Úterý 17. září 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

V kraji začínají práce na likvidaci škod

17.09.2024 - V kraji začínají práce na likvidaci škod - Na sever...

Počasí

17.09.2024 - Úterý

Teplota: 21 / 13 - PoloJasno

18.09.2024 - Středa

Teplota: 22 / 13 - Jasno

Třicet let od vyhoření šumperského divadla

30. července 2024 - 11:02

Zpět na seznam článků

Připomene výstava

Třicet let od vyhoření šumperského divadla

vyhořené divadlo zdroj foto: archiv DŠ

Letos na podzim uplyne třicet let od chvíle, kdy budovu šumperského divadla zachvátil požár, který ji vážně poškodil. Hrozící myšlenku na zrušení stálé scény téměř okamžitě odvrátila vlna solidarity mezi divadelníky, obyvateli města a okolí, ale také finanční pomoc sponzorů a podpora představitelů státu, a divadlo bylo po nákladné rekonstrukci v říjnu 2000 opět otevřeno. Více než šestileté období od požáru do slavnostní premiéry Našich furiantů v „novém“ přiblíží výstava nazvaná „Jako fénix z popela – 30 let od požáru šumperského divadla“, jež bude od čtvrtka 22. srpna k vidění v Galerii mladých v šumperském muzeu. Zahájena bude vernisáží v 18 hodin.

Dva na sobě nezávislé požáry v budově divadla likvidovalo v úterý 25. října 1994 od páté ranní šedesát hasičů ze šesti jednotek. K lokalizaci obou ohňů došlo kolem půl deváté dopoledne, o čtyři hodiny později byla likvidace požáru ukončena. Už prvotní vyšetřování prokázalo, že první ohnisko bylo v prostoru jeviště a hlediště, druhé pak v místnosti propagace pod jevištěm. Případ převzal Krajský úřad vyšetřování, který dospěl k závěru, že šlo o čin žháře. Pachatele se ale nikdy nepodařilo odhalit.

Bezprostředně po požáru se objevily úvahy, že by éra profesionálního divadla mohla po třiačtyřiceti letech skončit. Naštěstí se zvedla obrovská vlna solidarity nejen mezi divadelníky, ale i veřejností. Už v den neštěstí vznikla myšlenka sbírky na obnovu divadla. Jako první přišla s iniciativou Investiční a poštovní banka Šumperk, jež pro tento účel zřídila zvláštní účet s počátečním vkladem, zvláštní fond na obnovu divadla zřídilo i zastupitelstvo města. Díky darům veřejnosti, finanční podpoře sponzorů a dotacím od státu se podařilo sehnat peníze na celkovou rekonstrukci a stálou profesionální scénu zachovat. Herecký soubor našel útočiště v sále D 123, který divadlu nabídl dům kultury a v němž už 11. listopadu proběhla premiéra Goldoniho hry Sluha dvou pánů.

Bylo rozhodnuto, že budova divadla bude částečně opravena v duchu původního vzhledu divadla. Plány k rekonstrukci vypracovalo sdružení architektů Fabián-Janků-Polách-Štys z Olomouce s cílem citlivě propojit historii s moderní architekturou. Stavební práce odstartoval generální dodavatel, kterým byly firmy Fortex-AGS Šumperk a Building for you  Šumperk, v říjnu 1995 a na realizaci měl šestnáct měsíců. Problémy s financováním však termín dokončení několikrát posunuly, takže slavnostní znovuotevření proběhlo až 7. října 2000.

Výstava, již muzeum pořádá ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem Olomouckého kraje, územním odborem Šumperk, a s Divadlem Šumperk, mapuje období od požáru v roce 1994 po znovuotevření divadla v říjnu 2000. Vedle fotografií, textového materiálu, ukázek projektové dokumentace a upomínkových předmětů vztahujících se ke slavnostnímu otevření ji doplní sestřih dobových reportáží Studia S, České televize a dokumentu Miroslava Horáčka nazvaného Jako fénix z popela. Část výstavy se pak zaměří na rozdíl ve vybavení hasičů a v bezpečnosti při požárech dnes a před třiceti lety a na požární ochranu.

U příležitosti výstavy proběhne rovněž beseda s „pamětníky“ vyhoření divadla, z nichž mnozí stáli u jeho obnovy, a se zástupci hasičů. Uskuteční se v úterý 1. října ve velkém sále divadla a předcházet jí bude ukázka hasičské techniky na prostranství před budovou. Tečkou za vzpomínkovým setkáním bude ukázka evakuace ze „zakouřených“ prostor divadla a evakuace po žebříku z jeho okna.

Autor: red., Zuzuna Kvapilová, zdroj foto: VMŠ

Fotogalerie

vyhořené divadlo     zdroj foto: archiv DŠ

Související články

Další články z rubriky

Tradice a zvyky Hané

Tradice a zvyky Hané

Hanácká svatba, tradiční lidová řemesla, folklór a cimbálovka

Exkluzivní Fotogalerie

Desná na Šumpersku

Desná na Šumpersku

Fotek: 32
Přidáno: 15.09.2024

Řeka Desná na Šumpersku

Řeka Desná na Šumpersku

Fotek: 20
Přidáno: 14.09.2024

Revival Invaze 2024

Revival Invaze 2024

Fotek: 67
Přidáno: 24.08.2024

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.