Neděle 06. října 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Horská služba Jeseníky má nového náčelníka

05.10.2024 - Horská služba Jeseníky má nového náčelníka - Od 1....

Počasí

06.10.2024 - Neděle

Teplota: 12 / 9 - Oblačno

07.10.2024 - Pondělí

Teplota: 13 / 6 - Oblačno

U Libivé na Šumpersku řidiči často havarují

06. července 2024 - 17:24

Zpět na seznam článků

Proč tomu tak je?

U Libivé na Šumpersku řidiči často havarují

ilustrační snímek zdroj: archiv ŘSD

Olomoucký kraj a rizikové místo v severní části regionu. Na frekventovaném úseku silnice I. třídy u obce Libivá, mezi Mohelnicí a Zábřehem. Za poslední dva roky zde došlo ke dvaadvaceti dopravním nehodám. S bilancí třiadvaceti zraněných, z toho dvě osoby těžce. Odhadnutá škoda činí téměř sedm, milionů korun. Hlavní příčinou nehod je nepřizpůsobení rychlosti stavu vozovky.

 „Je to úplně neškodná série zatáček. Bohužel ale je tam celkem negativní klopení komunikace. Rychlost je tam snížena na 70 km/hod., kterou prakticky ale nikdo nedodržuje. Stačí potom vlhčí počasí, ranní mlha nebo mokro po dešti a dochází ke smyku. Velmi často se stává, že se vozidlo odrazí od příkopu zpátky na silnici do protisměru a dochází tak k nehodám. Naštěstí nejsou tragické, ale hmotné škody narůstají," říká Miroslav Charouz, koordinátor Besip, Olomoucký kraj.

Při opačném klopení a ve spojení s překročením povolené rychlosti, musí motoristé počítat s tím, že je zatáčky vynáší ze silnice. Rizikové místo v inkriminovaném úseku je zejména u odbočky na obec Květín. „Jde o sérii levé a pravé zatáčky v pohledu od Mohelnice. Pro řidiče to není nic extra náročného, ale zkrátka kombinace horizontu a negativního sklonu vozovky v momentě, kdy řidič přecení své síly, tak zkrátka vozidlo na komunikaci neudrží. Samozřejmě ale ta komunikace za to opravdu nemůže. Ta je prostě bezpečná," dodává koordinátor.

Situace u Libivé se probírala i na krajské dopravní konferenci v Olomouci. Pozitivní zprávou je, že v tomto případě se už odborníci shodli na preventivním opatření. „A tím je zvýšení protismykových vlastností. Je to nejrychlejší a nejekonomičtější opatření, které stoprocentně zabrání fatálním nehodám, které se tam stávají," uvedl Miroslav Charouz.

„Samozřejmě je prioritou vyřešit to v nejkratším čase. Budeme akceptovat názory a návrhy odborníků, dopravních expertů, a provedeme v tomto úseku protismykový nátěr z obou dvou směrů, od Zábřehu i od Mohelnice. Zároveň doplníme i svislé dopravní značení, které upozorňuje na toto nebezpečné místo," říká Martin Smolka, ředitel, ŘSD Správa Olomouc.

Autor: red., ŘSD - dopravní info

Fotogalerie

ilustrační snímek                           zdroj: archiv ŘSD

Další články z rubriky

Na Jesenicku pojedou všechny autobusové spoje

Na Jesenicku pojedou všechny autobusové spoje

Spojení na poškozených železnicích bude nahrazeno autobusy

Uctění památky seznulých policistů v kraji

Uctění památky seznulých policistů v kraji

Při pietním aktu se sešli jak policisté, tak rodinní příslušníci

Slivovice stará čtvrt století i destiláty z fíků, malin či aronie

Slivovice stará čtvrt století i destiláty z fíků, malin či aronie

AKTUALIZOVÁNO! Již od 3.října.Letošní Flora košt představí unikátní pálenky

Exkluzivní Fotogalerie

Čokoládové Losiny 2024 - II.

Čokoládové Losiny 2024 - II.

Fotek: 84
Přidáno: 24.09.2024

Čokoládové Losiny 2024 - I.

Čokoládové Losiny 2024 - I.

Fotek: 58
Přidáno: 24.09.2024

Desná na Šumpersku

Desná na Šumpersku

Fotek: 32
Přidáno: 15.09.2024

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.