fitnesskotelna
fitnesskotelna
fitnesskotelna
Úterý 23. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Vladimír Javorský s kapelou v Šumperku

23.04.2024 - Vladimír Javorský s kapelou v Šumperku - Zahalí...

Počasí

23.04.2024 - Úterý

Teplota: 10 / 0 - Zataženo

24.04.2024 - Středa

Teplota: 7 / 4 - obcasny-Déšť

240 650 fitness kotelna

„Tým Draků musí doznat značných změn, bude výrazně dražší a silnější!“

10. března 2021 - 12:18

Zpět na seznam článků

ROZHOVOR s šéfem šumperského hokeje Vladimírem Velčovským

„Tým Draků musí doznat značných změn, bude výrazně dražší a silnější!“

Ing. Vladimír Velčovský ředitel klubu foto: archiv šumperko.net - Milan Jeřábek

Šumperští hokejisté po sobotním utkání s Kladnem ukončili sezónu 2020/2021. Výhoda letošní sezóny tkvěla v tom, že se nesestupovalo. Přesto je předposlední místo pro šéfa šumperského hokeje zklamáním. „Spoléhali jsme se na starší hráče, kteří tu jsou. Základní kostra týmu nesplnila to, co jsme od ní očekávali,“ řekl v obsáhlém rozhovoru Vladimír Velčovský. Šumperk má ale pro příští sezónu velký plán, jakým způsobem zachránit ligu. Ostatně příští rok bude psychicky i finančně náročný, sestupovat do nižší soutěže bude až pět týmů. Žádný z nich nechce být v těchto vodách. Kdyby se to ovšem Šumperku nepovedlo, Velčovský naznačil, jak by to mohlo být s místním hokejem.

Rozhovor vedl Dominik Mihailescu z redakce Draci Pars Šumperk 17. února před zápasem s Ústí nad Labem.

Pane řediteli jaký vliv, měla aktuální situace na ekonomiku klubu?

Vladimír Velčovský: Tím, že nemohou chodit diváci na zápas v kombinaci s testy, které musíme absolvovat před každým utkáním, je to fatální zátěž pro rozpočet. To nemluvím jen o Šumperku, myslím si, že to je aktuálně problém všech v Chance lize. Sice jsme dostali nějakou refundaci nákladů v rámci programu Covid-Sport2, ale ani to zdaleka nerefunduje ztráty, které klub má. Musím přiznat, že kdybych věděl před sezónou, že se celá odehraje bez diváků a s testy, tak nabídku do Chance ligy odmítnu. Ztráty ze vstupného a s testy jsou 70 až 100 tisíc z každého domácího zápasu.

Celou sezónu ovšem hráli prakticky jen mladí hráči. Dalo se ušetřit alespoň něco na nich?

Vladimír Velčovský: Na ekonomiku musel klub reagovat. Bavme se o míře ztráty. Na ní klub reagoval tak, že angažoval mladší hráče, mnohdy i ty, které neměli zkušenost s mužským hokejem. Bohužel, někteří hráči na první ligu opravdu neměli a to jsem dostával od agentů a mateřských klubů zaručené informace, že hráč je výborný a že na to má. Na druhou stranu jsme si v aktuální situaci mohli dovolit mít širší kádr. Nebyli jsme zatížení střídavými starty, kdy by dorazil mikrobus na zápas a po utkání zase odjel. Za široký kádr jsem byl v konečném důsledku rád. Díky tomu jsme mohli pustit Petra Gewieseho do extraligy a Jardu Moučku na Slovensko. Kdybychom to tak neměli, tak bych je nikam pustit nemohl. Takže když to shrnu, ano, musel jsem reagovat na aktuální situaci takovým mužstvem, aby ten ekonomický propadák nebyl ještě větší.

Jak vnímají sponzoři tuto sezónu?

Vladimír Velčovský: Nemám žádné náznaky, že by chtěli končit. Ovšem štve je, že se nedostanou na hokej. Je to stejně unikát. Sponzor se podílí na chodu klubu finančními prostředky, a nemůže chodit v plné míře na zápasy. Na druhou stranu, nemám signály, že by chtěl některý z partnerů ukončit spolupráci. To vše ale ukážou jednání po skončení sezóny. Musím říct, že příští rok bude složitější.

Co generální partneři, jak to bude s jejich příspěvky?

Vladimír Velčovský: Municipality, PARS a dvě fyzické osoby se nejvýraznější měrou podílí na chodu klubu. Šumperk vlivem postupu přidal do klubu velmi významnou částku. Co se týče PARSu, tak ten dává klubu taktéž výrazný příspěvek. S touto firmou máme tříletou smlouvu, takže příští rok nás čeká poslední část. Doufám, že i tady dojde k navýšení příspěvků, protože příští sezóna bude vlivem sestupu čtyř až pěti klubů náročnější.

Řešíte také budoucí sezónu se svazem?

Vladimír Velčovský: Svaz jsem požádal, aby nám napsal, co ta soutěž celkově nabízí. Zatím to totiž funguje tak, že klub podá přihlášku, zaváže se k plnění licenčních podmínek a až následně se dozví od svazu zbytek informací. Například jakým systémem se bude soutěž hrát, jaké jsou technické normy, bude se hrát s fanoušky, bude se testovat apod. Chápu, že se nedá na některé otázky odpovědět hned, ale na některé lze odpovědět již nyní.

Je šance, že se rozhodnete nepodat příští rok přihlášku do první ligy?

Vladimír Velčovský: Může to být varianta. Toto téma jsem rozebíral i se sponzory. Fanoušek v Šumperku chce vidět vítězství a je mu jedno jakou soutěž hraje. Všichni by si samozřejmě přáli, abychom hráli s jinými týmy, ale podívejme se na to, jaká je aktuální situace. Takže, pokud nebudu vidět do podání přihlášky na ekonomickou jistotu nebo aspoň výhled, tak se budu muset podívat do zrcadla a říct si „Hele, ty tu soutěž nemůžeš hrát, nemáš na to.“ Kdo mě aspoň trochu zná, tak ví, že udělám vše pro příslušnost v Chance lize. Tým musí doznat značných změn. Musí být silnější. Bude výrazně dražší o mnoho milionů. Pokud neseženu na toto peníze, tak je padák do nižší soutěže jistý. A to já nechci.

Chápu ekonomickou strategii. Nicméně, jak se vám obecně strategie ve formě mladých hráčů zamlouvala? Veřejnost vás za to celou sezónu výrazně kritizovala…

Vladimír Velčovský: Trošku to otočím. Spoléhali jsme se na starší hráče, kteří tu jsou. Základní kostra týmu nesplnila to, co jsme od ní očekávali. Tam bych začal. Je jasné, že klub na další starší a zkušenější hráče neměl, ale dělali jsme si ambice, abychom se pohybovali v klidných vodách. Na play-off jsme neměli ani omylem, to ode mě nikdo ani neslyšel. Myslím si, že každý hráč by měl začít sám u sebe. Od některých se očekávalo, že to tady budou táhnout, ale bohužel zklamali. Už jsem to věděl před podáním přihlášky, že tu nebudou. Mrzelo mě to neskutečně a mrzí mě to do dneška. Do budoucna je to ale jedna z cest k celkové změně přístupu.

Co tím myslíte?

Vladimír Velčovský: Udělám všechno pro to, aby se do Škoda arény vrátili šumperští odchovanci. Myslím, že fanoušek ví, kde tito hráči působí. Nic prozrazovat nemohu, vzhledem k tomu, že spousta z nich je ještě smluvně vázaná někde jinde. O tyto prvoligové hráče bychom chtěli posílit tým. Musí ovšem chtít i oni.

A co zkušení hráči? Ty tentokrát hledat budete?

Vladimír Velčovský: Ano. Navíc i někteří prvoligoví šumperští odchovanci jsou zkušení, kteří by právě mohli mužstvo táhnout. Pokud to bude možné, tak bych chtěl, aby kapitána dělal v následující sezóně odchovanec Šumperka.

Tomu rozumím. Zní to sebevědomě. Pokud se vrátím před letošní sezónu, tak jste vyhlašovali podobné ambice. Mimo jiné, že chcete do Šumperka dovést zkušené hráče z první ligy apod. Místo toho tu byl nízký věkový průměr a nezkušení hokejisté.

Vladimír Velčovský: Mrzí mě to. Bylo to troufalé prohlášení. Nebyl jsem schopen toto prohlášení naplnit a byla to chyba. Samozřejmě, že kdyby se sestupovalo, tak bychom posilovali v sezóně jinak.

Už máte vytipováno, kteří z hráčů ze současného kádru, zůstanou příští rok?

Vladimír Velčovský: Od stávajících trenéru jsem si nechal udělat analýzu, s kým by v případě, že by tu trénovali, chtěli tu káru táhnout dál. Prozradím jen to, že tým dozná zásadních změn. Myslím si, že mi budou stačit bohatě dvě ruce, kdybych měl napočítat, kdo tady zůstane.

Překvapil vás nějaký hráč svým výkonem?

Vladimír Velčovský: V pozitivním smyslu ne, v negativním ano.

Co brankářský post? Tady se uvažuje nad nějakou změnou?

Vladimír Velčovský: Ano. Pro příští sezónu potřebujeme zkušeného a kvalitního gólmana. Nechci ani jednoho z gólmanů nějakým způsobem hanit, ale potřebujeme někoho, kdo zde bude podávat stabilní výkony s minimem chyb. Gólman je základ.

Negativně, a řekneme více kriticky než obvykle, se k vám letos vyjadřovali i někteří příznivci. Mrzí vás to?

Vladimír Velčovský: Příznivci mě nekritizují, ti mě znají, ale obecně kritiku vnímám. Nečekám vděčnost, ale aby mě někdo urážel a atakoval osobními invektivami, to je smutné a někdy až za hranou. Musím říct, že jsem nikomu nic neudělal, nic jsem neukradl, nezpronevěřil. Mám čistý stůl. Za patnáct let působení v Šumperku se tady hraje osm let první liga Do klubu na okraji hokejové mapy se dostávají peníze ze všech koutů republiky. To musí někdo odpracovat. Bohužel toto někteří „fanoušci“ nevidí. Za čistě stávající šumperské peníze se nedá první liga provozovat. Každopádně, kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde. Mnozí lidé nechtějí pracovat a nemají zodpovědnost. A právě oni mají se mnou problémy a jsou následně iniciátory nadávek a změn. V profesionálním týmu není prostor někoho vychovávat. Spoustu let ale opakuji jedno. Jestli někdo zvládne provozovat v Šumperku první ligu lépe, ať přijde. Již někteří zjistili, že to není o tom jen vlastnit klub, ale hlavně provozovat.

Hrát si na majitele klubu, ano, to je pěkné, ale sypat do klubu ročně 10-15 milionů… Do toho se nikomu nechce. Nikdo zatím nepřišel.

Vladimír Velčovský: Máte pravdu. Strategie se zásadně změní. Loni se vyjednávalo s hráči pozdě zejména proto, že se na poslední chvíli rozhodlo, že budeme hrát Chance ligu. Nicméně teď už naprosto přesně vím, koho chci oslovit. Jedná se o šumperské odchovance, doplněné o hráče Vítkovic, se kterými máme spolupráci. S trenéry se pak domluvím na nějakém dalším vhodném doplnění. Nechci ponechat nic v náhodě. Příští sezóna bude probíhat s plnou letní společnou přípravou. Oznamuji veřejnosti, nechceme spadnout, nechceme být mezi posledními.

Kdy se tedy fanoušci dozví první jména?

Vladimír Velčovský: Na přelomu března a dubna budu jednat se stávajícími hráči. Myslím si, že ve stejném termínu lze i jednat i s nově příchozími. Nutno podotknout, že všichni hráči mají zhruba do konce dubna někde smlouvu, tedy nelze nic zveřejnit. Předpokládám, že posily by se mohly oznamovat v první polovině května.

Co když Šumperk spadne do druhé ligy?

Vladimír Velčovský: Tak budu vážně zvažovat co dál.

Myslíte, že byste s hokejem v Šumperku skončil?

Vladimír Velčovský: Já osobně budu zvažovat co dál. V tom je myslím řečeno všechno.

Dobře, pojďme se ale ještě vrátit k současné situaci. V celé první lize nebyl žádný tým, který by neměl asistenta trenéra. Šumperk byl však výjimkou. Nebyla to chyba?

Vladimír Velčovský: Ano, byla. S odstupem času to mohu říci. Při prvních jednáních jsme se s Martinem Sobotkou domluvili, že bude působit sám. Pak jsme přišli na to, že to nebyla správná cesta. Na tomto poli bude do příští sezóny jasná změna.

Jakou změnu plánujete na trenérském postu?

Vladimír Velčovský: Zatím nechci nic zveřejňovat. Pouze konstatuji, že budou dva trenéři.

Dost často se mezi fanoušky objevuje, jestli taktéž nechybí Drakům i sportovní manažer…

Vladimír Velčovský: Nechybí. Z mého pohledu je to zbytečný a hlavně v Šumperku drahý mezičlánek. Myslím si, že v kombinaci s dobrým trenérem to v klidu zvládneme. V Šumperku panuje dojem, že hráče do kádru vybírám já. Opak je pravdou. Já jsem na konci toho řetězce, ale výběr závisí na kouči. Pokud trenér řekne ne, tak nikdy s takovým hráčem nepodepíši.

Někteří kritizují spolupráci s Vítkovicemi. Údajně sem neposílají to nejkvalitnější, co sem posílat mohou…

Vladimír Velčovský: Podstata domluvy je ta, že do Šumperka mohou přijít hráči, kteří se zde musí rozehrát před naskočením do extraligy, případně ti, kteří jsou na hraně sestavy. Já si naopak spolupráci s Vítkovicemi vážím, měli tu 5 až 7 hokejistů. Hráči jako Baláž či Bernovský byli přínosem. Podařil se Gewiese, Peksa měl zpět vyřízené střídavé starty. Takže spolupráci si chválím. Vítkovice mají zájem opět o těsnější spolupráci se Šumperkem.

Autor: red., Dominik Mihailescu - redakce Draci Pars Šumperk

Fotogalerie

Ing. Vladimír Velčovský ředitel klubu     foto: archiv šumperko.net - Milan Jeřábek

Související články

Další články z rubriky

ŠumpeRUN 2024

ŠumpeRUN 2024

Registrujte se do závodu na nové trati běžeckého závodu v Šumperku

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.