Pondělí 29. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

V Olomouci skončilo AFO

29.04.2024 - V Olomouci skončilo AFO - Akreditovalo se téměř devět...

Počasí

29.04.2024 - Pondělí

Teplota: 24 / 11 - SkoroJasno

30.04.2024 - Úterý

Teplota: 23 / 14 - Jasno

Uni t(r)ips láká k návštěvě zajímavých veřejných míst

16. dubna 2024 - 11:04

Zpět na seznam článků

Na univerzitní půdě

Uni t(r)ips láká k návštěvě zajímavých veřejných míst

ilustrační snímek zdroj: archiv upol - V. Duda

Významné historické budovy, geopark, parkánové zahrady, neotřelá panoramata či svěží gastronomie. To vše se dá navštívit v prostorách a v okolí Univerzity Palackého v Olomouci. Seznam zajímavých veřejnosti přístupných míst představuje platforma Uni t(r)ips, za kterou stojí úsek pro komunikaci. Nově ji rozšířil showroom Pevnosti poznání UP_LAB, kavárna Lyrata v nedávno otevřené univerzitní budově Envelopa Hub nebo plastika věnovaná doktorce Miladě Horákové na právnické fakultě.

Díky webu Uni t(r)ips můžou studující, zaměstnanci, obyvatelé Olomouce či turisté poznat univerzitu z jiné perspektivy. „Univerzita Palackého nabízí mnoho míst a zákoutí, která mohou být zajímavá pro širokou skupinu lidí. Právě proto přinášíme tipy na stránce Uni t(r)ips, kde je u každého místa popis, fotogalerie, mapový odkaz a otevírací doba,“ uvedl Ondřej Martínek, vedoucí oddělení marketingu UP.

Nově stránka nabízí UP_LAB Pevnosti poznání, prostor v Envelopa Hub, který prezentuje 3D tisk, virtuální realitu, umělou inteligenci či roboty a návštěvnici se v něm mohou zapojit do workshopů s 3D perem či pájení nebo vyzkoušet práci s vakuovou vývěvou. Hned vedle se nachází nová kavárna Lyrata a o pár kroků dál je možné si na právnické fakultě prohlédnout plastiku Milady Horákové v předsálí knihovny.

Vzhledem k tomu, že je historicky významná Olomouc oblíbeným cílem turistů, se univerzitní tipy mohou hodit i do plánů mnoha cestovatelů. Pestrý seznam lokací aktuálně čítá dvacet osm položek. Jde o zajímavosti, které se nacházejí venku i pod střechou, takže je možné je navštívit za jakéhokoliv počasí. „Většina míst je přístupná celoročně, ale na jaře a v létě bývá větší šance zažít prosluněné a teplé počasí. Turisté se mohou v závěru návštěvy odměnit třeba koupí oficiální turistické známky v univerzitním obchodě UPoint,“ dodal Martínek.

Některá z míst jsou již dobře známá. Centrum popularizace vědy Pevnost poznání ročně navštíví až 100 tisíc lidí, Lavička Václava Havla je celosvětově symbolickým místem setkávání a velké streetartové malby na budovách univerzitních kolejích nejdou přehlédnout. Olomoucká univerzita však nabízí i skryté perly. Parkánové zahrady u filozofické fakulty a rektorátu na návštěvníky dýchnou francouzskou atmosférou versaillského střihu, terasy na přírodovědecké fakultě nabídnou panoramata historického jádra Olomouce, geopark ukáže 600 milionů let vzdálenou historii a Umělecké centrum UP s kaplí Božího Těla spojuje barokní prostory s novodobým univerzitním životem.

V průvodci nechybí ani tipy na gastropodniky v prostorách UP – od univerzitních bister FreshUP po oblíbené podniky, které se dostaly i do hledáčku Gastromapy Lukáše Hejlíka. A kdyby snad návštěvníci ztratili v univerzitních kulisách pojem o čase, mohou přespat na hotelových pokojích studentských kolejí.

Autor: red., E. Havrlant, M. Zavadil, zdroj foto: archiv upol - V. Duda

Fotogalerie

ilustrační snímek                           zdroj: archiv upol - V. Duda

Další články z rubriky

V Olomouci skončilo AFO

V Olomouci skončilo AFO

Akreditovalo se téměř devět tisíc fanoušků vědy a filmu

Tragická nehoda cyklisty na Jesenicku

Tragická nehoda cyklisty na Jesenicku

Na následky zranění zemřel

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.