Sobota 20. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - obcasny-Déšť

21.04.2024 - Neděle

Teplota: 6 / 1 - Zataženo

Systém jednotných jízdenek na železnici dostal zelenou

15. září 2019 - 08:14

Zpět na seznam článků

Poslanci schválili zákon o dráhách

Systém jednotných jízdenek na železnici dostal zelenou

ilustrační snímek zdroj foto: MD

Sněmovna schválila novelu zákona o dráhách. Její součástí je také zavedení systému jednotného tarifu jízdenek na železnici. Systém je založen na tom, že kdokoli z dopravců bude schopen prodat jednu jízdenku „OneTicket“ a na základě skutečně použitého spoje se spravedlivě rozúčtují podíly na přepravách jednotlivým dopravcům. Se spuštěním systému se počítá v prosinci příštího roku.

Novelu zákona ještě projednají senátoři. „V současné době si musejí cestující v případě přestupů mezi spoji různých dopravců kupovat více jízdenek. Systém jednotného tarifu by měl cestování výrazně zjednodušit. Cestující si zkrátka zakoupí jednu jízdenku a bude moci jednoduše nasednout do toho vlaku, který pojede první, bez ohledu na dopravce“, říká ministr dopravy Vladimír Kremlík.

Systém jednotného tarifu spočívá v tom, že dopravci budou muset uznávat cenu danou národním tarifem, zároveň budou moci nabízet i cenu jinou, a to například u jízdenek, které nebudou platit u jiného dopravce. Komerční ceny nebudou omezeny nad rámec cenové regulace.

Vybudování a pět let provozování systému jednotného tarifu by mělo stát 254 milionů korun. Z toho náklady na vybudování systému představují částku ve výši 109 milionů.  Systém budou moci využívat všichni dopravci, kteří jezdí na základě objednávek státu a krajů.

Veškeré informace o univerzální jízdence, která bude platit ve všech vlacích v České republice a umožní cestujícím vybrat si z nabídky více dopravců nebo jednoduše využívat přípoje, jsou k dispozici na webu oneticket.cz.

Součástí novely zákona o dráhách je rovněž snazší kácení stromů v okolí dráhy. Provozovatel dráhy, především Správa železniční dopravní cesty, bude mít právo odstraňovat stromy, které ohrožují bezpečnost nebo plynulost drážní dopravy. Zákon také nově umožní SŽDC, nařídit dopravcům z kapacitních důvodů spojování vlaků do jednoho.

Autor: red., L. Rezková, zdroj foto: MD

Fotogalerie

ilustrační snímek                              zdroj foto: MD

Další články z rubriky

Speed Marathon 2024 v Olomouckém kraji

Speed Marathon 2024 v Olomouckém kraji

Řidiči lehkou nohu na plynu

Loučení s legendárními Tornády v Olomouci

Loučení s legendárními Tornády v Olomouci

Konec dalších starých vlaků

Cesty napříč Tureckem

Cesty napříč Tureckem

Pozvánka do kina Retro

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.