Sobota 27. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Štěpán Rak vystoupí v Šumperku

26.04.2024 - Štěpán Rak vystoupí v Šumperku - Světově uznávaný...

Počasí

27.04.2024 - Sobota

Teplota: 17 / 5 - SkoroJasno

28.04.2024 - Neděle

Teplota: 21 / 10 - PoloJasno

Třetina dlouhých RegioPanterů je již v provozu

28. března 2024 - 16:39

Zpět na seznam článků

Do provozu bude uvedeno celkem dvě stě osmdesát vozidel

Třetina dlouhých RegioPanterů je již v provozu

RegioPanter 640.215 zdroj foto: č.d.

Národní dopravce převzal v těchto dnech od společnosti Škoda Group už dvacátou třívozovou jednotku RegioPanter řady 640.2.

Podobně jako většina dosud dodaných vlaků zamířila do Olomouckého kraje, kde bude obsluhovat linky Šumperk – Uničov – Olomouc – Přerov – Vyškov na Moravě, Kouty nad Desnou – Zábřeh na Moravě – Olomouc – Prostějov – Nezamyslice a Olomouc – Přerov – Hranice na Moravě – Vsetín.   „Dvacátá jednotka představuje dokončení první třetiny naší objednávky na 60 moderních bezbariérových třívozových vlaků RegioPanter řady 640.2. První dvě jednotky jsme uvedli do provozu loni v létě v Moravskoslezském kraji a další již směřovaly do Olomouckého kraje,“ říká náměstek generálního ředitele ČD drah pro osobní dopravu Jiří Ješeta, a připomíná, jaké výhody nové vlaky pro cestující v Olomouckém kraji přinášejí: „RegioPantery druhé generace nahradily starší soupravy sestavené z lokomotiv a klasických vozů a během několika týdnů odsunou na vedlejší kolej také starší pantografy řady 460. Kvalita cestování tak skočila doslova o generace dopředu. Současné vlaky jsou klimatizované, bezbariérové, mají Wi-Fi, elektrické zásuvky a USB pro dobíjení mobilů a notebooků a množství dalších předností.“  

V Olomouckém kraji bude jezdit celkem dvacet sedm nových Panterů a tři starší z předchozí dodávky moderních vlaků. „Železniční doprava je pro Olomoucký kraj naprosto zásadní. Proto jsem velmi rád, že se daří zvyšovat komfort cestování po železnici, která je ekologickou alternativou k individuální automobilové dopravě. Hejtmanství prostřednictvím svého dopravního koordinátora dbá o to, aby na sebe jednotlivé prostředky veřejné dopravy navazovaly a lidé jimi mohli cestovat třeba i na jednu integrovanou jízdenku,“ uvádí hejtman Josef Suchánek.

Po vyrobení všech RegioPanterů pro Olomoucký kraj budou pokračovat dodávky jednotek pro Královéhradecký, Středočeský a Zlínský kraj. První středočeská jednotka je již také vyrobena a prochází zkouškami a schvalováním, protože je v některých prvcích mírně odlišná od vlaků pro jiné regiony, nabízí např. více míst v 1. třídě. „V letošním roce dokončíme obě zakázky na dodání celkem sto deseti nových RegioPanterů pro České dráhy. Na výrobě jednotek se podílejí hned čtyři naše české závody. V Ostravě probíhá svařování a lakování hliníkových konstrukcí, v plzeňských Doudlevcích výroba kompletní elektrické výzbroje. Finální montáž vozidel pak probíhá v Šumperku a Plzni, kde se také vlaky oživují a testují. Celkově letos v našich výrobních areálech vyrobíme pro národního dopravce osm dvouvozových, čtyřicet šest třívozových a čtyři bateriové jednotky RegioPanter,“ doplňuje Tomáš Ignačák, President Regionů CZ&SK a Central East a místopředseda představenstva Škoda Group.

České dráhy u společnosti Škoda Group objednaly padesát dvouvozových elektrických jednotek řady 650.2 a šedesát třívozových jednotek řady 640.2 RegioPanter. Do provozu tak bude uvedeno celkem dvě stě osmdesát vozidel, které nabídnou pohodlné sedačky skoro jednadvaceti tisícům cestujících. Výroba všech jednotek má být dokončena do konce roku.

Nové RegioPantery vytlačily z provozu klasické soupravy s lokomotivami a nyní už nahrazují také elektrické jednotky řady 460 přezdívané „Tornádo“. Posledních šest provozovaných jednotek postupně ukončí svůj plánovaný provoz přibližně do začátku května. První z nich budou odstaveny už okolo Velikonoc a v květnu už by měly všechny výkony obsluhovat jen nové jednotky RegioPanter. Poslední jednotky řady 460 pak zůstanou už jen jako záloha pro řešení mimořádných situací, např. v případě vyššího správkového stavu plánovaných vozidel.

Autor: red., Vanda Rajnochová, zdroj foto: č.d.

Fotogalerie

RegioPanter 640.215                        zdroj foto: č.d.
RegioPanter interiér                    zdroj foto: č.d.
RegioPanter Olomoucký kraj      zdroj foto: č.d.

Další články z rubriky

Nově objevený obraz mohelnického malíře Toulce

Nově objevený obraz mohelnického malíře Toulce

Vystaví ve věži kostela sv. Bartoloměje

Plumlovská přehrada má šanci na lepší vodu

Plumlovská přehrada má šanci na lepší vodu

Vodohospodáři vezmou sinicím výživu

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.