

Připomíná, že dalším zlomovým okamžikem pro sociální podnik byl start kavárny v Městské knihovně T.G. Masaryka, kterou zde provozuje. „Tuto nabídku jsme dostali od ředitelky knihovny Kamily Šeligové, které byla tak trochu zoufalá, protože jí původní zájemce o provozování kavárny dal košem. Řekla jsem jí, že si na to troufáme a plácly jsme si. Do budoucna jsme totiž vlastní kavárnu plánovali. Takže i tento kamínek nám do naší mozaiky přesně zapadl,“ dodává Nataša Strakošová Vykydalová.

V současné době Dobroty zaměstnávají pět žen a zahradníka, který se stará o zeleninové a ovocné záhony, stromy a keře. Největší ocenění pro ně je, že jejich produkty lidem chutnají. O tom svědčí i ocenění, které cukrářky získaly za medovník nebo sirup z červené řepy s malinami. Vyhlášené jsou i jejich polévky, které nabízejí Dobroty v literární kavárně knihovny. Mezi nejoblíbenější patří dýňová, mrkvová se zázvorem nebo boršč.

Nedávno přibyl sesterský obchůdek Dobroty z venkova, který má sídlo v Langrově ulici kousek za poštou. Lidé si zde mohou nakoupit zdravé a dobré potraviny i drogistické zboží od regionálních výrobců, v nabídce je nyní čerstvá regionální zelenina – cibule, česnek, bylinky v květináči, mrkvička, petrželka, celer, ředkvičky, kedlubny, jarní cibulka, hlávkový salát a hlavně čerstvé jahody, ale ty bývají hned pryč.

Autor: red., S. Singerová - mus, zdroj foto: mus

Fotogalerie

Šumperský sociální podnik Dobroty       zdroj foto: mus

Další články z rubriky

VIDEO. Hrad v ohrožení

VIDEO. Hrad v ohrožení

Jak si hasiči poradili s požárem lesa u Helfštýna?

Přednáškový sál v botanické zahradě

Přednáškový sál v botanické zahradě

Otevře Přírodovědecká fakulta UP

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.